Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom - Foltok eltávolítása

 


A Lightroom 2-es verziója már közvetlenül a RAW képeken is enged némi retusálást.


 

Kontraszt emelése


szint: haladó

Mi sem egyszerűbb annál, hogy emeljünk kicsit a hiányos kontraszton. Erre már egy puritán képnézegető is alkalmas, és az olyan összetett szerkesztőprogramokban mint a GIMP legalább két tucat módon végezhetjük el. Ha viszont pontosak is akarunk lenni, anélkül, hogy képünkben kárt teszünk, nem árt óvatosnak lenni!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Kontraszt emelése III - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A kissé ködös, szmogos városfotó ezúttal híján van a kontrasztnak. Utólagos beállítása szinte gyerekjáték, de ha szépen - és méginkább pontosan - akarunk dolgozni, akkor egy-két szempontot nem árt a GIMP-ben is figyelembe vennünk.


2. A felesleg
A legfontosabb az, hogy a kontrasztállítás nem roncsolja a kép meglévő tartalmát. Nem szeretnénk túl sok fehérre kiégett, vagy feketére bebukott képpontot látni, ezért legjobb, ha előtte ellenőrizzük, meddig mehetünk el.

Ehhez használd a Hisztogram palettát. Ha nem találod a többi paletta között, kattints a Párbeszédablakok/Hisztogram menüpontra és megjelenik.

Fontos, hogy a csatornák közül válaszd az Értéket, jobbra pedig a jelölt megjelenítési ikont! A Hisztogram a kép árnyalateloszlását mutatja, hogy a meglévő 256 árnyalat mindegyikét mennyi képpont fedi le. Ahol kis dombokat látsz, ott az adott árnyalatból több képpont található, ahol viszont nincs kiemelkedés, ott nincs ilyen árnyalatú pixel a képen. Az alacsony kontrasztú képek jellemzően összenyomott hisztogramot adnak, mint a fenti képen. A legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokban (balra és jobbra) egy jó darabon hiányoznak. Nincs nekik megfelelő árnyalatú képpont, tehát nincs igazi feketénk és fehérhez közeli fényes képpontunk sem. Ezekre a területekre nem lesz szükségünk. Nyugodtan "levághatjuk" őket, így a középső "hegyek" betöltik az üres részt, és széthúzzák a hisztogramot.


3. Belőni a szintet
Ahhoz, hogy pontosan megállapítsd, hogy milyen értékig vághatod le a hisztogram széleket húzd az alatta lévő fekete és fehér nyilat a hullámhegyek két széléig! A lent lévő ablakokban számértékkel is megadhatod a behúzás mértékét. Közben figyeld a Százalék értéket is, amely azt mutatja, hogy a képpontok hány százaléka veszik kárba az adott beállítással. Minél kisebb ez a szám, annál nagyobb mértékben égnek ki, vagy buknak be a kép egyes részei. A kétoldali értékeket addig állítsd, amíg kb. 99-99,9% közötti maradsz. Ez még teljesen elfogadható. Mi 99,5%-ig merészkedtünk.

Ezzel még nem állítottunk semmit a fotón, csupán meghatároztuk, hol van az a határ, amit még elvisel a kép. Nálunk ez a 41-221 érték volt.4.Pontos értékekkel
Most jöhet a valódi beállítás, mégpedig a jól ismert Szintek ablakban, amelyet az Eszközök/Színeszközök/Szintek menüpont alatt nyithatsz meg.

Az ablak tetején ugyanúgy látod a hisztogramot. Nincs más dolgod, mint az imént megállapított értékek beírása az előbbihez hasonló mezőkbe. A képünknél a sötét árnyalatokat 41 szinttel, a világosakat 34-el (255-34=221) vágjuk meg.5.Fátyol nélkül
A szmogfátyol szépen eltűnt a képről. Sokkal kontrasztosabb végeredményt kaptunk és pontos értékeinknek köszönhetően a túlzottan sötét és világos képpontok aránya is elhanyagolható.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !