Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.03.26.

Kreatív maszkolás

szint: haladó


Játszunk el egy kicsit a rétegek alakítgatásának lehetőségeivel!


 

Lágyítás (Soft Focus)


szint: haladó

A "nagy" Photoshop valamint GIMP tippjeink között már ejtettünk szót a lágyított képhatás eléréséhez. Ennél ugyebár a különféle diffúz szűrők effektusát próbáljuk utánozni, tehát szó sincs a kép elmosásáról. A cél a részletek megtartása, egyfajta álomszerű, lágy hatás elérése mellett. Most egy kicsit más módszerhez folyamodunk, amelyhez nem árt egy alapfokú fejszámolási készség sem.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Lágyítás (Soft Focus) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Fotónk nem túl éles, ellenben bizonyos részeken - például a piros területek mentén - az élesítés hatására már enyhe recék jelentek meg. Kapóra jön tehát, hogy némi lágy effekttel megpróbáljuk ezt elleplezni, egyben egy új képhatást kipróbálni, mely talán az előnyére szolgál majd.


2. Duplázva
Csak a szokásos. Duplázd meg a meglévő háttérréteget. Legegyszerűbb, ha megragadod a Background réteget és a fölötte lévő, bal szélső ikonra húzod. A képtartalom egy új rétegre kerül. Maradjon ez kijelölve!


3. Csak a fele
Most az újonnan létrehozott réteg átlátszóságát (Opacity) állítsd mondjuk 50%-ra. Így félig áttetsző lesz, de mivel ugyanaz a tartalma, mint az eredetinek, a képen semmilyen változás nem lesz látható.

A felső réteget szeretnénk majd elmosni, ami 50%-os átlátszóság mellett láttatni engedi az eredeti, éles réteget is. Így egyfajta éles-lágy hatás jön létre.


4. Matekozunk
A lustábban nyugodtan választhatnak ehhez egy elmosás effektet a Filter/Blur menüből, a bátrabbak viszont jöjjenek velem egy kis matematikára!

A Filter/Other/Custom paranccsal egyedi effekteket hozhatsz létre egy 5x5 mezős mátrixon. Saját képelmosást is csinálhatsz, például a következőképpen.

A középső ablakba írj 0-át, az alsó Scale mezőbe pedig egy tetszőlegesen nagy számot, lehetőleg kereket, amivel könnyebb fejben dolgozni. Legyen mondjuk 200. A mátrix összes többi mezőjébe írt számok összege a két szám különbsége kell legyen, vagyis 200. Ez elmosás effektet eredményez majd a képen.

Nem olyan bonyolult. A nulla köré írj négy 20-ast, ez összesen 80, a sarkokba pedig négy 30-ast, ez 120, tehát összesen 200. Ha az összeg nem stimmel a kép sötétebb, vagy világosabb lehet.

A lágy effektusnak nem tesz rosszat, ha kicsit világosabb az elmosás, így az is jó megoldás, ha a Scale értékét utólag átírod 180-ra. A fenti számok 200-at adnak ki, így a kép valamivel világosabb lesz az eredetinél.5. Lágyan, de nem életlenül
Ahogy látod a kép lágy ugyan, de az apróbb részletek is kivehetők rajta. Ezen kívül a fent kifogásolt töredezett élek is csökkentek.

A rétegpaletta Opacity csúszkájával, azaz a felső, módosított réteg átlátszóságának növelésével, vagy csökkentésével erősítheted, vagy gyengítheted az effektust. A rétegeket a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted, majd elmentheted a képet.Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !