Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2014.06.26.

Android: Retrica

 


Retro fotók azonnal.


 

Háttércsere


szint: haladó

Ismét találtunk egy kevéssé népszerű eszközt a Photoshop Elementsben. Úgy hívják Background Eraser Tool, vagyis Háttér Eltávolító Eszköz. Egy kis előképzettséggel tökéletesen elsajátítható a használata és már előre szólunk, nagy segítség lehet.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Háttércsere - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Mi van ha meguntuk az egyszerű kék eget és valamivel fel szeretnénk dobni ennek a képnek a hátterét? Nos, erre számtalan módszer létezik, de talán az egyik legkézenfekvőbb egy egyszerű ecset, mellyel csekély kézügyesség mellett is jó hatásfokkal távolítható el a viszonylag homogén háttér.


2. A radírok között
Ezt az eszközt az Eraser Tool, vagyis Radír ikonhelyén találjuk. Csak tartsuk nyomva rajta a bal egérgombot és előtűnik a kis menü, melyből kiválasztható. A sorban a második a háttér eltávolító ecset (Background Eraser Tool), egy apró olló látható az ikon felső sarkában.

Miután kiválasztottuk csak be kell állítanunk a felső opciós soron megjelenő lehetőségeit. Méretként (Brush) válasszunk kényelmesen nagy értéket, de nem túl nagyot. A Limits menü maradjon Discontiguous, a Tolerance pedig legyen közepes (50 körüli).

A háttér radír ugyanúgy működik mint sima társa. Csak kattintsunk vele a kitörölni kívánt háttérre és máris eltűnik. Az előnye viszont az, hogy itt nem kell finomkodnunk és vigyáznunk a többi képelemre. Egy normál radírral csak úgy törölhetjük a hátteret, ha a megtartani kívánt tárgyat széleinél óvatosan, kis radírmérettel dolgozunk. Itt nyugodtan használhatunk nagy méretet is - sőt ez a kényelmesebb - és beleradírozhatunk az előtér elemeibe, anélkül, hogy azokban kárt tennénk. A háttérradír csak az olyan világosságú és színű területeket tünteti el, amelyek megegyeznek a középpontjának színével. Ez az érzékeny felülete, amilyen képpontok felett a középpont elhalad, attól kör alakban ugyanolyan területeken radíroz. Ha ez előtérben lévő tárgy eltérő színű és nem érintjük a radír közepével, csak a szélei futnak bele, akkor nem kell aggódnunk, sértetlenül átvészeli a műveletet. Így nagyon gyorsan és eléggé kényelmesen haladhatunk, csak a középponttal kell vigyáznunk.

A Tolerance beállítás azt határozza meg, hogy a középpont színéhez és világosságához képest, milyen eltéréssel vegye figyelembe az eszköz a radírozandó területet. Ha alacsonyan hagyjuk, akkor csak a középponttal szinte teljesen megegyező pontok törlődnek a radír alatt, ha magasra vesszük, akkor a jóval világosabbak és sötétebbek is, tehát könnyebben beletörölhetünk az előtérbe is. Ezért érdemes elsőre közepes értéken hagyni és ha a radír túl "erős", túl sok pontot töröl, akkor csökkenteni, ha pedig túl sok területet meghagy, akkor növelni értékét.

Ilyen egyszerű esetekben, mint a példánk nagyon könnyű a dolgunk, csak arra kell vigyáznod, hogy a radír közepével ne érintsd az előtér képobjektumait, a szélekkel nyugodtan belefuthatsz és gyorsan kiradírozhatod a teljes égboltot.


3. Új háttérréteg
A kiradírozott égbolt helyén pepita mintázat lesz látható, amely azt jelenti, hogy itt nem találhatók pixelek, ezen a helyen a kép átlátszó. Olyan mintha kivágtuk volna az előtérben lévő fákat és épületet. Ezt a kivágott képet bármilyen háttérre helyezhetjük, de először is csinálnunk kell neki egy új háttérréteget.

Kattints a Layer/New/Layer menüpontra és a megjelenő ablak OK gombja után máris lesz egy teljesen üres Layer 1 nevű réteged. Ezt egyszerűen markold meg a Layers palettán a bal egérgomb nyomvatartásával, majd húzd a Layer 0 (az eredeti képréteg) alá.

A Layer 1 réteg maradjon kijelölve (kéken), hiszen most ezzel fogunk dolgozni.


4. Pirkadat átmenet
Most készítsünk egy új eget! Nem akarunk túlzottan elrugaszkodni a valóságtól, így elég lesz egy kék-lila átmenetes, "pirkadat-szerű" égbolt, de ha kedved tartja bármilyen más színt, átmenetet, mintázatot, vagy akár egy új képet is beszúrhatsz erre a rétegre.

Az átmenethez válaszd az eszköztár Gradient Tool (G billentyű) eszközét. Opciós sorában a színre kattintva a fenti ablak jelenik meg, ahol beállíthatod a kívánt átmenetet. Ez most nálunk a középkékből világos lilába fut. A végén nyomj OK gombot!5. Honnan-hová?
Ha kész az átmenet, már csak a képre, azaz a hátsó képrétegre kell rajzolnunk.

Csak tartsd nyomva a Shift gombot (ezzel egyenes átmenetet rajzolhatsz) és a kép tetejétől nagyjából az ég aljáig húzz egy egyenest. Amint elengeded az egérgombot a kék-lila átmenet megjelenik.6. Más hangulat
A színátmenet a háttérrétegen jelenik meg, mivel ez van kijelölve. Az előtte lévő eredeti képről viszont töröltük az eget, ez a terület átlátszó, tehát tökéletesen átsejlik majd a hátul lévő kék-lila átmenet. Mintha csak egy égbolt lenne.

Ha még tökéletesebb illúziót szeretnél kattints az eredeti kép rétegére és állítsd át a színeit kissé lilásabbra, hogy illeszkedjen az új hangulathoz!


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !