Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   



Keresés az oldalon



Photoshop Tipp|2009.12.08.

Színek csökkentése

szint: könnyű


Minek belőle 16 millió, ha hárommal is hatásos megjelenést kapunk?!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Vignettálás


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Vignettálás - www.digiretus.hu



1. Tölts be egy képet!
Mint látható a vignettálás, vagy képsarki sötétedés elég zavaró tud lenni, főleg az olyan képek esetében, ahol nagy, homogén felületek találhatók a sarkokon. Ilyen például az égbolt, ahol sokkal könnyebb észrevenni a problémát.

Fenti képünk - bár fotóként nem sokat és - ugyanettől a hibától szenved, de a Lightroom RAW konverter számára ez nem sok vesződséget jelent.


2. Csak két csúszka
És ami a legfontosabb, a Lightroomot kezelő felhasználó számára sem jelent sok vesződséget. Mindössze a Develop rész, jobb oldali kezelősorán kell megkeresnünk a Vignettes részt (a sor alja környékén találjuk).

Itt két csúszkával szabályozható a képsarkok sötétedése a Lens Correction ablakrészen. Az Amount segítségével eltüntethetjük a sötétséget, vagy éppen erősíthetünk rajta, attól függően, hogy melyik irányba mozdítjuk a csúszkát. Jobbra világosodnak a sarkok, míg balra tovább sötétednek. A Midpointtal a vignettált terület mérete állítható. Ha alacsony értéken hagyjuk, csak a sarkokat befolyásolja majd az Amount csúszka, ha magasra állítjuk a kép közepe felé haladva egyre nagyobb területen lesz hatással, beleértve a sarkokat és a képszéleket is.

Elsőként mindig az Amounttal kezdek, melyet valamelyik szélső értékre állítok, vagyis nagyon besötétítem, vagy kivilágosítom a sarkokat. Így könnyebb beállítani a második csúszkát, az eltávolítandó sötétség méretét, hiszen jobban látható, hogy mekkora területen kell beavatkozni. Miután ennek megfelelően beállítottam a Midpointot, az Amount értékét addig emelem, vagy csökkentem, míg a sarkok nagyjából középrésszel megegyező világosságúak lesznek.

Az eredeti képállapot és a módosított közötti változást a paletta bal felső sarkában lévő kapcsolóval ellenőrizhetjük.




3. Egyebek
A Vignettes paletta tartalmaz egy Post-Crop szekciót is, amellyel szintén utána igazíthatunk a képsarki sötétedésnek. Ez a szekció azonban inkább az utólagos effektezésre ad lehetőséget, például ha direkt az a célunk, hogy erősen sötétedjenek a sarkok, vagy netán egyszerű képkeretet akarunk létrehozni a vignettálásból.

Itt is megtaláljuk az Amount és Midpoint csúszkát, melyeken kívül a vignettálás alakját is megszabhatjuk a Roundness (kerekség) beállítással. alacsonyabb értéken szögletesebb, magasabb értéken teljesen kerek alakú sötétedést kapunk. A Feather (lágyítás) csúszka a sötétedés hosszát, lefutását állítja. Balra tolva éles, keretszerű átmenetet kapunk, jobbra húzva viszont lágy átmenetet.



4. Szimpla keret
Próbáld ki, mi történik, ha az említett csúszkákat teljesen balra tolod. A végeredmény egy éles határvonalú, vékony fekete keret, a sarkoknál némileg lekerekítve. A Lightroommal így egyszerű fekete, vagy fehér - netán kissé áttetsző - rámát is létrehozhatunk.



Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások



 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !