Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Filmszemcsézet

szint: haladó


Ha már unalamas a digitális "fíling", dobjuk fel egy kis filmszemcsézettséggel!


 

Világosság IV. (CS2+)


szint: nagyon könnyű

Ha már nem ment a fotózás közben, legalább a Photoshopban próbálkozzunk meg vele. Mármint az expozíció beállításával. Lényegében egy egyszerű világosító tippel készültünk a következőkben, amely az egyik legnyilvánvalóbb módja fotónk fényviszonyinak beállítására. A leírásban szereplő lehetőséget Photoshop CS2, vagy újabb verziót használók próbálhatják ki.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Világosság (Expozíció) IV. - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Azt hiszem teljesen egyértelmű, hogy mi a fenti képe elsődleges hibája. Túl sötét, alulexponált...és pont. A megoldás viszont csak egyszerű csúszka tologatás.


2. Expó
Nyisd meg az Image/Adjustments/Exposure (Kép/Korrekciók/Expozíció) menüpontot. A beállító ablaka így fog kinézni, mint fent látható.

A legfelső Exposure csúszka a mi "emberünk". Használatával utólag is módosíthatod a fénykép világosságát. Mintha hosszabb záridőt használtál volna. Arra azonban ügyelj, hogy a túlzott expozíció emelés a sötét részeken megbúvó zajt is felerősítheti!

Mivel példaképünk nagyon sötét volt jócskán emeltünk az expozíción, +3 fényértékkel.

Az Offset csúszka segítségével erősen leszűkítheted a tónustartományt, magyarán a csökkentésével pillanatok alatt bebuknak a sötét területek, növelve pedig kifakulnak. Ezért csak módjával használd, sőt nem is biztos, hogy minden esetben szükség lesz rá. Mi -0,004 értékre állítottuk, melytől a legsötétebb részek egy kissé karakteresebbek lettek.

A Gamma Correction hasonló eredményt ad, de sokkal finomabban, mint az Offset. A csúszka fordított eredményt ad, balra tolva fakul a kép, jobbra húzva pedig kontrasztosodik. Példánkon némi plusz kontrasztot adtunk a képhez.

Nagyon fontos, hogy az ablak Preview (Előnézet) jelölőnégyzete be legyen jelölve és a csúszkák állítása közben folyamatosan ellenőrizd a képet.3. Kontraszt automatán
Ha végeztél az OK gombbal véglegesítheted a beállításokat. Mivel szemre nehéz beállítani a megfelelő kontrasztot, nem árt ha az Image/Auto Contrast (Kép/Auto Kontraszt) parancsot is használod.
4. Kisütött a nap
A végeredményhez ugyanúgy nem kell kommentár, mint a kiinduló fotóhoz. Végre látunk is valamit a képből. Ha esetleg a háttérben, vagy az előtéren néhány pixel kiégett és zavaró fehér foltok jelennek meg, a History Brush segítségével könnyedén visszafestheted ezeken a helyeken az eredeti állapotot. Viszont légy óvatos vele, lehetőleg csak apránként, alacsony Opacity százalékot beállítva fess!

Mi azonban nem tettük ezt meg. Maradjunk csak az egyszerű Exposure állításnál. A vízfelületen keletkezett ugyan néhány erősebb fehér folt, de ezzel együtt tudunk élni.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !