Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

DFT Digital Film Lab v2.5 plugin (3.rész)

 


Csináld magad!


 

Gyorsmaszk


szint: könnyű

Elsőre elég földöntúlinak és érthetetlennek tűnhet a maszkolás fogalma, de megértve a Photoshop egyik legérdekesebb és talán legtöbbet használt szerkesztő módszerét tanulhatjuk meg. Segítségével sokkal pontosabban dolgozhatunk a kép bármely területén. A maszkolási módszerek egyik legelterjedtebb változata a Gyorsmaszk. Ennek alapjaival ismerkedhetsz meg a következő cikkben.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Gyorsmaszk - www.digiretus.hu1. De mi az a maszk?
Pont az, aminek hangzik. Ha elképzelsz egy farsangi maszkot, könnyen megértheted a Photoshop maszkjainak jelentőségét is. A feladat az, hogy egyes részeket takarjon, másokat szabadon hagyjon. Egy fotón is ugyanaz a feladata, a kép bizonyos területeit letakarja, másokat szabadon hagy. A takarás azonban itt nem a szemlélő elől takarja el a képet, hanem kivonja a takart a részt a szerkesztésből. Azt is mondhatjuk, hogy megvédi azt, így csak a fénykép takarás nélküli (maszkolatlan) részein hajthatjuk végre a szerkesztést.

A maszk tehát egyfajta kijelölés. A nekünk tetsző képtémát jelölhetjük ki vele és szabadon alakíthatjuk. Egyik legegyszerűbben alakítható és leggyorsabb változata az úgynevezett Gyorsmaszk (Quick Mask). Ezt a Photoshop eszközpalettájának alján lévő két gombbal szabályozhatod. A bal oldali kikapcsolja, míg a jobb oldali aktiválja a gyorsmaszk módot. A Q billentyű lenyomásával is be- illetve kiléphetsz ebből a módból.


2. A gyakorlatban
A fenti fotón megpróbáljuk érzékeltetni ennek az eszköznek a jelentőségét.

Tegyük fel, a kép egy részén szeretnénk csak módosítani úgy, hogy a többi terület érintetlen maradjon. Ehhez pontos kijelölésre van szükségünk. Ki kell jelölnünk azt a területet, amit meg szeretnénk változtatni, így csak ezen a részen történik majd változás. De megtehetjük ugyanezt a gyorsmaszk segítségével is, csak itt fordítva kell gondolkodnunk. Ki kell maszkolnunk azt a részt, amit nem szeretnénk megváltoztatni.

Ha mondjuk az a tervünk, hogy átszínezzük a szirmokat, és érintetlenül hagyjuk a virág közepét, akkor a középső részt kell maszkolnunk, megvédenünk a későbbi beavatkozástól.

Ehhez csak a fent említett, jobb oldali gyorsmaszk gomb (vagy a Q billentyű) lenyomására van szükség. Máris gyorsmaszk módba kerültél, de a képen még nem történt semmi változás.3. Készül az álarc
Maszkot úgy készíthetünk legegyszerűbben, ha a képre "festjük". Gyorsmaszk módban a festő és radír eszközökkel nem rajzolhatsz a képre. Itt kizárólag maszk készítéséhez használhatod őket.

Válaszd ki például a festőecset eszközt, majd felső opciós sorában állítsd be tetszőlegesen a méretét és a széleinek lágyságát. Az Opacity értéke nagyon fontos a maszk készítésénél. Ha 100%-on hagyod, teljesen kitakaró maszkot készítesz, ha alacsonyabb értékre veszed, a maszk ugyanolyan arányban lesz átlátszó, vagyis a kimaszkolt területen is érvényes lesz a későbbi módosítás, de az átlátszóságnak megfelelő hatásfokkal. Most az egyszerűség kedvéért maradjunk csak 100%-on!
4. Kézimunka
A beállított ecsettel tetszőleges helyre festhetsz a képen. Ha bonyolultabb alakzatot festesz át, érdemes váltogatni az ecsetméretet és nagyobb területeknél nagyobb, finomabb, összetettebb formáknál kisebb ecsettel dolgozni. Ha pontosabban szeretnél dolgozni, nyugodtan nagyíts a képnézeten. Ha valahol elrontod a maszk festését, csak válts át radír eszközre (E billentyű) és töröld a rontott részt. Lényegében csak kézügyességed szab gátat a munkádnak. Bármilyen bonyolult alakzatot is kijelölhetsz így.

A festés félig átlátszó, piros réteget hagy a képen. Ez a maszk. A maszk nem látszik a képen, csak gyorsmaszk módban. Az alatt lévő terület védve lesz a későbbi szerkesztéstől.
5. Kijelöléssé változik
Elkészült a maszk, a virág középső részét gondosan átfestegettük vele
. De, hogy lesz ebből kijelölés? Nagyon egyszerűen. Ha elkészültél, csak ki kell lépned a gyorsmaszk módból az előzőleg ismertetett bal oldali gyorsmaszk gomb, vagy a Q billenytű segítségével.

Így visszakerülsz normál szerkesztési módba, az ecset és a radír eszköz újra hatással lesz a képre, de számunkra most nem ez a fontos hanem a visszalépés pillanatában létrejött kijelölés. A kijelölés a teljes képet érinti, kivéve a maszkkal "megvédett" területet. Ezt kihagyja a szoftver, vagyis ezen kívül a teljes képet szerkesztheted. Ha mégis a kimaszkolt részt szeretnéd szerkeszteni, csak kattints jobb gombbal a kijelölt területen, majd válaszd a Select Inverse (kijelölés megfordítása) menüpontot. Nekünk most nem lesz erre szükségünk, hiszen az átszínezni kívánt szirmok a kijelölt képrészen találhatók.6. Ahogy tetszik
Az ezt követő szerkesztési lépések már tetszőlegesek. Világosíthatod a képet, beállíthatod a kontrasztját, festhetsz rá bármilyen alakzatot, vagy akár átvariálhatod a színeit, ahogy eredetileg terveztük. Ehhez az Image/Adjustments/Channel Mixer menüpontot használtuk a végeredmény pedig fent látható. A kép egészén látható a színváltozás (a fekete részek eleve nem színezhetők), kivéve a virág kimaszkolt közepét.

A maszkot nem csak módosításra használhatod, hanem arra is, hogy kivágj egy bonyolultabb alakzatot a képből. Miután gyorsmaszk módban átfestetted, csak visszalépsz normál szerkesztési módba, majd megfordítod a kijelölést és máris a kimaszkolt tárgy/ember lesz a kijelölt objektumod.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !