Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

AmphiSoft Photo Tinter

 


Egyedi színezet, rendelésre, olcsón.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Színhiba eltávolítása


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Színhiba eltávolítása - www.digiretus.hu1. Tölts be egy képet!
Nem lehet minden tökéletes. Például egy objektív sem. Többek között nekik köszönhetjük az úgynevezett színhiba, vagy szép magyarosan kromatikus aberráció létrejöttét. Leginkább a fotó szélein és sarkain találkozhatunk vele lilás-zöldes, vagy kékes-sárgás színcsíkok formájában. Mértéke a tolerálhatótól az elviselhetetlenül zavaróig terjedhet.

Fenti képünk 100%-os nagyítású részletén is jól észrevehető ez a probléma, de aki esetleg kevesellné, annak balra még jobban kinagyítottuk. Eltávolítása a nyers RAW képekről szinte gyerekjáték, ha tudjuk, hogy hova nyúljunk a Lightroomon belül.


2. Hol bújkál?
Természetesen a Develop szekciót, azonbelül pedig a jobb oldali opciós ablak alján lévő Details részt kell felkeresnünk. Itt található a Chromatic Aberration ablakocska, néhány csúszkával és egy apró menüvel.

Először is azt kell megállapítanunk, hogy milyen színezetű a kromatikus aberráció. Esetünkben lilás-zöldes elszíneződést láthatunk, különösen a nagy kontrasztkülönbségű (sötét-világos) területek éleinél. Éppen ezért a Red/Cyan (vörös/ciánzöld) csúszkával kezdünk.
3. Vörös/cián
A Red/Cyan csúszka értékét emelve még erősebb színeltolódást kapunk, így óvatosan csökkentenünk kell, ami lassan eltünteti a hibát. Érdemes a képet teljes méretűre, vagy még nagyobbra venni a képernyőn, hogy jobban lássuk a hibát.

Mi fokozatosan, -5 lépésekben csökkentettük a Red/Cyan értékét és kb. -25-nél kaptunk elfogadható eredményt. Viszont, ahogy a fenti példán látható maradt egy enyhe kékes-sárgás színhibánk.4. Kék/sárga
A gyengébb kék-sárga aberráció eltávolításához a Blue/Yellow csúszkát használtuk. Ezúttal pozitív irányba mozdítva azt. +10 érték elég is volt, hogy szinte teljesen búcsút mondhassunk az elszínezettségnek.
5. Élek mentén
Az enyhe jellegű lilás színhibát, amit az angol szaknyelv csak 'fringe'-ként emleget a csúszkák alatti Defringe menüvel távolíthatjuk el. Jól jön ez a menü, a fenti, csúszkás eltávolítás után is, ha tovább akarjuk finomítani a végeredményt. Néhány él mentén még mindig felfedezhető némi lilás színezettség, amely az All Edges menüpontot kiválasztva szinte teljesen eltüntethető. Ezzel a menüponttal a képélek sötét és világos oldalán is csökkenthető az enyhe lila színcsík. A Highlight Edges ponttal csak az élek világosabb felén tüntethetjük el a hibát. Általában az enyhébb színi aberráció a világos részeken jelenik meg.
6. Színhibamentesen
Balra láthatod a feldolgozás előtti állapotot, igen feltűnő lila-zöld színhibával, jobbra pedig rövid ténykedésünk eredményét, szinte színhiba mentesen.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !