Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Zajszűrés és élesítés (CS+)

szint: haladó


Összetett lépéssor, ugyanazért az eredményért.


 

Árnyékok világosítása II.


szint: könnyű

A napsütés és az árnyék megfelelő visszaadása egy képen szinte lehetetlen feladatot ró egy digitális fényképezőgép elé, ezért némi utómunkához kell folyamodnunk. Az árnyas területek túl sötétek a világosakon pedig nem szeretnénk változtatni, hiszen csak kárukra válna. Egyszerű, de némi időt és kézügyességet igénylő tippünk következik.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Árnyékok világosítása II - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Bizony nem mindig adódik úgy, hogy ideális fényviszonyok között fényképezhetünk. Sőt, vannak esetek, mint például a fenti is, amikor például az épületek szinte a nap bármely szakában erős árnyékban vannak. Jó lenne egy kis betekintést nyerni a kép ezen részeibe is, nem csak a sötétséget bámulni.


2. Amit nem szeretnénk
Próbáljuk ki először milyen lenne a kép, ha simán világosítanánk! Erre itt a Fényerő-Kontraszt menüpont. A "Fényerőt" növelve a kép meglehetősen mosottá válik, a fekete területek szürkén jelennek meg, kontraszttalanná válik a kép. Ezen némileg segíthetünk, ha az ugyanitt lévő Kontraszt csúszkán is emelünk. Ekkor viszont a világos területeket rontjuk, hisz ezek még világosabbá válnak, egyes részek kiégnek, részlettelen fehér színben kapjuk őket vissza.

Ezt a lépést természetesen felesleges kipróbálnod, most nem ez a legjobb megoldás. Válasszunk valami mást!


3. Szerszámosláda
Válogassunk a festő eszközeink közül. Például a Vonások Fakítása vagy sötétítése (Shift+D) nevű pont jó lesz. Lényegében egy ecsetet kapsz, melynek segítségével az átfestett képterületek sötétebbek, vagy világosabbak lesznek.

Az ecset opcióinál állítsd be a fent láthatókat! Az Átlátszatlanság legyen 100%. Ecsetnek egy nagy méretű, elmosott szélűt válassz (Circle Fuzzy), ehhez az Éles Szélű jelölőnégyzetet is üresen kell hagynod. Szintén maradjon üres az Elhalványulás négyzet is.

Az ecset típusaként a Fakítást állítsd be, hiszen világosítani szeretnénk vele. Az utolsó pont szintén nagyon fontos. Mivel az árnyékos területeken szeretnénk világosítani egyértelmű lenne, hogy az Árnyékok lehetőséget válaszd, de ebben az esetben az ecset csak a fekete és ahhoz hasonlóan sötét részeket világosítja, szürkévé. Ezt nem szeretnénk, mivel lapos, kontraszttalan végeredményt ad. A sötét, árnyékos részek baja az, hogy a középtónusok sötétebbek a kelleténél. Ezért inkább a Középszínek lehetőséget válaszd!

A Kitettség, vagyis a világosítás erőssége legyen mondjuk 50%!4.Munka az ecsettel
Nem maradt más hátra mint a neheze, vagyis a sötét területek átfestegetése. Tartsd nyomva az egér bal gombját, majd óvatosan mázold át a kép sötét részeit. Ahogy láthatod a nagyon sötét, fekete területek ugyanolyan sötétek maradnak, de az árnyékos középtónusok mégis világosodnak.

Egy nagyon fontos dologra ügyelj. Az összefüggő árnyékos területeket egyetlen "menetben" világosítsd, azaz ne emeld fel közben az ujjad a bal egérgombról és kezd más területen, amíg nem végeztél egy egybe tartozó résszel. Ha elengeded az egérgombot és véletlenül újra ráfestesz az egyszer már világosított részre, az újra 50%-kal világosabb lesz a környezetéhez képest. Egy területen csak akkor haladhatsz át többször az ecsettel ha a gomb folyamatosan nyomva van.5.Fény az árnyékban
Képünk szinte új életre kelt. A túl komor kontrasztkülönbség eltűnt, sokkal több részletet fedezhetünk fel a sötétebb részeken, de azért az egészséges kontraszt is megmaradt a teljesen fekete és világos részek között.

Ha bevállalósabb és a GIMP használatában kicsit képzettebb vagy első lépésként készíthetsz rétegmásolatot is a képről, hogy a világosítást azon hajtsd végre. Ezután a másolati réteg átlátszóságával keverheted a két képet, így állíthatod a világosság mértékét.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !