Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Színtelítettség II.

szint: haladó


Élénkebb színek, nem éppen hagyományos módon.


 

Kiégés ellen


szint: könnyű

De hát ott részleteknek kéne lenniük, nem fehérségnek!, hagyhatja el az egyszeri digitális fotós száját a mindennapos felkiáltás. Igen, a fényképezőgépek nem képesek visszaadni pontosan azt a látványt, amit szemünk tapasztal. Van, hogy csak egy kontrasztos, fekete és fehér foltokból álló valami az, ami fotó kéne legyen. A kiégett területek visszahozása nehezebb, mint az árnyékos részek világítása, sőt majdnem lehetetlen feladat, de egy próbát azért megér.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Kiégés ellen - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A megfelelő kontrasztátfogás elérése ilyen ellenfényes helyzetben elég nehéz egy digitális fényképezőgép számára. A sötétebb területek fekete árnyékban maradnak, a világosak rosszabb esetben kiégnek. Ezen sokszor még a vakus derítés sem sokat segít. A fenti képen is elég zavaró, hogy csak két fehér folt az ablaküveg. Próbáljunk meg valamit tenni ellene!


2. Másolaton
Először is duplázd meg a meglévő képréteget a Layer/Duplicate Layer segítségével. A megjelenő ablakban nyomj OK gombot. Ha gondolod egy új nevet is adhatsz a friss rétegnek. A szoftver a Background Copy nevet ajánlja fel.


3. Egyenlősdi
Ezen a másolati rétegen dolgozunk a továbbiakban, úgyhogy ne kattints a korábbira! Helyette inkább válaszd a Filter/Adjustments/Equalize szűrőt! Ezzel a szoftver megpróbálja kiegyenlíteni a kép világossági különbségeit. A sötéteket világosítja a fényes területeket pedig sötétíti.

Az eredmény azonban legtöbbször elég ronda. Ahogy fent is látszik, a fehér területeken megjelentek a részletek, de a színek is elmásztak. Sok esetben az Equalize teljesen szétzilálja a kép kontrasztját. Nagyon természetellenes végeredményt tud adni. De erre kellett nekünk a dupla réteg.


4. Keverve
A megmaradt alsó rétegünk az érintetlen képet tartalmazza, így egyszerűen visszaállíthatjuk az elcsúszott színeket. A rétegpalettán (Layers) állítsd át az összhatásmódot Luminosity-re. Így a felső rétegből az új világosság, az alsóból pedig csak a színek érvényesülnek majd. Ha túl erősnek találod a kiegyenlítés hatását, az Opacity (átlátszóság) értékével csökkentheted a hatást. Mi 50%-ot használtunk, hogy az Equalize mértéke ne legyen annyira szembetűnő és természetellenes. Így valósághűbb lett az eredmény, de a visszahozott, korábban kiégett ablakrészletek is láthatók maradtak.5. Ismeretlen részletek
A képen így jó esetben olyan részletek is megjelenhetnek, melyek korábban alig, vagy egyáltalán nem voltak láthatók. Nagyon óvatosan bánjunk azonban ezzel a művelettel. Nem minden esetben ad szép eredményt. Mindenképp használd a dupla réteg és azok keverésének lehetőségét, mert így utólag könnyedén finomíthatsz a fotón!


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !