Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Koncertfotók II.

 


Ismét egy "negyedtucat" került Turay Balázs kezébe Bátky-Valentin Szilvia koncertfotói közül. Az életlenség esztétikája és szerepe a fő motívum, de szóba kerül Rembrandt és a Szárnyas Fejvadász is.


 

Megcímzett emberek


Amilyen furcsa lehet ennek az értékelésnek az összefoglaló címe, olyan furcsa számomra a kapott négy képnek az összhatása. Az ember a téma mindegyiken, és nem érzem, tudatos volt-e a válogatás, de összefüggést a képek között csak az emberi megközelítésben lehet találni. Igazán egyik kép sem kiemelkedő, de nem is átlagon aluliak. Nagyon nem is könnyű írnom róluk, ha lehetne az egész anyagot egy legyintéssel elintézném. Igyekszem azonban a címeikből kiindulva valamiféle véleményt alkotni, ami a fentieknél valamivel talán több lehet.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó elemzés - Díszőr, Fényreklám, Foltok, Lányság

 

Digitális Fotó elemzés - Díszőr

 

A Díszőr technikailag a legjobb képe az anyagnak. Kifogástalan expozíció, remek tónusvisszaadás. Plasztikus felületek mindenütt. És ennyi, nem több. Látunk egy díszőrt, amiben – mint képben - semmi különös nincs, hiszen még arra sem találunk – legalább is én – utalást, hogy melyik ország kormányának a díszőrzése a posztja. Az arcon a szokott díszőri unalom mögé álcázott fegyelem látható. Semmi humor, vagy valami elkapott mimika, amiben legalább az van benne, hogy mennyire utálja ezt a tortúrát, amit a fényképező turisztikusok jelentenek a számára. És a jóembert sem akarom megsérteni, de az arcában sincs semmi figyelemfelkeltő. Nekem kéne a képhez még a katona két kézfeje is, mert így ez a „csonkaság” sokat elvesz az egyébként sem különösebb képtől.Digitális Fotó elemzés - Fényreklám


Itt van nekünk ez a Fényreklám c. kép. Nagyon hosszasan kell nézni, hogy rájöhessünk miről is szól. Aztán mikor rájövünk, akkor viszont arra is, hogy semmiről. Elballag egy kivetítő előtt – amin éppen nem egy izgalmas pillanat látható – egy pár, amelynek a férfi szakasza vet egy pillantást a mozzanatra. Ha még ezt a hölgy tenné, talán többet is kaphatnánk vissza a helyzetből. Ám az épp a lába elé néz, és teljesen mindegy, hogy miért. A pár és a kivetítő paneleket elválasztó fekete sáv rossz helyen vannak. Fordított elhelyezés szerencsésebb lenne az egész kép szempontjából, de ez csak kompozíciós észrevétel, ha így lenne, akkor csupán azt lehetne dicsérni, így maximum a szándékot.

 

Digitális Fotó elemzés - Foltok

 

A Foltokon folt aztán van bőven. Nagyon sok a jobb oldali feketékből. Túlontúl is sok. Ami meg kivehető, azokon meg semmi nincs, maximum az előtér foltjain a fények. Az egész kép összerakatlan a számomra. Nem is tudom, miről szól. Nekem például semmiről. Foltokról semmiképpen. Kiforratlan képkészítésről inkább…

 

Digitális Fotó elemzés - Lányság


Lányság… Már a címtől borsózik a hátam. A leányság mennyivel finomabb. A mi szép nyelvünk annyi árnyalásra képes. Egy betű hiánya közönségesen nevesít egy szép állapotot. Arról aztán nem is beszélve, hogy ugyan valóban egy leány a kép alanya, de ha valakinek a látványról a leányság, mint fogalom jut az eszébe, hát… Minden egyéb más inkább.
A képkivágás szűk. A jobb felsőben hagyott világos folt zavar. A váll és a hát nagyon kevés. A nyakban az a sok izé még jobban zavaró. A nyak gyűrődése nem szerencsés, miként az áll hiánya sem. Nyílt szembe nézés sokkal többet mondhatna, mert a modellben ott lappang a fotogenitás. A ff választás dicséretes, a technika már kevésbé. Nagyon nehéz eldönteni, hogy az arcbőr egyenetlensége a hölgy „érdeme”, vagy a pixelek kilukadásáé. Ha az előbbi, megvannak a technikák az elsimításokra, ha az utóbbi, így nem szabad senkivel sem elbánni.

Szöveg: Vajda János
honlap

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !