Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2015.01.04.

Photoshop Touch: világosítás profi módon

szint: haladó


Úgy világosítunk egy fotó sötét részein, hogy a fényes területek ne változzanak.


 

Képelem klónozása


szint: haladó

Nem kell itt semmiféle komoly biológiai kísérletre gondolni. A "klónozás" voltaképpen egy tetszőleges képterület átmásolása egy másik helyre, akár egy másik fotóra. Mindez azonban sokkal szabadabb, mint a kijelölés-kivágás-beillesztés módszer, hiszen egy ecsettel festhetjük át a kívánt részt egy új helyre.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Képelem klónozása - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Sőt, ezúttal két fotót, hiszen egyik képről másolunk (klónozunk) egy képelemet a másikra. Jobb oldali utcarészletünk bal alsó sarka túlságosan sivár, ezért egy másik - ugyanott készült - fotóról odamásolunk egy motorost, hogy kissé mozgalmasabbá tegyük.


2. Új réteg
Mielőtt nekikezdenél a klónozásnak, készíts egy üres új réteget! Ehhez a Layers paletta felső ikonsorának első elemét, vagy a Layer/New/Layer menüpontot használhatod.

Erre az új rétegre másoljuk majd a motorost, amit így külön kezelhetünk a kép eredeti elemeitől.


3. Kijelölés
A klónozás első lépése a másolandó tartalom kijelölése. Ehhez először válaszd ki azt a képet, amelyről másolni szeretnél egy témát. Ez nálunk a motoros. Ezután az eszközpalettán keresd meg a klónozó ecsetet (Clone Stamp Tool - S billentyű). Ha nagy témát szeretnél másolni, válassz nagy ecsetméretet, m
ajd az Alt billentyűt nyomva tartva kattints a másolni kívánt téma egy pontjára - lehetőleg valamelyik szélsőre. Ezzel kijelölted a másolandó terület kezdő pontját.


4. Kopi
Most válts át a másik képre és a klónozó ecsettel kattints a kép azon pontjára, ahová a témát másolni szeretnéd. Az a pont legyen, ahol nagyjából a kijelölt pont elhelyezkedik majd. Azt is vedd figyelembe, hogy a teljes másolandó téma elférjen az új képre festve. Ha kilóg, a lelógott részt már nem tudod a képre vinni.

Határozott ecsetvonásokkal fesd át az előző kép témáját az újra. Nem baj ha a széleken olyan elemek is bekerülnek, melyek nem oda valók, sőt az se, ha kicsit máshová esik, vagy túl nagy a téma. Ezért másoljuk új rétegre. Ezen később szabadon méretezhetjük, arrébb húzhatjuk, és törölhetjük a pontatlan részeket. Magyarán, beigazíthatjuk a képbe anélkül, hogy az eredeti tartalomhoz hozzányúlnánk.5. Kényes feladat
Egy lényeges és kényes feladat következik. Az átmásolt képelem beleillesztése az eredeti képtartalomba. Ezúttal nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a helyszín azonos. Ha megfelelően méretezzük a környezethez a motorost, nagyjából beleilleszkedik majd a képbe.

Nyomd le a Ctrl+T billentyűket és kijelölheted a klónozott képtartalmat. Ezután a Shift gomb folyamatos nyomvatartása mellett igazítsd a motoros méretét az eredeti képhez. A Shiftre azért van szükség, hogy a kivágás oldalarányait megtartsa a szoftver.

Bármelyik sarokponttal dolgozhatsz, akár több lépésben méretezgetve a klónozott részt. Sőt, egy lépcsőben nem is fog menni. Nagyítsd ki a kép ezen részletét és óvatosan illeszd össze a másolt részt az eredetivel, a kép jellegzetességeit (pl. az út felfestéseit, vagy a járdaszegélyt) figyelve.6. Ami nem oda való
Amint elkészültél a méretezéssel láthatod, hogy bizonyos részek még mindig nem stimmelnek. Olyan területeket is átklónoztunk az előző képről, amelyek zavaróak, a másik fotón nincsenek, így rögtön leleplezik a másolást.

Egyszerűen eltüntetheted őket, hiszen külön rétegen dolgoztunk. Válaszd ki a radír eszközt (E billentyű) és egyszerűen töröld ezeket a részeket a képről. A törlés helyén az eredeti képréteg tűnik elő. A motoros ruhájának szélén óvatosan kell dolgoznod, ezért lehetőleg kemény szélű radírt használj és nagyítsd 100-200% méretre a képet!7. Odateremtették
Mintha mindig is ott lett volna az a motoros a képen. Voltaképpen ott is volt, csak nem abban a pillanatban, amikor a kép készült. Csaltunk, de ezáltal a fotó egy kicsit mozgalmasabb lett.

Ha elkészültél egyesítheted a két réteget (Layer/Flatten Image) és mentheted a képet.Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !