Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fotó vágása Photoshopban

szint: nagyon könnyű


Van úgy, hogy vágnunk kell a fotó széleiből, ezzel alakítva szépérzékünknek megfelelőre. Leírásunkban a legegyszerűbb módszert mutatjuk be.


 

Halszem hatás


szint: könnyű

A következő tippben nem javítani szeretnénk fotónkon, inkább ellenkezőleg, egy nagyon erős torzítást kreálunk, melynek célja a halszem objektívek által adott képi hatás elérése. Egy kis keresgélés után szerencsére a Photoshopban is megtaláljuk az ehhez szükséges eszközt.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Halszem hatás - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Válasz ki egy tetszőleges képet, lehetőleg szabályos geometriai formákkal, hiszen ezeken jobban érvényesül a halszem effektus. Ideális választás például egy átfogó épületfotó.

A szabályos geometriai elméletem megcáfolandó, van még egy terület, ahol érdekesen, sőt viccesen mutat a halszem hatás, ez pedig a portré, bár ha a portré felvétel nem eleve egy halszem objektívvel komponált, akkor nehéz elérni ugyanazt a hatást utólag.

Maradjunk egyelőre az egyszerűbb módszernél, az épületfotónál!


2. Az egészet kijelölve
Nagyon fontos, hogy mielőtt hozzákezdenél a kép eltorzításához, jelöld ki az egész fotót. Ezt legegyszerűbben az Ctrl+A billentyűkkel teheted.3. Ott lapul a menüben
A kijelölés azért fontos, mert csak így érheted el az Edit/Transform menüpontot, azon belül pedig a Distort opciót. Erre kattintva a kép fölötti opciós sáv jobb oldalán kattints a jelzett ikonra! Így balra elérhetővé válik a Warp menü, ahol megtalálod a halszem hatásért felelős Fisheye pontot. Válaszd ki!
4. Torzítás mértéke
A halszem torzulás erősségét ugyanitt, a Blend ablakban állíthatod. Ez alapesetben 50%, amit -100 - +100% értékek között választhatsz. A 0 beállítás a torzítatlan képállapot, vagyis nem változik semmi a képen. Mínusz értéket se használj, mert ezzel a kép közepét húzod össze. Maradj 50% körüli értéken, de ha erősebb torzítást szeretnél, növeld a beállítást! Ha elkészültél, az opciós sor jobb szélén lévő "pipa" ikonnal véglegesítheted a képet.
5. "Halszemesnek áll a világ"
A kapott képi hatás hasonlít a diagonális halszem objektívek effektjére, bár egy valódi objektívvel sokkal jobb eredmény érhető el. A szoftveres módszer legfőbb problémája, hogy a kidomborított képközép pixeljeit széthúztuk, így a kép középső része erősen életlenedik, a szélek viszont összenyomottak és sokkal élesebbek. Emiatt célszerű egy nagyobb felbontású fotón elvégezni a halszemesítést és annak végeztével lekicsinyíteni a fotót. Az életlenség így kevésbé lesz zavaró.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !