Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Világossági (luminancia) zaj eltávolítása

szint: haladó


Újra felvesszük a kesztyűt a zaj ellen. Ezúttal a világossági, vagy luminancia zaj alattomos "szemcséi" ellen.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Átmenetes szürkeszűrő - www.digiretus.hu1. Világosabb a bal
A nagyvilág már régóta használja a szürkeszűrőt a fotó expozíciójának szabályozására. Ennek egyik változata az átmenetes szűrő, amely a kép egyik felét sötétebbé teszi. Használata olyan esetekben javasolt, amikor előre sejthető, hogy a kép egy része túlzott megvilágítású lesz a többihez képest. Ilyen például a tájfotózás, amikor a fényes égboltot és az árnyékban lévő tájat egyszerre kell ábrázolnunk a képen, de fényképezőgépünk kontrasztátfogása erre nem elég.

Az átmenetes szürkeszűrőt utólag is bevethetjük, mivel a Lightroom 2.0-ás verziójában már megjelenik ez az eszköz, és 16 bites RAW fájlunk is jóval nagyobb szabadságot ad a világosság utólagos beállításában mint egy tömörített, 8 bites JPG.

Jól látható, hogy ennél a fotónál a bal oldal sokkal világosabb, mint a jobb, hiszen innen kapta a fényt. Ha az egészet megpróbáljuk sötétíteni, nem csak a bal oldal, de a jobb is sötétebb lesz. Nekünk viszont az a célunk, hogy a kettő közötti világosság különbséget kiegyenlítsük. Erre való az átmenetes szűrőhatás.


2. Az a bizonyos...
A szűrőt a Develop szekció felső ikonsorán találjuk Graduated Filter (átmenetes szűrő) néven. Rákattintva egy külön ablak nyílik meg alatta a beállításaival. Nézzünk rá először erre!
3. Opciók
A beállításokat tartalmazó ablakban számos lehetőségünk van. Nem csak az expozíciót (vagyis esetünkben a világosságot) szabályozhatjuk átmenetes szűrővel, de például a színtelítettséget, vagy a kontrasztot, élességet is.

Nekünk azonban az Exposure beállításra lesz szükségünk, hiszen a kép bal felén csökkenteni szeretnénk ennek értékét. Ehhez középen jelöld be az Exposure lehetőség "mínusz" jelét, azaz az expozíció csökkentést. Az Amount csúszkán beállíthatod, hogy milyen mértékű legyen a csökkentés. A képünknél ezt -1,2 fényértékre vettük. Ennyivel exponáljuk alá a bal oldalt.4. Jöhet az átmenet
Az átmenethez a kép bal harmadától húzz egyenes a jobb harmadig. Mint látni fogod a bal oldal azonnal sötétedni kezd, míg a jobboldali rész az eredeti világosságán marad.
5. Igazítás
Az átmenet méretét és helyzetét három vonal jelöli. Mindhárom mozgatható, ha fölé viszed az egérmutatót, nyomva tartod és elmozdítod.

A középső, körrel jelölt a teljes átmenet helyét szabályozza. Segítségével balra, vagy jobbra tolhatod a képen.

A két szélsővel az átmenet méretét veheted szűkebbre, gyors lefutásúra, vagy szélesebbre.
6. Egyenlően
Miután végeztél, az átmenetes szűrő opciós ablakának jobb alján nyomj Close gombot. Ez eltünteti az ablakot és a jelölővonalakat, de az átmenet megmarad.

Most már nyilvánvaló, mennyit segített a virtuális szűrőnk. Ha össze akarod hasonlítani a kész képet az eredetivel, csak vidd a fotó fölé az egérmutatót és láthatod a kiinduló állapotot.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !