Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Vörösszem hatás eltávolítása

szint: könnyű


Kiűzzük az "ördögöt" a szemből.


 

Átütés


szint: könnyű

Bármely régebbi Photoshop verzióval is használhatod ezt a tippet, egy téma hátterének kicserélésére. Lényegében nem teszünk mást, mint kihasználjuk a két kép közötti világosság különbséget, így ami sötétebb, könnyen átsejlik.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Átütés - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Illetve ebben a példában inkább két fotót! Adott a fenti galambos képünk, melynek az unalmas, szürke hátterét szeretnénk lecserélni egy szebbre. Már ki is választottuk a megfelelőt. Egy felhős kék égrészletet.

Körbe is vághatnánk a galambot, de ez eltarthat egy darabig. Jó ötlet lehet a Magic Wand (Varázspálca) eszköz, de akad itt még lehetőség. Mivel a galamb sziluettje sötétebb, mint a kék égfotó, megpróbálkozhatunk a rétegek átütésével is.


2. Megint a rétegek
Jelöld ki a galamb fotót a Ctrl+A gombokkal, majd másold vágólapra a Ctrl+C-vel! Ezután kattints a háttér fotóra és nyomj Ctrl+V-t. Ha jól dolgoztál, a galamb kép egy külön rétegre kerül a kék ég háttér fölé. A neve automatikusan Layer 2 lesz. A réteg palettán így fog kinézni, ahogy fent látod.

Maradj ezen a rétegen és kattints duplán a neve melletti sávra, vagy használd a Layer/Layer Style/Blending Options menüpontot!3. Átütjük
Az itt látható ablakot kapod, melynek alsó részén állíthatod be az átütést, vagyis azt, hogy csak az alsó réteg képpontjainál sötétebb területek maradjanak meg (üssenek át) a felső rétegen. Ehhez a felsőn kell módosítanod, melyet a This Layer csúszkával tehetsz meg.

Azt szeretnénk, hogy a felső réteg világosabb képpontjai eltűnjenek, így a csúszka jobb oldali, világos nyilát told balra, egészen addig, amíg a galamb és a drót körül el nem tűnik a szürke háttér és átsejlik az alatta lévő réteg. Nálunk a 212-es érték vált be. Ha tovább tolod a csúszkát félő, hogy a galamb világosabb képpontjai is eltünedeznek.
4. Érdes szegély
Nagyjából ez most a képállapotunk. Közelebbről megnézve az átütött terület körül még maradtak zavaró, világos pixelek. Ezek egy kicsit hiteltelenné tehetik a képet. A szemlélő azonnal észreveszi, hogy odamontíroztuk a főtémát a háttérre.
5. Felpuhítás
Hogy ezt elkerüljük, el kell tüntetnünk a világos szegélyt a téma körül, a szélek lágyabb átütésével.

Térj vissza a Layer Style ablakba, majd az ALT billentyűt nyomva tartva told tovább a világos nyíl bal oldalát.

Az összes csúszka két félből áll, mindkettőt elmozdítva kemény, csak az egyik felét tolva viszont lágyabb átütést kapunk. Példánkban a nyíl bal oldalát 130-ig toltuk, így a főtéma körüli világos szegély szép fokozatosan kezdett elpuhulni, láthatatlanná válni. Ha még erőteljesebbé szeretnéd tenni a hatást, a Layers palettán használd a Darker Color összhatásmódot is.
6. Új háttérrel
Szinte tökéletes lett a végeredmény. Képünk főtémája már egy új, érdekesebb háttér előtt trónol, és a zavaró éles, világos körvonal is jórészt eltűnt. Ami maradt, már nem annyira feltűnő.

Mentés előtt egyesítsd a rétegeket a Layer/Flatten Image (Réteg/Rétegek összeolvasztása) menüponttal!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !