Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Harmadik szem (Fotóelemzés)

 


Újabb két fotót veszünk górcső alá.


 

A manipulációt (tartalmi változtatást) fotós szempontból elfogadhatatlannak tartom...


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Gilicze Bálint


 

Interjú:
Gilicze Bálint

Portré - Gilicze Bálint

Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

Tíz-tizenkét éves koromban már fotóztam egy Beirette gépecskével, és szüleimmel együtt nagy élvezettel lötybölgettük a hívót meg a fixírt a fürdőszobában. Aztán valahogy kilépett az életemből a fotózás - hogy csak 21 éves koromban térjen vissza újra. Sok minden történt abban az évben. Elhagytam a vegyész szakot az egyetemen, a fizikával, majd a matematikával próbálkoztam, és időközben valahogy kezembe került egy National Geographic szám Jim Brandenburg 90 napos küldetésével. 90 nap, egyetlen kép minden nap: nagyszerű feladat. És gyönyörű fotói születtek. Hát, valahogy így kezdtem. Mint utánozó majom.

Van példaképed?

Olyan példaképem nincs, akinek az életútja, életmódja volna követendő számomra. Ami kívülről vonzónak tűnik, lehet, hogy belül olyan problémákat rejt, melyekkel nem tudnék megküzdeni. Vannak azonban fotósok, akiknek szeretem és tisztelem a munkáját. A természetfotósok közül Jim Brandenburg nevét itt is megemlíteném, a magyarok közül talán Novák László képei állnak hozzám legközelebb. Szeretem Sebastiao Salgado, Antonin Kratochvil, Anthony Suau és Henri Cartier-Bresson képeit, a hazaiak közül pedig Benkő Imre, Vancsó Zoltán és Dezső Tamás nevét mondanám elsőként. De gyakran nézegetem a flickr gyűjteményeit, meg egy csomó fotóblogot is: mindenütt van mit tanulni.

Gilicze Bálint - Lovak és nővérkék

A Blogodból kiderül, hogy a fotográfia több területével is foglalatoskodsz. Melyik áll hozzád a legközelebb?

Az utóbbi időben némiképp elszakadtam a természetfotótól, próbálok visszatérni hozzá egy kicsit megváltozott gondolkodásmóddal, talán egyszer lesz belőle valami. Ami azonban most igazán izgat, az az emberek fotózása, a társadalmi jelenségek megragadása. Talán nem is csak a képek miatt.

Milyen felszerelést használsz?

A vázam Canon EOS 5D: elég masszív, ugyanakkor nem akkora féltégla, mint az 1D-k, ráadásul teljes képkockás, így tobzódhatok a nagylátószöges érzésben. Az objektíveim: Canon 16-35/2.8, 24-70/2.8 és 100/2.8 makró, de a 24-70 olyan jól kitalált tartomány, hogy sokszor csak ezt viszem. Van még egy Canon 580EX vakum, meg egy nélkülözhetetlen infra vakukioldóm - portréfotózásnál nagyszerű rendszer. (Nikonos rendszerből rám maradt két SB-28 vaku, ezeket gyakran munkára fogom portrézásnál egy-egy szimpla optikai kioldóval.)

Gilicze Bálint - Szürkemarha hajtás

Használsz hagyományos technikát a digitális mellett?

Nem. Van még pár filmes Nikon vázam, ezeket próbálom elpasszolni (tessék, tessék!). Az igazat megvallva sokszor csábít a nagyformátum meg a jó öreg fekete-fehér negatív, de aztán, amikor átgondolom, milyen macera és mennyi idegen faktor jön be a képbe, inkább megmaradok a 12 megapixelemnél olyan dinamikával, amilyen van. Hja, ilyen világban élünk.

Van kedvenc fotód?

Nincs. Igazándiból már most sem tudnék nagyon ilyet megnevezni, és egyre inkább több kép együttesében, egy teljes kollekció erősségében hiszek. Azokat az albumokat, sorozatokat szeretem, melyek változatosak, újra és újra meg tudnak lepni és "van ritmusuk".

Portálunk elsősorban a fotók manipulálásáról szól. Mi a véleményed az utólagos korrekcióról?

A manipulációt (tartalmi változtatást) fotós szempontból elfogadhatatlannak tartom, legyen szó akár egy "oda nem illő" villanypózna eltávolításáról. A korrekciót (színek és tónusok beállítását) ugyanakkor természetesnek tartom. Azt hiszem, az a cél, hogy visszaadjuk azt az látványt, melyet a kép készítésénél láttunk. Nekem ebbe a HDR is belefér, hiszen ez is csak egy módszer az árnyalatterjedelem bővítésére. Persze a korrekcióval is elérhetők olyan hatások, melyeket a képet kiemelik a "fotó" kategóriából (mint a festményszerű HDR képek), azonban szerintem ezek megítélése a közönség és a zsürik feladata, és ezen a folyamatos párbeszéden a fotóművészet csak nyerhet.

Gilicze Bálint - Szürkemarha hajtás

Mit gondolsz a digitális fényképezésről és annak terjedéséről?

Örülök neki. Lassan tényleg lehet azt mondani, hogy olcsó (a digitális gépek ára nagyjából azon a szinten van, mint régen a filmes megfelelőiké), emellett beérett annyira a technológia, és kiéleződött annyira a verseny, hogy már a belépő szintű gépek is egész jók. Az interneten kiforrott segédeszközök érhetők el a képek megosztására és megjelenítésére (én a flickr képmegosztót használom, és innen ágyazom be pár kódsorral a diavetítéseket a blogomra). Persze a lehetőségek sokasodásának velejárója, hogy nem csak a zseniális és főleg eltökélt fotósok mutathatják be a képeiket, hanem Józsika is beküldheti Morzsiról készített életlen képeinek végeláthatatlan sorozatát. Azonban fórumok, blogok és netes magazinok bonyolult rendszere révén végül mégiscsak rátalálhatunk kedvenc fotósainkra, Morzsi pedig másra vigyorog majd homályosan. (Hozzátenném, mielőtt bárki is Józsikapiszkálással vádolna, a flickr-en több családi képem van mosolygó gyerekekkel és meglátogatott rokonokkal, mint publikus...)

Gilicze Bálint - Szürkemarha hajtás - India

Ha valaki nem az interneten, hanem egyéb helyen szeretné megnézni fotóidat, hol találkozhat velük.?

Jelenleg csak pár magánlakást tudnék említeni, legfeljebb szervezett tárlatvezetéssel... Tervezek azonban nyilvános diavetítéseket és kiállításokat, ezekről majd hírt adok a blogomban.

Közeli tervek?

Babonás vagyok. Most inkább csöndben maradok...

 

Köszönjük az interjút!


Gilicze Bálint weboldala:
http://www.balintgilicze.com

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !