Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kontraszt emelése II.

szint: haladó


Itt az ideje, hogy bepillantsuk a Curves menüparancs nyúltotta lehetőségekbe is, amely széleskörű és jól szabályozható lehetőségeket nyújt a kontraszt emelésére.


 

Filmszemcsézet II. (CS2+)


szint: haladó

Aki sűrűn követi leírásinkat bizonyára már tudja, hogy egy-egy Photoshop effekt alkalmazása a képen nem mindig hoz elfogadható eredményt, de több hasonló hatás keverésével egész kellemes végeredményt érhetünk el. Ilyen következő tippünk is, amely a szoftverben található - nem éppen kifinomult - filmszemcse effektust finomítja.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Filmszemcsézet II. - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Bármilyen képet választhatsz, melyet filmhez hasonló kinézetűvé szeretnél tenni. Módszerünk lényege a valódi filmszemcsék jellegéből adódik, ezek ugyanis nem egyforma méretűek. A következőkben három különböző szemcse és zajeffektet keverünk egy képen, hogy a megfelelő hatást érhessük el.


2. Előkészületek, tripla rétegen
Először azonban az elmaradhatatlan réteg duplázás. Eredeti képrétegedből készíts másolatot a Layers palettán, vagy használd a Layer/Duplicate layer (Réteg/Réteg duplázása) parancsot. Ezután színtelenítsd a réteget, hiszen színekre nem lesz szükség - Image/Adjustments/Desaturate (Kép/Korrekciók/Színtelenítés).

Végül ebből a színtelen rétegből készíts még két másolatot a Layer/Duplicate layer parancs segítségével. Az így kapott három fekete-fehér rétegen egyenként alkalmazunk majd egy-egy szemcsésítő effektet és ezeket keverjük egymással.3. Nagy szemcse
Válaszd ki az első fekete-fehér réteget, majd a Filter/Texture (Szűrő/Textúra) menü alól válaszd ki a Grain (Szemcsézettség) effektet. Az effekt intenzitása és kontrasztja nagyjából közepes legyen, de bármilyen tetszőleges értéket használhatsz.

Nagyon fontos a Grain Type menü, ahol állíts be Enlarged (Nagy szemcseméret) opciót. Ez adja majd a nagy szemcseméretet, illetve némileg megtöri a fotó digitális hangulatát.

Ha végeztél, a rétegen állíts be 50-70% körüli Opacity (Átlátszóság) értéket, a Blend menüben pedig jelöld be a Luminosity (Fényerő) lehetőséget!
4. Filmszemcse
A következő lépés hasonló lesz, de előtte jelöld ki a középső fekete-fehér réteget!

Szintén a Filter menüben de az Artistic (művészi) szűrők között találod a Photoshop eredeti filmszemcse effektjét a Film Graint. Itt állíts be a fentihez hasonló értékeket, majd a réteg átlátszóságát vedd 50% körülire az összhatásmódját (Blend) pedig Luminosity-re.
5. Szimpla zaj
A következő lépés előtt jelöld ki a harmadik fekete-fehér réteget!

A harmadik zajkomponensünk a Filter/Noise/Add noise (Szűrő/Zaj/Zaj hozzáadása) menüparancs lesz. Megjelenő ablakában válassz Gauss monokromatikus zajt (Gaussian + Monochromatic). A zaj mértéke szintén tetszőleges. Kisebb képeknél 10% alatt maradjon.

Az utolsó lépés ugyanaz, mint az előző két rétegnél, az átlátszóságot állítsd be 50% körüli értékre, az összehatásmód pedig Luminosity legyen.
6. Teleszórva
Elkészült fotónk jobban hasonlít egy valódi, filmről szkennelt képre, mint a Photoshop egyéb szemcsésítő effektjeivel. Köszönhetjük ezt az eltérő szemcseméretnek és gondos beállításainknak.

A kép végső jellegén a három fekete fehér réteg átlátszóságának állítgatásával változtathatsz, megszabva, hogy melyik zajkomponens mennyire érvényesüljön a fotón.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !