Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.08.

Auto FX Dreamy Photo plugin

 


Lágy, de mégis éles hatás az ingyenes soft-focus plugin jóvoltából.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Vágás és forgatás


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Vágás és elforgatás - www.digiretus.hu1. Ikon
Ebben a fejezetben a Develop (szerkesztés) rész bal oldali eszközsorának tetején lévő Crop Overlay eszközről lesz szó. A LightRoom 2.0-ás verziójában találkozhatunk vele először és segítségével könnyedén vághatjuk, vagy forgathatjuk a RAW képet.

Az ikonra kattintva, alatta egy beállító ablak nyílik meg a legfontosabb opcióival.


2. Segítenek a sarkok
Ha kiválasztjuk ezt az eszközt a képen egy harmadolórács jelenik meg. A harmadoló metszéspontok segítségével egyszerűen beigazíthatjuk a főtémát a megfelelő helyre, illetve a vonalak a vízszintes és függőleges meghatározásához is jól jönnek majd.

A kép vágásához legegyszerűbb a sarkaiban és szélein megjelenő fogópontokat használni. Csak ragadd meg bármelyiket az egérmutatóval és húzd tetszőleges irányba! A keret mérete csökken jelezve a kivágandó kép új széleit.
3. A vágóeszköz
Egy külön vágóeszközt (Crop Frame Tool) is kiválaszthatsz a beállító ablakon. Ezzel a kép tetszőleges pontjára kattintva, majd egy négyszöget húzva, szintén kijelölhetjük a vágni kívánt darabot. A darab széleit és sarkait ezután ugyanúgy átméretezhetjük, mint a fentiekben.4. Képarányok
Fontos lehet még a képarány beállítása, melyet ugyanabban a sorban, az Aspect menü alatt szabályozhatsz. A jobbra lévő lehulló menüben több, előre definiált oldalarányt választhatsz ki. DSLR képeknél ez többnyire a 2x3 értéke, míg kompaktoknál 5x7.

Ha az Original beállítást választod az eredeti képnek megfelelő oldalarányt kapsz. Bárhogy húzod a vágókeretet, mindig ugyanolyan oldalakat kapsz, mint a kiinduló képnél. A menü melletti kis lakat ikon is erre szolgál. Ha zárva van, az oldalarány mindig ugyanaz marad.

Amennyiben teljesen egyedi vágást szeretnél, például egy vékony csíkot, válaszd a Custom pontot, vagy az Enter Custom alatt adj meg saját oldalarányt! A lakat ikonra kattintva - képletesen kinyitva azt - szintén feloldhatod a zárolt méreteket.
5. Manuálisan
Amint beállítottad a kívánt vágókeret méretet, tovább szerkesztheted a képet. Lehetőséged van például a vágókeret alatti képtartalom eltolására. Mindössze a nyíl gombokat kell használnod a billentyűzeten, vagy kattints a kép belsejébe, és a bal egérgombot nyomva tartva toldd a képet tetszőleges irányba a vágókeret alatt!

A fotó el is forgatható, még a vágás előtt. Ehhez a sarkokon kívül kell vinned az egérmutatót, majd a bal gombot lenyomva bármely irányba elfordítani a képet.
6. Számszerű döntés
A forgatáshoz kapunk egy pontosabb opciót is a beállító ablakon. A fenti csúszkán jobbra vagy balra tolva, akár +/- 0,01 pontossággal is elfordíthatod a képet, legfeljebb -45 - +45 fokig.

Ha teljes 90 fokos forgatást szeretnél, a Photo menüpont alatti Rotate Left (balra 90 fok), illetve Rotate Right (jobbra 90 fok) parancsokat válaszd! Ugyanitt a Flip Horizontal paranccsal vízszintesen (180 fokban) tükrözheted a fotót, a Flip Vertical segítségével pedig ugyanezt teheted függőlegesen. A 90 fokos forgatások és tükrözések nem csak a képet, de a rajta lévő vágókeretet is elfordítják.
7. Ha ferde a horizont
Sok esetben fogalmunk sincs, hogy mennyit kéne forgatni egy képen, hiszen szemre elég nehéz megmondani, hogy mondjuk a ferdére sikerült horizont 5, vagy 6 fokot dől. Ilyenkor jön jól az opciós ablak bal alsó sarkában lévő vízmérték ikon.

Csak ki kell nézned a képen egy olyan egyenest, amelynek vízszintben, vagy függőlegesben kéne lennie, kattintani egy pontján, majd egyenest húzni ennek mentén egy másik pontjáig. Példánkon a vonat alsó szélét használtuk, ez biztosan vízszintben volt eredetileg. Amint elengeded az egérgombot a kép a dőléshez legközelebbi vízszintes, vagy függőleges irányba áll. Ha 45 fok alatti a dőlés, akkor vízszintesbe, ha efölötti, akkor függőlegesbe.
8. Variáció
Eljátszottunk még egy kicsit a vágó és forgató eszközökkel, majd Entert nyomva véglegesítettük a beállításokat. Ekkor eltűnik a beállító ablak és csak a kerettel megjelölt képdarabunk marad, a beállított elforgatással. A variációk száma végtelen.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !