Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Koncertfotók III.

 


Mottó: a kép csal. Ami a képen van, már nem a valóság, még akkor sem, ha ezt igyekszik elhitetni velünk. A valóságnál sokkal több.


 

Kijelölés V.


szint: haladó

Sokszor adódik úgy, hogy csak a kép egy részén kell valamilyen képmódosítást elvégeznünk. Ilyenkor ezt a területet célszerű kijelölni, hiszen a körülhatárolt képrész elsődlegesnek számít a szoftver számára. A Photoshop csak ezen a területen végzi majd el a kiadott parancsokat, miközben a fotó többi része érintetlen marad. Bonyolult formáknál elég sok gondunk lehet a kijelöléssel, de ha az a forma színben, vagy világosságban szépen elkülönül a kép többi tartalmától, máris könnyebb a dolgunk. Az egyik megoldás a Calculations parancs.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Kijelölés V - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Választott képünkön az előtér, vagyis a hegy és a vár tömbje kicsit szürkés, kontraszttalan és sötétes. Azt szeretnénk, ha több "fény" jutna erre a területre, így csak ezen a részen kell végrehajtanunk a képmódosítást, az ég ne változzon. Találnunk kell tehát egy módszert, amellyel kimaszkoljuk a teljes előteret.


2. Önállóan
Először azonban készítsünk önálló réteget a meglévő háttérrétegből. A következő lépéshez szükség lesz rá.

Legegyszerűbb, ha a rétegek (Layers) palettán duplán kattintasz a Background rétegen, így a fenti ablakot kapod, ahol csak az OK gombot kell megnyomnod. A Background réteg így különálló réteggé vált Layer 0 néven. A képen viszont egyelőre nem történt semmi.3. Számításokat végzünk
A kijelölési maszk létrehozásához válaszd az Image Adjustments/Calculations (Kép/Korrekciók/Számítások) parancsot. Ez a Photoshop egyik legösszetettebb, legkevésbé felhasználóbarát eszköze. Segítségével különálló képeket, vagy egy kép csatornáit keverhetjük egymással, teljesen új képhatásokat létrehozva. A lehetőségek száma ezernyi, melyekből csak egy a pontos kijelölési maszk létrehozása. Ehhez a jelölt beállításokat kell elvégezned.

Source 1-ként (1. forrás) a Transparency csatornát jelöltük be, amely csak akkor elérhető, ha elvégezted a 2. pontban írt műveletet. A Soure 2 forrásunk a Blue, azaz kék színcsatorna. Így egy átlátszó csatornát keverünk a kékkel. A Transparency csatorna jelen képnél teljesen átlátszó, vagyis értéke semmi. A kék csatorna tartalmazza az ég kékjének színinformációját, ezt invertáljuk (megfordítjuk), vagyis kivonjuk a kijelölésből. Az ég területe az előnézeti képen feketévé változik.

Összhatásmódként a Color Dodge (színfakítás) pontot választottuk. Ez különítette el legjobban az ég területét a várdomb sziluettjétől. Az átlátszóság (Opacity) állítgatásával finomíthatod a látványt. 100%-on hagyva nagyon durva, foltos képet kapunk, pontatlan maszkkal, de 90%-tól már sokkal jobb az eredmény. Végül a 40%-os beállítást választottuk, ahol még szépen elkülönül az ég feketéje a várdomb fehér kijelölésétől.

A későbbi kijelöléshez rendkívül fontos, hogy a Result menüt Selection értékre állítsd!

Mindez így olvasva, elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, így csak annyit tanácsolhatok, hogy kísérletezz! A cél a következő pontban látható kijelölési sziluett (maszk) elérése.

 
4. Fehérlik a maszk
Kész a maszkunk. A fenti képet kell látnod, ha még nem nyomtál OK gombot a Calculations ablakban.

Ha mindent jól állítottál be a kijelölni kívánt terület fehéren különül el a kép többi részétől. Azok a részek viszont, ahol nem akarunk módosítást, feketében látszanak. Minden sötét területet kimaszkol (kitakar) majd a szoftver. Azok a kijelölés szempontjából "nem játszanak". Csak a világossal jelölt részek lesznek kijelölve. Ezért fontos a Selection menüpont, hiszen ebből a fekete és fehér maszkból az OK gomb lenyomásával kijelölést készít a Photoshop. Néhány felhő szürkés marad. Ezeket részben kijelöli majd a szoftver de lényegtelen, a hangsúly az előtéren lesz.

Persze, ha nem ezzel a képpel dolgozol nem biztos, hogy a fenti beállítások vezetnek jó eredményre. Amennyiben nem sikerült ilyen szépen elkülöníteni a kívánt képterületet a többitől, kísérletezz a beállításokkal! Különösen a Blending és Opacity értékekkel érhetsz el drámai változásokat.5. Szabad a pálya
Elkészült a kijelölés, méghozzá elég pontosan. Csak a vár és a hegy tömbje kapott izgő-mozgó kijelölési körvonalat. A kijelölt területtel most már bármit kezdhetsz. Mi egy kicsit világosítottunk és kontrasztot emeltünk a Brightness/Contrast menüparanccsal, majd egy kis telítettséget adtunk a kép színeinek a Hue/Saturation segítségével. Mindkettőt az Image/Adjustments menüben találod.6. Pompásabban
A kép szinte megújult. Végre napsütés került a szürkés, unalmas várhegyre, érzékeltetve az eredeti napsütéses fényviszonyokat. A kép felső felébe pedig nem is nagyon avatkoztunk be, hála a pontos kijelölésnek.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Kijelölés I. Photoshopban
Újra egy "kiapadhatatlan" téma. Először a hasonló színterületek kijelölésére mutatunk be egy kézenfekvő módszert..
Kijelölés II. Photoshopban
Egyetlen színt jelölünk ki a képen, az összes többitől pedig elbúcsúzunk.
Kijelölés III. Photoshopban
A lekerekített sarkoknak is vannnak a buktatói.
Kijelölés IV. Photoshopban
Egy kijelölt színterület kényünkre-kedvünkre alakítható.
Arcbőr kijelölése Photoshopban
A bőrsimítás legfontosabb fázisa, hogy pontosan kijelöljük, amit simítani akarunk.
Arcbőr kijelölése II. Photoshopban (CS5+)
Még pontosabb kijelölés ugyanazon a témán. Haladóknak és időmilliomosoknak!
Hajszálpontos kijelölés Photoshopban (CS5)
Azok a fránya, repdeső, kósza hajszálak!
Kijelölés átméretezése Photoshopban
Kijelölünk aztán jól átméretezzük. Csak ennyi.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !