Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.08.

Dynamic Auto-Painter

 


Lássuk, hogy dolgozik a festőművész!


 

Árnyékok világosítása IV. (CS+)


szint: nagyon könnyű

Ismét egy slágertémánk következik, a sötét, árnyas képterületek kivilágosítása úgy, hogy a világosabb részek azért kevésbé változzanak. A Photoshopban erre sok tucat módszer létezik, most egy kézenfekvő és rendkívül egyszerű kerül terítékre.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Árnyékok világosítása IV - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Az előző leírásunkban a kontrasztemelés volt a főtéma. Íme egy elég kontrasztos kép, melynél a sötétebb, árnyékosabb területek kissé túlzóak, túl sötétek. Ezeken szeretnénk világosítani, lehetőleg úgy, hogy a világosabb részek ne nagyon változzanak.


2. Gammafegyver
A Photoshop CS verziókban került bevezetésre az expozíció beállító lehetőség, melyet az Image/Adjustments/Exposure (Kép/Korrekciók/Expozíció) menüpont alatt hívhatunk elő.

A sötét részek világosításában a Gamma Correction csúszka lesz a legfőbb fegyverünk. A csúszkát ezúttal balra kell tolnunk, így a sötét területek kapnak egy kis szoftveres derítőfényt. Mi 1,75-ös értéket állítottunk.3. Egy kis fekete
Lényegében ennyi volt az egész. Egy apróságot azonban még megtehetünk, mivel bizonyos esetekben a Gamma korrekció egy kicsit súlytalanná, szürkévé teheti a feketéinket.

Ilyenkor folyamodhatunk a középső, Offset beállításhoz, amely negatív irányban (a csúszkát balra tolva) a kép legsötétebb pixeljeit erősíti. Ezzel azonban nagyon csínján bánjunk, mert ronda éles határokkal bukhatnak be ezek a képrészek, ha túl nagy értéket használunk. A -0,002-0,003 beállítás a legtöbb esetben jó. Csak apró változást idéz elő, de némi életet visz a maradék feketékbe. Szerintünk -0,0005 alá csak indokolt esetben érdemes menni, különben fotónk látja kárát.
4. Betekintés az árnyvilágba
Elég csak egy pillantást vetni a fenti képre és összehasonlítani az eredeti állapottal. Nagy különbség. A korábban árnyékba burkolózó részek új, fényesebb életet élnek, miközben a világos képterületeken alig történt változás.

Azért a Gamma emelésekor ügyelj arra, hogy a túlzottan erős beállítás nagyon gyengíti a kép kontrasztját, lapossá, unalmassá teszi azt! A Gamma emelés egyébként a színeket is tompítja, így nem árt utána egy kis színtelítettség növelés sem. Készen is vagyunk. A kép elmenthető.
5. Haladó verzió(!)
A képszerkesztés világában elmélyültebb olvasóink használhatnak réteg-korrekciós maszkot is az Expozícióhoz, majd az így kapott maszkot Luminosity összhatásmóddal keverhetik az eredeti képpel. Így csak a világosság változás érvényesül a fotón, a színek érintetlenek maradnak.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !