Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2009.12.15.

HonlPhoto vaku kiegészítők II: fenyterelők és reflektorok

 


Gobótól a sznútig.


 

Távlatpont / Vanishing Point (CS2+)


szint: haladó

A hibás képterületek eltávolítására elég sok lehetőségünk adódik a Photoshopban, ezek közül is a legfejlettebb eszköz a Vanishing Point, vagy magyarul Távlatpont. Kezelésének elsajátítása egy kis gyakorlást igényel, amelyre itt a lehetőség, ha végigköveted cikkünket.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Vanishing Point - Távlatpont - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ahogy a fenti képen látszik, az épület néhol egy kis renoválásra szorul. Ezek a hibák viszonylag könnyen kijavíthatók például a Photoshop klónozó ecsetével. Egy hasonló, "épp" területről mintát véve átmásolhatjuk azt a hibás részre, ezzel lefedve a problémás területet.


2. Nem stimmel
Igen ám, de nem lesz ez ilyen egyszerű. A fenti képen ugyan sok ismétlődő mintázatot találunk, amely megfelelő lehet a klónozáshoz, de a méretük és állásuk nem minden esetben illeszkedik a kép többi részéhez. Ha például jobbról kijelölünk egy épp részt, és azt a bal oldali hiba kijavításához használjuk, az sehogy sem fog illeszkedni a szabályos mintázatba. Máshogy áll, és a perspektívatorzulás miatt oda kisebb mintát kell helyeznünk. Végső soron javíthatók a hibák a hagyományos módszerrel is, de nagyon sok plusz mintavétel és festegetés eredményeképpen.

Van egy sokkal kifinomultabb módszer is a Vanishing Point (Távlatpont), mely a perspektíva változásának megfelelően változtatja a mintázatot is. Ezt az eszközt csak a Photoshop CS2, vagy újabb szoftververziókban találjuk.3. Perspektíva
Lépj be a Filter/Vanishing Point (Szűrő/Távlatpont) eszköztárba! Egy külön ablakot kapsz, jobbra a használható eszközök ikonjaival, fent ezek aktuális beállításaival, balra lent pedig a középső nézőkép nagyításával.

Első körben nem kell állítanod semmit. A kijelölő ikon lesz aktív. Segítségével kijelölheted a javítandó terület perspektíva torzulását. Kattints az épület homlokzatának négy sarokpontjára! Egy négyzethálós kijelölést kapsz.
4. Mintát veszünk
Most kattint a mintavevő eszköz ikonjára, amely ugyanaz, mint a klónozó ecseté, a normál eszközpalettán. A Diameterrel beállíthatsz egy tetszés szerinti ecsetméretet, a Hardnesszel, pedig a széleinek elmosását. Az Opacity az átlátszóságot szabályozza. Ezeket mind érintetlenül hagytuk ennél a példánál. A Heal menüben viszont az ON lehetőséget jelöltük ki, vagyis klónozó ecsetünk Healing ecsetként viselkedik majd, és figyelembe veszi nem csak a minta, de a klónterület tulajdonságait is. Az Aligned négyzetet is hagyd kijelölve, így az ecset mindig azonos távolságról vesz mintát.

Kattints az ALT gomb nyomva tartása mellett az épület egy épp részére! Ezzel mintát vettél ebből a területből.
5. Klón
Ha a klónozó ecset egérmutatóját ezután a hibás terület fölé viszed a szoftver az új mintával takarja ki azt. Egy kattintás és a minta a régi, hibás képrész fölé kerül.

Ugyanígy átviheted a mintát a többi problémás terület fölé is. A szoftver minden esetben a perspektívának megfelelő, azonos távolságból vesz mintát a képből, amit a hibás rész fölé másol. Újabb mintavételre - kis szerencsével más nem is igen lesz szükséged, a minta szinte mindenhol illeszkedni fog.
6. "Hibátlan"
Minimális kézügyességgel és képzelőerővel a fenti végeredmény hozható létre, egy kicsit több beleérzéssel pedig sokkal jobb. Vidd a kép fölé az egérmutatót és összevetheted az eredeti állapottal is!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !