Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2014.02.23.

Android: Retro Photo Camera

 


Beöregíthetjük mobilos fotóinkat.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Zajszűrés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Zajszűrés - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót
A Lightroom egyik legfontosabb eszközével a zajszűrő szekcióval eddig még nem foglalkoztunk, pedig magasabb érzékenységű, vagy hosszú záridejű képeinknél gyakran van szükség a külső segítségre. Főleg a RAW fotóknál, ahol a fényképezőgép belső zajszűrése nem, vagy nem mindig tökéletesen érvényesül.

De mivel is képes szembeszállni a Lightroom szűrés. A zaj két fontos komponensével a világossági-, és a színzajjal. Többnyire e két alkotóelemből áll össze a képen zajnak nevezett "szemcsetenger". Mindkettő külön karakter és külön-külön is szűrhetők.

A fenti képen kinagyítottunk egy zajos, apró részletet 800%-os méretre. A nagyított nézet felett kettébontva látható a világossági- és a színzaj komponens. A világossági zaj monokróm erőteljes "szemcsézetből" áll. Éppen ezért nagyon nehéz a szoftver számára különválasztani a kép valódi finom részleteitől, de épp emiatt a nem túl homogén területeken akár ál-részleteket is adhat a képhez, becsapva a szemlélőt. A színzaj véletlenszerű, színes foltokként jelentkezik. A különválasztott színcsatornák elmosásával viszonylag problémamentesen szűrhető. Sokszor csak ennek a komponensnek a szűrésével látványos eredményeket érhetünk el. Ha viszont túlzásba esünk az eltávolításával, azzal a kép színgazdagságát csökkentjük, egymásba mosott unalmas színvilágot hozhatunk létre.


2. Ketten együtt
A zajszűrés a Develop rész jobb oldali eszközsorán található, a Noise Reduction szekcióban. A két szűrhető komponens külön csúszkával szabályozható. A Luminance értékének növelésével csökkenthető a világossági zaj, a Color emelésével pedig a színzaj.

A kissé föntebb lévő nézőképen teljes méretben látható a kép egy részlete. A nézőkép ablak bal felső sarkában lévő ikonnal, vagy a kis kép görgetésével a fotó bármely területét gyorsan kijelölhetjük. Érdemes a sötétebb, homogén területeket választani, mert a zaj itt a legzavaróbb.

Az sem rossz megoldás, ha a képet legalább 100%-os méretre nagyítod egy jellemző - lehetőleg zajosabb - részletét kiválasztva.
3. Színzaj ellen
A Color csúszka, vagyis a színzaj szűrése alapból 25-ös értékű a Lightroomban, ami az esetek többségében elég, hogy elmossa a színes kavalkádot, de a kép eredeti színeit még nem érinti láthatóan. A zajtalanítást ezzel a csúszkával kezdd, és ha nem elég a gyári beállítás, lassan emeld addig, amíg a homogén felületen eltűnik a színes konfettieső.

Ahol a példaképen látszik az eredeti, 25-ös szűrési érték éppen elég volt. Csak a világossági zaj maradt hátra, szürkés "porfelhő" képében.4. És a világossági...
A világossági zaj eltávolítási nagyobb óvatosságot igényel, mert szűrése sokat ronthat a kép minőségén. Nagyon óvatosan emeld a csúszka értékét és közben ellenőrizd a nézőképet, vagy a 100%-ra nagyított eredetit. A Lightroom zajszűrése nem tökéletes és tévedhetetlen, ezért magasabb értéknél bizonyára a kép részletességéből is veszítesz, alacsonyabb pedig marad még a zajból. Neked kell eldöntened, hogy mosottabb de zajtalan, vagy kevésbé szűrt, de még zajos képet akarsz végeredményül.
5. "Minden" zajtól mentesen
A végeredmény mindenképpen kompromisszum lesz, de nyilvánvalóan sokkal jobb, elképzeléseidhez közelebb álló, mintha meghagytad volna az eredeti zajos állapotot.

Nem rossz megoldás az sem, ha egyáltalán nem szűröd a RAW képet és TIF-be, vagy PSD-be konvertálva a Photoshop alá telepített fejlettebb pluginekkel próbálkozol. Ezek révén sokkal több beállítást kapsz és pontosabban, kevesebb veszteséggel szűrhetsz. Ilyen, utólag telepíthető kiegészítés például a NoiseWare, Noise Ninja, vagy a Neat Image.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !