Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Webre mentés

szint: könnyű


Kész a retusált fotónk? Ideje megmutatnunk a világnak!


 

Kékebb égbolt


szint: haladó

Így ősz táján bizony gyakran adódik, hogy borult időben kell fényképet készítenünk, ami napsütésben esetleg jobban mutatott volna. Az égbolt ilyenkor általában unalmas, szürke, rosszabb esetben fehér. Ha viszont sikerül kijelölnünk a fontos területeket, könnyen segíthetünk ezen.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Kékebb égbolt - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Van az úgy, hogy a kiránduláson készült fotón nem igazán szép az égbolt. Szürke, komor felhők árnyékolják, a kép jó részét megfosztva a színektől.

A dolgunk ilyenkor mindössze annyi, hogy megpróbáljuk minél pontosabban kijelölni az eget és ebben az esetben a vízfelületet is, hiszen az ég színe ott is tükröződik. Ha ez sikerült, a színek beállítása már gyerekjáték.


2. Magát magával
Elképzelésünkhöz ki kell maszkolnunk a fotó többi tájelemét. A gyorsmaszk létrehozásához jó módszer az Image/Calculations menüparancs, amely egy új csatornán ügyes maszkot hoz létre.

Ehhez a Result menüben (alul) állítsd be a New Channel opciót. A célunk az, hogy az így kapott alfa csatornán a módosítandó terület, vagyis az ég és a víz fehéren, a táj feketén jelenjen meg. Ehhez a legsötétebb - jelen esetben a kék - csatornát kell önmagával egyesítenünk, mégpedig a Linear Light összhatásmóddal. A fenti ablakban bekereteztük a lényeges beállításokat.3. Alfa és omega
Ha ellenőrzöd a Channels palettát, láthatod, hogy a meglévők mellett létrejött egy Alpha csatorna is, de a kép eredeti színcsatornái nem sérültek. Az alfa csatorna fehér eget és fekete tájelemeket tartalmaz, ideális a maszk létrehozásához.

Tartsd nyomva a Ctrl gombot, majd eközben kattints az Alpha 1 csatornára. A szoftver szépen kijelöli a fehér képrészeket. Ezután a Channels palettán kattints az RGB csatornára!
4. Lágyabb szélek
Egy kicsit természetesebb hatást érhetsz el, ha a kijelölés széleit némileg lágyítod. Kattints a kijelölésen belül a jobb egérgombbal, majd a megjelenő menüben válaszd a Feather lehetőséget. Feather Radiusként elég 1-2 pixeles értéket megadni.
5. Elő a kékekkel!
Megvan a kijelölésünk, tehát következhet a terület kékebbé tétele. Ehhez számos módszert választhatsz. Az egyik közülük az Image/Adjustments/Color Balance (Kép/Korrekciók/Színegyensúly).

Itt elsőként a Shadows, vagyis a sötétebb területek színét állítsd, tetszőlegesen. Ha az első csúszkát a cián színek, az utolsót pedig a kékek irányába tolod, elég határozott kékes elszíneződést kapsz. Ha végeztél ugyanezt ismételd meg a Midtones, azaz a kép középtónusainak színegyensúlyán is.
6. Színesebb világ
Máris nyertünk néhány új színárnyalatot, ráadásul a kép eredeti, borús jellege is megmaradt. A fotón végre megjelent a kék szín is, de csak azokon a területeken, ahol szükség volt rá.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !