Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kontraszt emelése IV.

szint: könnyű


Negyedszer is nekiszaladtunk az alacsony kontrasztnak.


 

Világosítás


szint: nagyon könnyű

Minden képszerkesztő szoftvernek megvannak a maga egyszerű módosító eszközei, melyekkel sokszor csak egyetlen kattintás és máris előidézhetjük a szükséges változást. Többnyire a fotó világosítása, kontrasztbeállítása is ilyen. Nem kell hozzá más csak megkeresni a "világosítás", vagy "fényesség/fényerő" parancsot, beállítani egy pozitív értéket és a kép máris világosabb. Igen ám, de ezek a lehetőségek nem mindig adnak jó eredményt. Ilyenkor jön jól a második vonal, az alternatív beállító eszközök. Közülük ismerkedünk meg egy nagyon is kézenfekvővel.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Világosság III - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Fényképünk meglehetősen alulexponált. Legalábbis ami az előteret illeti. A fák szinte teljesen árnyékban vannak, de az ég is egy kicsit sötétebbre sikerült a valóságosnál.


2. Kézen fekszik
Az egyszeri GIMP használó ilyenkor a legkézenfekvőbb módszer a Fényerő parancs után nyúl, melyet az Eszközök/Színeszközök/Fényerő-kontraszt menüpont alatt talál. Beállító ablakában egyszerre szabályozható a világosság (fényerő) és a kontraszt.

Ha megpróbálom növelni a világosságot a Fényerő csúszka segítségével, a fenti eredményt kapom. A kép ugyan világosabb lesz, de teljesen ellaposodik, kontrasztszegénnyé válik. Mintha köd lepné be a tájat.

"Sebaj", gondolhatja az egyszer GIMP-es, "azért van ott a kontraszt csúszka, hogy azzal javítsunk a problémán".


3. Kontrasztot neki!
Ha a Kontraszt csúszkán növelem az értéket, valóban eltüntethető a "köd", de a kép így sem az igazi. Elkezdenek eltűnni a világos és a sötét árnyalatok. Az ég például szinte teljesen fehérré ég, míg az árnyékok túl sötétek és szintén részlettelenek lesznek.

Ez sem a legjobb megoldás. Felejtsük is el, és találjunk valami jobbat!4.Más út
Megoldást a kicsit lejjebb található Eszközök/Színeszközök/Szintek parancs jelenthet. Korábban már többször volt róla szó, többek között a világosság beállításával kapcsolatban is. Akkoriban a Bemeneti szintek két szélső (fekete és fehér) nyilát tologattuk, így érve el jobb világosságot. A mostani példánkban a középső (szürke) nyíl eltolása ad jobb eredményt. Ez a nyíl jelképezi a kép közép-árnyalatait, vagyis egy átlagos megvilágítottságú képnél a legfontosabb világossági tartományt. Balra tolva világosíthatunk, jobbra sötétíthetünk ezeket az árnyalatokon.

Kisebb mértékben a csúcsfények, vagyis a fehér közeli és az árnyékok, azaz a fekete közeli árnyalatok is világosodnak, emiatt óvatosan használjuk, nehogy részlettelenekké váljanak ezek a részek!

Esetleg a Kimeneti szinteken is állíthatunk egy kicsit, ez a világos részeket - esetünkben a felhőket - szürkíti kissé. Ezzel viszont még óvatosabban bánjunk, és nincs is rá feltétlenül szükség.5.Ködösítés nélkül
A beállítás eredménye sokkal jobb, mint a sima Fényerő parancs esetében. Megmaradt a kép eredeti kontrasztossága és árnyalatai.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !