Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Színegyeztetés

szint: könnyű


Eltérő színtónusú képeinket varázsolhatjuk hasonló színhatásúvá következő tippünk segítségével.


 

Perspektíva korrekció IV.


szint: könnyű

Előző tippjeinkben már több alkalommal foglalkoztunk a perspektíva korrekció problémájával. Akkoriban ez valóban "probléma" volt, mert mindenféle manuális megoldáshoz, rosszabb esetben külön pluginhez kellett folyamodnunk a korrekcióhoz. A Photoshop CS verziókban azonban már megjelent egy olyan eszköz, mely néhány csúszka segítségével segít a bajon.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Perspektíva korrekció IV - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
E tipp tipikus alanyai az épületfotók. A nagylátószög és az épülethez való viszonylagos közelségünk az emberi szem számára szokatlanul hátradőlő építményeket tud okozni a fotókon.

Akkor vagy szerencsés helyzetben, ha az épület körül a képen még elég szabad helyed van. Főleg fönt, mivel a korrekció felfelé nyújtja majd az épületet. De nem árt ha a széleken is van elég helyed. Nem baj ha más épületek találhatók ott, de azok érdektelenek, később levághatók legyenek.


2. Nyilvánvaló eszköz
A perspektivikus torzítás eltüntetésére szánt eszközt a Filter/Distort/Lens Correction (Szűrő/Torzítás/Lencse korrekció) menüpont alatt találod.

Számos más optikai hibát, torzulást csökkenthetünk az itt lévő eszközökkel, melyek jó részéről korábban már szó volt cikkeinkben.

Számunkra most a Transform rész az érdekes, de először is vess egy pillantást a képre. Alapesetben egy rácsháló látható rajta, amely majd jó szolgálatot tesz a vízszintes és függőleges igazításhoz. Ha mégsem látsz ilyet a képen, az ablak alján jelöld be a Show Grid négyzetet!3. Helyes perspektíva
Most már elkezdhetjük a korrekciót. A példaképünkön a függőleges vonalak dőlnek, így a vertikális perspektíván, azaz a Vertical Perspective csúszkán kell állítanunk. Rövid kísérletezés után a -71 érték látszott megfelelőnek. Egy kicsit még húzhattuk volna az épületet, de sajnos a szoftver ebben a beállításban már nagyon erősen összenyomja a fotó alját, agy csak a szélek erős vágásával tudjuk majd eltüntetni az ott keletkezett űrt.

A kép összenyomott aljával és az így keletkezett üres területtel három dolgot tehetünk az Edge menüben. A kép szélső pixeljeit kihúzva (Edge Extension) betöltjük, üresen hagyjuk és később levágjuk (Transparency), vagy kitöltjük az háttér színnel (Background Color). Egyelőre az Edge Extension pontot választottuk, azzal az elhatározással, hogy később még vágunk a képen.

A negyedik lehetőség a Scale csúszka, amellyel nagyíthatjuk a képet, levágva az üres széleket. Így azonban nem biztos, hogy belefér az épület a képbe, és a nagyítás bizony jelentős részletvesztést is jelenthet.

Képünk enyhén balra dőlt, így az Angle értéken is állítottunk kicsit. Ezzel a teljes kép finom elfordítását végezhetjük.
4. Szükségtelen szélek
Mint látható a kép alsó szélei az Edge Extension, vagyis a szélek kihúzása miatt elég furcsák lettek, de könnyedén lecsaphatjuk a nagy részüket, így nem lesznek feltűnők.

Ehhez a kép szélén lévő vonalzóról (Ruler) segédvonalakat húztunk a fotóra és kijelöltük, hol szeretnénk vágni. Majd egy téglalap kijelölés és az Image/Crop (Kép/Vágás) parancs meg is oldotta a problémát.
5. Mint a cövek
Ha nem is tökéletesen, de épületünk sokkal egyenesebb, mint a kiindulási képen. A szélek levágásának köszönhetően a "kihúzott" képpontok sem túl feltűnőek, de akar tökéletes eredményt akar, annak bizony a klónozó ecsettel kell nekiesnie a képnek és aprólékosan újrafestegetni a széleket.

A perspektíva korrekció másik hátránya, hogy a kép tetejét széthúzza a Photoshop, így a a felső rész életlenebb lehet. Ezen esetleg egy átmenetes rétegmaszkkal és csak a felső rész élesítésével segíthetünk. De ez már egy kissé nehezebb feladat. Talán majd legközelebb.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !