Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fekete-fehér II.

szint: könnyű


Újabb egyedi módszer a jobb fekete-fehér képekért.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Duotone kép


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Duotone kép - www.digiretus.hu1. Tölts be egy képet!
Ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Előző cikkünk témája ugyebár a fekete-fehér kép volt és a fent látható végeredményt kaptuk miután nem csak telítettségen, de némileg az árnyalatokon is állítgattunk.

Ha mégis unalmasnak találtatik ez a végeredmény és némi színt szeretnél vinni a képbe, könnyedén készíthetsz belőle kéttónusú, úgynevezett 'duotone' fényképet.


2. Erősebb telítettség
Mindehhez az Adobe Photoshop Lightroom Develop szekciójának Split Toning ablakrészére - illetve az ott lévő kezelőszervekre - lesz szükséged. Ennek segítségével a fekete-fehér fotó újra színes lehet, legalábbis kétszínű.

Először használd az ablak mindkét Saturation (színtelítettség) csúszkáját és told őket kb. 50-es értékre. Itt még teljesen lényegtelen, hogy milyen színtelítettséget állítasz. Csak annyi a jelentősége, hogy közben majd lássuk mit is csinálunk a képen, 0 telítettségnél ugyanis semmi változás nem tapasztalható a fekete-fehér fotón. Szóval maradjunk egyelőre az 50-50-nél!
3. Színezet
Most jön a lényeg a színezet, vagyis a két alapszín meghatározása. Ehhez a Hue csúszkákat használhatod. A Highlights részben a csúcsfények, a kép világosabb árnyalatainak színét állíthatod, ez most legyen egy sárgás-barnás szín. A Shadows rész Hue csúszkája a fotó sötétebb területeinek színét befolyásolja. Itt egy kékes színt választottunk. A beállított színezetet a fent bekarikázott kis ablakokban is ellenőrizheted.

Ezekkel a beállításokkal meg is adtad a kép alap hangulatát. Már csak a finomítás maradt hátra.4. Kényes egyensúly
A finomítás a két szín közötti egyensúly (Balance) beállítását és az előzőleg már használt Saturation (színtelítettség) pontosabb megadását jelenti.

A Balance csúszka segítségével meghatározhatod, hogy a két szín közül melyik domináljon a képen. A Saturationnel pedig erősítheted, vagy elnyomhatod őket. Teljesen tetszőleges, hogy milyen értéket választasz. Az egyensúlyt kicsit a sötétek, vagyis a kék területek javára finomítottuk (Balance: -24), de telítettségéből visszavettünk (Shadows Saturation: 42). A sárgás színt viszont némileg telítettebbé tettük (Highlights Saturation: 82).
5. Nézzük meg...
...mit sikerült összehoznunk! A Split Toning ablak bal felső sarkában lévő kapcsolóval válthatsz az eredeti képállapot és a módosított között, de gondolom a változás enélkül sem lesz láthatatlan.

Nem is rossz ez így elsőre! Ahogy látható a sötétebb területek egyöntetű kékes beütést, míg a világosabbak sárgás, szépia tónusba hajló jelleget kaptak.

Menthetjük is a képet, de ha nem tetszik, nyugodtan kísérletezz más színtónusokkal!Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !