Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.07.

Rawshooter Essentials 2006.

 


Pénztárcakímélő RAW fájl feldolgozás. Szeretjük!


 

Szelektív élesítés


szint: haladó

Ezt a leírást tekinthetjük az előző folytatásának is, hiszen ott vetődött fel ez a probléma, mégpedig az, hogyan élesíthetünk a kép egy részén anélkül, hogy a többi területen is érezhető legyen a beavatkozás. Nagyon egyszerűen, csupán a maszkolási ismereteinket kell előhívnunk. A többi már gyerekjáték.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Szelektív élesítés1. Tölts be egy fotót!
A kép bizonyára ismerős lehet azoknak, akik előző Photoshop leírásunkat is figyelemmel kísérték. Ott "egyenesbe hoztuk" ezt az épületet, vagyis perspektíva korrekciót hajtottunk végre, de mivel ehhez a fotó tetejét szét kellett húznunk, egy új problémával szembesültünk. A kép felső része életlenebb lett.

Az életlenségen tehát úgy kell javítanunk, hogy csak a kép felső felét érintse, az alsó pedig érintetlen maradjon.


2. Más rétegen
Maszkot kell használnunk, hogy a kép egyik felét kitakarjuk. Ehhez legegyszerűbb ha létrehozol egy új réteget a meglévő duplázásával (Layer/Duplicate Layer), majd ezen az új rétegen a fent látható ikonra kattintva egy üres vektormaszkot hozol létre. Ezen a vektormaszkon jelöljük ki mely terület maradjon látható a második rétegből, így azon később bátran élesíthetünk.

Ügyelj arra, hogy a vektor réteg maradjon kijelölve, ahogy a fenti képen!3. Felvesszük a maszkot
Csak a kép felső részét szeretnénk kiélesíteni, így ezt kell meghagynunk. Nem szeretnénk viszont hirtelen átmenettel félbevágni a képet, inkább egy szép teljes képen végigfutó átmenet lenne célszerű, vagyis a kettes réteg lágy átolvadása az alsóba. Mivel a felső réteg képtartalma ugyanaz, mint az alsóé ennek semmi látszatja sem lesz, viszont a felső réteget érintő bármilyen képmódosítás átmenettel áttűnik majd az alsóba. Na vágjunk inkább bele, úgy érhetőbb lesz!

Az eszközpalettán ellenőrizd, hogy a fehér és fekete elő- és háttérszín van kijelölve! Ezután válaszd a Gradient Toolt (Átmenet eszköz). A kép tetejétől az aljáig húzz egyenes átmenetet!
4. Szükségtelen szélek
Mivel a vektor rétegen dolgozunk a képen nem jelenik meg a fehérből feketébe tartó átmenet, de a vektormaszkon igen. Egy átmenetes maszkot kapunk, amely a kettes réteget lefelé haladva áttetszővé teszi. Ezt úgy ellenőrizheted, ha egy pillanatra kikapcsolod az alsó réteget, hiszen az is átlátszik a képen. A fenti példán látható csak a felső réteg, amely szép fokozatosan eltűnik az alja felé haladva, tehát ezt a részt egy átmenetes vektormaszkkal kitakartuk.

Most kapcsold vissza az alsó réteget, majd kattints a felsőn a kis képre!
5. A jó öreg...
Következhet a megszokott élesítés, ezúttal a felső rétegen, amely immár csak egy fél réteg, hiszen az alja eltűnt. Viszont így az élesítés is csak a tetején lesz érezhető, a kép többi részét pedig az alsó réteg adja.

Élesítésként bármelyik bevált módszert használhatod, például az életlen maszkot (Filter/Sharpen/Unsharp Mask - Szűrő/Élesítés/Életlen maszk), vagy akár a Filter/Sharpen/Smart Sharpen (Szűrő/Élesítés/Intelligens élesítés) parancsot. Mi az utóbbit használtuk a fent látható beállításokkal. Nem baj, ha erősebb élesítést használsz, hiszen külön rétegen vagy. Ha túl erős, később a réteg paletta Opacity (átlátszóság) csúszkájával visszahúzhatod.
6. Élesebb a felső fél
A két kép közti különbséget láthatod, ha a fenti fotó fölé viszed az egérmutatót. A kép tetején jobban érezhető az élesítés hatása, mint az alján.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Élesítés I. Photoshopban
Kezdjük "Ádám és Évánál" ! Menjünk vissza az alapokhoz és nézzük meg miként tudjuk legegyszerűbben élesíteni fotóinkat...
Élesítés II. Photoshopban
Az alap élesítési módszerek (pl. Unsharp Mask) nem tesznek különbséget aközött, hogy azélesítenső képelem részlet, avagy zaj, így az utóbbi is zavaróan láthatóvá válik. Mi viszont megpróbáljuk elérni, hogy a program csak a lényeges részeket élesítse.
Élesítés III. Photoshopban
Ezúttal is egy ritkábban alkalmazott élesítési módszert mutatunk be, és persze mi mással, mint egy macskafotóval.
Élesítés IV. Photoshopban
Élesítési mániánknak nincs még vége. Immár negyedszer rugaszkodunk neki.
Élesítés V. Photoshopban
Csak egyvalami számít...a Lab csatorna.
Élesítés VI. Photoshopban
Custom élesítés az apró részleteinek kiemelésére.
Élesítés VII. Photoshopban (CS2+)
Vizsgáztatjuk a Photoshop "okos" élesítési szűrőjét.
Élesítés VIII. Photoshopban
A "buta" és az "okos" együtt dolgozik.
Zajszűrés és élesítés Photoshopban (CS+)
Összetett lépéssor, ugyanazért az eredményért.
Apró részletek kiemelése Photoshopban
Kontrasztosabbá téve jobban kiemelkednek a finom textúrák.
Szelektív elmosás Photoshopban
Elmosott zoom hatással kiemeljük a főtémát.
Photoshop: Élesítés I. (dosszié)
Bővebben fejtegetjük az élesítés problémakörét.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !