Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Szelektív színezés

szint: nagyon könnyű


Megváltoztatunk egy színt a képen.


 

Tartalomfüggő átméretezés (CS4)


szint: könnyű

Néhány éve robbant be a fotószerkesztő algoritmusok világába a tartalomfüggű képátméretezés. A lényege konyhanyelven annyi, hogy a képek úgy tudjuk kicsinyíteni vagy nagyítani, hogy a fontos képrészek, például a főtéma nem torzul közben. Az ősszel megjelent Adobe Photoshop CS4-ben végre debütált ez az újdonság is. Nézzük meg, hogy egy teljesen nyilvánvaló esetben mire képes!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Tartalomfüggő átméretezés - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ha a hagyományos módszerekkel szeretnénk átméretezni - például kicsinyíteni - ezt a képet, két választásunk van. Vagy torzul a teljes képtartalom, vagy arányosan kisebb lesz az egész kép.


2. Alakítható réteg
Az egyik régi módszer a Transform (alakítás), mellyel többek között méretezhetünk is.

Ha a fotónk egy sima háttérrétegen van érdemes először normál, méretezhető réteggé alakítani a Layer/New/Layer (Réteg/Új/Réteg) parancs segítségével. A megjelenő ablakban elég csak egy OK-t nyomnunk és az eddigi rétegünk szabadon szerkeszthető. Erre a lépésre a kicsit később bemutatott tartalomfüggű átméretezésnél is szükségünk lesz.3. Nyurga torzulás
Maradjunk azonban most a hagyományos módszernél a Transformnál. Ezt legkönnyebben a Ctrl+T gombokkal érhetjük el.

A felső, opciós sorban megjelenő ablakoknál a W (Width/Szélesség) mezőbe írjunk be 50%-ot. Ezzel a kép szélességét felére vettük.

A fenti képen jól látható mi történik. A képtartalom torzul. Minden fele olyan széles lesz, miközben magassága változatlan. A képen a madarak sziluettjei csúnyán eltorzultak. Ha ugyanezt elképzeljük egy emberi arccal, épülettel, vagy mondjuk egy kerek labdával belátható, hogy nem igazán szerencsés útja a képméretezésnek.
4. Minden kisebb
A régi módszernél jobban járunk, ha a képet mind a négy irányból méretezzük, így a teljes képtartalom arányaiban változatlan marad. 50%-os kicsinyítésnél ez azt jelenti, hogy a képen minden ugyanolyan marad, de fele akkora méretben.

Mi van azonban, ha azt szeretnénk, hogy csak a lényegtelen képterületek, a háttér, vagy a környező tárgyak változzanak, de a főtéma (egy arcportré, vagy épület) változatlan maradjon?5. Csak a hátteret
Erre való a CS4-ben megjelent tartalomfüggő méretezés, melyet az Edit/Content-Aware Scale menüpont alatt találsz.

(Ne feledd, hogy csak úgy méretezhetsz át egy sima háttérrétegen lévő fotót, vagyis bármilyen digitális fényképet, ha előtte különálló réteggé alakítod a 2. pont szerint!)

Felső opciós sora nagyon hasonlít a Transformra. Itt is megtalálható a szélesség és magasság értékének százalékos megadása. Próbáljuk ki a Transformnál is alkalmazott kétoldalú összenyomást. Csak a szélességet csökkentjük a felére. A tartalomfüggő méretezési algoritmusnak köszönhetően a madarak sziluettje változatlan maradt a kép mégis szűkebbé vált. A szoftver a lényegtelen égbolt pixeljeit zsúfolta össze. Persze nem hiába választottuk ezt a képet. Ilyen erős kontrasztkülönbségnél a tartalomfüggű méretezés nagyon jó hatásfokkal dolgozik. Elsődlegesen a kontrasztos, jól elkülöníthető témákat őrzi meg, mint itt a szürke égboltból jól körülhatárolható sziluettek. Ezeket megtartva, átméretezésnél a kép többi részét sűríti. A fotó így fekvőből álló formátumúvá változott, anélkül, hogy a lényeges képtartalom torzult volna.6. Kisebb, de mégsem
Ugyanez a helyzet, ha nem csak a kép szélességét, de magasságát is felére vesszük. A kép mérete felére csökken (területben a negyedére), a főtémaként megjelenő madársziluettek azonban most is változatlan méretűek, igaz a Content-Aware Scale-nek köszönhetően eléggé összezsúfolódtak. Méretük és alakjuk azonban a régi, csak a háttér, az égbolt sűrűsödött, de mivel ott nincs lényeges képtartalom, a szemlélőnek ez nem lesz feltűnő.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !