Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.07.

Kontraszt emelése

szint: könnyű


A kontraszt emelése szinte a legegyszerűbb mozzanat a Photoshopon belül. Mi azonban egy kevésbé triviális példát mutatunk be.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Élesítés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Élesítés - www.digiretus.hu1. Hol található?
Ha élesíteni szeretnél egy RAW fotót a LightRoom segítségével, a Develop szekció Detail paneljén találod. Ugyanott, ahol az elmúlt alkalommal bemutatott színhiba eltávolító eszközöket. Itt a kis nézőkép alatti Sharpening részben látható az a négy csúszka, melyek a megfelelő élesség beállításban segíthetnek.


2. Nézőkép
Mielőtt azonban nekikezdenél érdemes kinagyítanod a képnézetet 100%-ra (vagy a LightRoom nyelvén 1:1-re), így pontosabban ellenőrizheted az élesítés menetét. Ugyanerre használható a már említett nézőkép is. Ennek jobb felső sarkánál találsz egy ikont, mellyel a kép bármely pontjára kattintva kiválaszthatod és rögzítheted a nézőképen megjelenő területet. Érdemes olyan részt választani, ahol finomabb részletek is találhatók. Például egy sima égbolton, vagy üres házfalon elég nehéz lesz ellenőrizni a korrekt élességet.
3. A négyek
Az élesítés négy kezelőszerve a következő:

Amount: az élesítés erőssége
Radius: a műveletbe bevont él vastagsága
Detail: részletkiemelés
Masking: bizonyos területek kimaszkolása az élesítésből

Nézzük meg ezek hatását részletesebben!4. Amount
Balra látható a 0-ás értékű Amount beállítás, mely lényegében élesítés nélküli képet jelent. Jobbra az Amount maximum értéke, ennél a képnél elég durva, elnagyolt beállítást ad.
5. Radius
A minimumra vett Radius (balra) csak a finomabb élek mentén engedélyezi az élesítést. Hatása így csak a sok részletet tartalmazó képeken (pl. tájképen, távoli városképen) érezhető, de a szemnek kellemes élességet, és sok részletet ad.
Jobbra maximumra állítottuk a Radiust, ami durva éleket adott. Ennek a beállításnak életlen, közel homályos kép kiélesítésénél lehet esélye, bár csodát tenni ezzel sem fogunk.
6. Detail
Bal oldalt alacsonyra állítottuk a Detail értékét, így a képen érezhető ugyan az élesítés hatása, de a finom részleteket nem emelte ki a szoftver.
Jobbra maximális Detailt használtunk, amely már több fogódzót ad a szemnek az apró részletek életre hívásában. Problémát jelenthet viszont, hogy az esetleg alig látható, nagyon finom képzajt is kiemeli a fotón.
7. Masking
Ha a Masking értéket alacsonyan tartjuk a fenti három beállítás a teljes képre vonatkozik majd. A Masking érték emelésével (jobbra) fokozatosan csökkenthető az élesítés hatása. Mintegy kimaszkoljuk a kép bizonyos területeit. Először a homogén részekről tűnik el a hatás, majd a finomabb élekről, végül csak a vastagabb, erőteljes élek maradnak. Ha az élesítés némi zajt is előhozott a képen, a Masking emelésével eltávolíthatjuk azt a homogén felületekről.
8. És végül...
Íme egy lehetséges verzió, a milliónyi beállítás közül. Az élesítés mértékét (Amount) nem akartuk eltúlozni, ezért csak 40-es értéket használtunk. A részletek kiemeléséhez finom éleket (Radius) állítottunk be, 0,5-ös értékkel. Ugyanezt erősíti a magasra húzott Detail, mely további finom részleteket hozott ki a képből. Ez a homogén területeken némi zajosodással járhat, így a Masking enyhe emelésével egy kicsit tompítottunk ezek élesítésén.

Ne feledd, hogy nincs minden képre alkalmazható beállítás. Minden egyes fotó saját értékeket igényel, amit a kép tartalma, illetve eredeti lágysága indokol. Kísérletezz!Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !