Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.08.

Photomatix Pro (1. rész)

 


Különböző expozíciójú képek egyesítése. És még Photoshop sem kell hozzá. Sőt!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Kiégés ellen


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Kiégés ellen - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót
Ha a Lightroom 2.2 verziójánál újabbat használsz, akár JPEG képet is szerkeszthetsz. Mi is a JPEG-en kísérleteztünk, bár pont ez az a formátum, amely kevésbé tűri az expozíció utólagos állítgatását, lévén csak 8-bites. Ezzel szemben a RAW fájlok 12-14 bitesek, amely sokkal több mozgásteret enged.

Nem baj, legyünk egy kicsit mazochisták és lássuk, mit lehet alakítani egy túlexponált, több helyen kiégett JPEG fotón a Lightroom közreműködésével.


2. "Visszaállító"
A kép legvilágosabb területeinek sötétítését egy külön csúszka végzi, Recovery néven, melyet a Develop rész Basic szerkesztő elemei között találsz, közvetlenül az expozíciót szabályozó Exposure csúszka alatt.

A Recovery értékét magasabbra állítva csak a fotó világos területei sötétednek, így szerencsés esetben kiégés helyett újra képrészleteket is láthatsz ehelyütt. Állítsd a Recovery értékét 100-ra, ami durva módosítást jelent, de esetünkben ez adta a legjobb eredményt, és még így sem kaptuk vissza az elveszett részleteink javát. Arra ügyelj, hogy a Recovery általában "laposítja" a képet, csökkenti a kontrasztot. A végeredmény néha unalmas összhatású lehet.
3. A másik
Van egy másik lehetőséged is, melyet akár együtt is használhatsz az előzővel. Ez a Tone Curve részen lévő Highlights csúszka, mely a csúcsfények szabályozására szolgál. Jobbra tolva világosítja, balra húzva sötétíti azokat. Óvatosan húzd balra a csúszkát és közben figyeld a képet. Itt már tényleg vigyáznod kell, mert a két eszköz együtt könnyen kiiktatja a fotóról a fehér részeket, amitől az természetellenessé, lapossá, mélység nélkülivé válhat.4. Mi ez a lila izé?
Nézzük csak meg mit hoztunk össze eddig! A két eszköz segítségével valamit sikerült visszahozni a kiégett területekből, de ez a lilás elszíneződés - amely egyébként a JPEG sötétítésnél jellemző - nem igazán ínyünkre való. Ha csak nem akarunk lila felhőket, ezt valahogy el kell tüntetni a képről.
5. Játék a színekkel
Legegyszerűbb ha a színbeállító csúszkákhoz folyamodunk, azok közül is a HSL szekcióhoz. Itt 8 színtartományt külön-külön állíthatunk, sőt ezek vonatkozásában külön megszabható a színezet, telítettség és az egyes színtartományok világossága is.

Nekünk most a telítettséggel lesz munkánk, így kattints a Saturation feliratra. A korábbi leírásainkban már ismertettük a szín és tónus szabályzóknál használható beállító eszközt, mely általában a csúszkák ablakának bal felső sarkában található. Egy kis kör ikon. Kattints rá és vidd a kép egy nagyobb lilás foltja, például egy felhő fölé, majd a lila részre kattintva, az egérgombot nyomva tartva és az egeret lassan lefelé húzva figyeld az eredményt! A képen kijelölted, hogy ennek a színterületnek szeretnéd szabályozni a telítettségét. Az egeret lefelé mozgatva csökkenheted azt. Látható lesz, hogy a Purple és a Magenta (lila és bíbor) csúszkák értékei csökkennek és a lila területek lassan szürkéssé fakulnak.
6. Részlet a fehérekben
A végeredmény messze van a tökéletestől - hiszen emlékezzünk, 8 bites JPG-vel dolgoztunk - de valamicskét azért visszakaptunk a világos területek eredeti részleteiből. Ha RAW fájlt használsz sokkal több mozgástered lesz, több részlet visszahozható...büntetlenül.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !