Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Fekete-fehér

szint: könnyű


Profi fekete-fehér konverzió, már a PSE 5-ben is!


 

Kiterjesztett mélységélesség


szint: haladó

Néha áldás, néha kicsit átok a szűk mélységélesség képeinken. A szépen elmosott háttérből gyönyörűen kiemelhető az éppen éles főtéma, de akadnak helyzetek, amikor jól jönne a „faltól-falig” élesség. Sajnos ez nem minden esetben kivitelezhető, például ha nagyobb gyújtótávolságú objektívvel fotózunk közelről tárgyakat, és nem használhatunk szűkebb rekeszt. Ilyenkor a több, eltérő mélységi síkú kép készítése és azok szoftveres egyesítése jelentheti az egyik megoldást. A következő példában egy könnyebb helyzetet vázoltunk fel, amikor több, eltérő élességű tárgyunk van, és azok jól elkülönülnek egymástól.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Kiterjesztett mélységélesség - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ehhez a lépéssorhoz több képre lesz szükséged. Ugyanabból a nézőpontból készíts különböző távolságra élesített fotókat a tárgyakról. Lehetőleg használj állványt, hogy a képek nem mozduljanak el egymáshoz képest. Csak az élesség legyen máshol. Ehhez célszerű kézi fókuszt használni.

Az ilyen jellegű képeknél, amikor a tárgyak jól elkülönülnek, nem fedik egymást és a háttér is homogén, közömbös, tökéletesen használható a következő művelet.


2. Egybe az egész
Először is másold egybe, külön rétegekre mindhárom fotót. Válaszd ki a középsőt, majd Ctrl+A és Ctrl+C billentyűkkel másold az egészet vágólapra. Ezután kattints az első fotóra, majd Ctrl+V-vel illeszd rá az előbb kimásolt középsőt. Ez egy külön rétegen - úgynevezett lebegő rétegen - jelenik majd meg. Ha a fenti rétegpalettán a bal alsó ikonra kattintasz a lebegő réteg végleges, Beillesztett réteggé válik.

Ezután kattints a harmadik képre, amit Ctrl+A és Ctrl+C billentyűkkel ugyanúgy másolj ki, majd az elsőre kattintva Ctrl+V-vel illeszd be új rétegként. Ezután se felejtsd el használni a jelzett ikont, hogy Beillesztett réteget kapj!

Ahogy fent látható mindhárom képünk egy-egy különálló réteg, egymás fölött. Jelöld ki a felső réteget, amelynél a hátsó elem éles!


3. Maradjon az éles
Most már csak ki kell vágnod a lényeges részeket, vagyis minden rétegből az éles tárgyat. Ugyebár jelenleg a felső rétegen vagyunk. Itt a leghátsó tárgyunk maradt éles, tehát ezt kell megőriznünk, és a többi részt eldobnunk.

Az eszközpalettán válaszd ki a Téglalap kijelölése (R billentyű) eszközt, majd nagyjából jelöld ki az éles tárgyat. Arra ügyelj, hogy a másik tárgyra nem érjen át a kijelölési keret!

Ezután válaszd a Réteg/Réteg kivágása menüpontot. A GIMP kivágja ezt a területet a réteg többi részét pedig eltünteti. Így az alatta lévő réteg, vagyis a középső éles elemet tartalmazó kép tűnik elő.4.Most a középsőt
Jelöld ki a középső réteget, most ezen dolgozunk. Ismételd meg rajta a fenti műveletet. Jelöld ki az éles tárgyat, vagyis a középső elemet, majd jöhet a Réteg/Réteg kivágása menüpont. A réteg többi része kitörlődik, így előtűnik az alsó réteg is, az elülső éles elemmel.5.Faltól-falig
Jobban mondva, elemtől elemig éles a fotónk. Persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez csak különálló tárgyak és jellegtelen háttér esetén, például fehér, vagy fekete hátterű tárgyfotóknál fog működni. Ha például egyetlen tárgyunk van, különböző mélységélességű képeken (mondjuk egy virág, melynek az első képen csak az eleje, a másodikon csak a hátsó része éles), akkor más megoldást kell keresnünk. Erről lesz szó legközelebb.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !