Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Képek csoportosítása II.

 


Feltárul a képekhez rendelhető kulcsszavak sötét titka.


 

Zajszűrés


szint: nagyon könnyű

A Photoshop Elements zaj eltávolító eszköze nagyon hasonló a "nagy" Photoshopéhoz. Bár egyikük sem olyan fejlett, mint a csak erre szakosodott zajszűrő pluginek és alkalmazások, azért gyorssegélyként időnként jól jöhetnek, és ami a legfontosabb, végtelenül egyszerűek.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Zajszűrés - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Biztos mindenki fényképezett már magas érzékenységgel (ISO érték), ha nem is önszántából de egy sötétebb, árnyékosabb helyszínen gépe automatikájának jóvoltából. A képeket utólag 100%-os nézetben, monitoron végignézve elég zavaró tud lenni a színes foltok és hamuszürke pixelek esője.


2. Árnyékban bujkáló
Ha kompakt digitális fényképezőgépet használsz ez a probléma érzékenyebben érinthet, míg tükörreflexes gépeknél kevésbé jelent gondot, bár nagy érzékenységnél itt is zavaró lehet. Főleg a sötétebb, árnyas területek és a homogén felületek jelentenek gondot. A fenti kép egy ilyen részletét 200%-os nagyításban szemlélve bizonyára szembeötlő a zaj jelenléte.

Az úgynevezett színzaj itt pirosas-zöldes színfoltokként, a világossági zaj szürke, részletromboló, elmosódott pixelekként van jelen. A mosottságok egyik oka a fényképezőgép beépített zajszűrő szoftvere, amely már elénk dolgozott. Munkája azonban nem volt tökéletes, így a Photoshop Elementsszel kicsit rásegíthetünk.


3. A három képőr
Nyisd meg a Filter/Noise/Reduce Noise menüpontot, mely a zajszűrő eszközünk munkaablakát jeleníti meg. Az ablakban balra láthatod képed egy részletét. Érdemes legalább 100% méretben nézni a képet, hiszen csak így ellenőrizheted majd igazán a szűrési folyamatot.

A jobb oldali Settings rész az ablak három legfontosabb csúszkáját rejti.

Én mindig először a Reduce Color Noise beállítást használom, mivel ez nem befolyásolja a kép részleteinek mosottságát, csupán a színzaj - vagyis képünkön a piros-zöld foltok eltávolításáért, csökkentéséért felelős. Negatív hatása lehet a gazdag színvilág egybemosása, kicsit hasonló hatást elérve, mintha "mosógépbe" került volna a fotó. A megfelelő eredményhez itt 100%-ra kellett állítanunk, de saját képednél folyamatosan ellenőrizd a hatást a nagyított nézőképen!

A Strength a világossági zaj eltávolításának erősségét szabályozza. Használatával nagyon vigyázz, hiszen erősen mossa a kép részleteit is, homályossá, részlettelenné téve azt! 0-10 érték között állíthatod, de minden egyes lépésnél érdemes ellenőrizni, hogy mennyit rontott a részletességen.

A részletek viszonylagos megőrzéséhez van azonban egy segítségünk, mégpedig a középső, Preserve Details csúszka. Jobbra tolva az élek mentén egyre több területet von ki a zajszűrés alól. A sok részletet tartalmazó képterületeken, pl. távoli fák lombja, alig zavaró a zaj, viszont sokkal zavaróbb a zajszűrés miatti mosottság. Magasabb értékre állítva már csak a homogén felületeken (pl. fal, égbolt) marad meg a zajszűrés hatása, ahol nincs sok részlet, viszont szemünk előbb észrevenné a zaj jelenlétét. Miután beállítottad a Strenght csúszkát, óvatosan emeld a Preserve Detailst is, hogy megtaláld a szűrés/részletek közötti kényes egyensúlyt!


4. Háttérbe szorítva
Ha a kép fölé viszed az egérmutatót láthatod az eredeti állapotot is. Nem mondom, hogy tökéletes lett a zaj eltávolításunk, de ez az eszköz is jól kordában tarja a nem kívánatos jelenséget.

Amennyiben sokkal pontosabb, de egyben nehezebben kezelhető eszközre vágysz a NoiseWare, Neat Image vagy a Noise Ninja plugineket ajánljuk.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !