Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Pixia v3.3: A gyakorlatban

 


Egy rakás szolgáltatás, egy képre.


 

Vakolat


szint: haladó

A következő módszerrel egy kissé színesebbé tehetjük a fotónkon lévő fehér épületeket. És ki gondolná, hogy a pár perces színezéshez egy radír eszközre lesz szükség?

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Vakolat - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
A jobb oldali fehér épület tökéletes "alapanyag" ehhez a tipphez. A meszelt falakat kedvünkre pingálhatjuk bármilyen színre. Lehetőleg olyan épületet válasz, ahol hasonló, egybefüggő, sima felületek találhatók.


2. Keverjük a rétegeket
Először is a réteg palettán (Layers) kattints duplán a képet tartalmazó egyetlen rétegre (Background), majd a megjelenő ablakban nyomj OK gombot. Így a háttérréteg egy mozgatható, szerkeszthető normál réteggé változik Layer 0 néven.

Ezután a paletta alján lévő ikonokból válaszd jobbról a másodikat, mellyel egy teljesen új, üres réteget hozhatsz létre. Ez a Layer 1 nevet kapja, és miután megjelent a palettán, ragadd meg az egérmutatóval és húzd a képréteg (Layer 0) alá.3. A vakolat színe
Az eszközök közül válaszd ki a festékesvödröt, majd az eszközpaletta alján előtérszénként állíts be tetszőlegeset. Ezúttal egy égszínkék árnyalatot választottunk.

Még mindig az újonnan létrehozott rétegünk van kijelölve, amit a képréteg alá helyeztünk. A festékesvödör eszközzel kattints bárhová a képmezőben. A rétegpalettát ellenőrizve láthatod, hogy az alsó réteg a kívánt színnel töltődött ki.
4. Előkészületek
Már csak az a dolgunk, hogy a ház színét is ugyanerre változtassuk. Ez lesz a dolog neheze, és egy kis előkészületet igényel.

Az eszközök közül válaszd ki a Background Eraser Toolt, amit a radírok között találsz (E billentyű). Felső opciós sorában állítsd be a képen láthatókat. A radír mérete tetszőleges lehet. A Sampling opciók közül válaszd a Background Swatch ikont, a Limits pedig Find Edges legyen. Fontos, hogy Tolerance értéknek a legnagyobbat, 100%-ot állíts!
5. Kőművesmunka
Miután elkészültél a beállításokkal, a Layers palettán válts át a felső képrétegre (Layer 0) és kezdj hozzá a festegetéshez. Jobban mondva radírozáshoz, mivel ezzel az eszközzel a felső képréteg bizonyos területeit törölheted, így átüt az alul lévő egyszínű réteg.

Válasz ki nagyobb, egybefüggő területeket és ezek mentén dolgozz, apró kattintásokkal. A Background Eraser ecset a méretét jelző körön belül törli a képet, de alapul mindig a középpontjában lévő +-jel alá eső képpontot veszi. Amilyen színű, és világosságú pontra kattintasz a középponttal, a körön belül olyan színű és világosságú pixelek törlődnek, vagyis ez esetben lesznek kékek.

A Find Edges opciónak köszönhetően a szoftver a határozottabb éleket is figyelembe veszi, így többnyire "vonaltól-vonalig" dolgozik.
6. Ha megszalad az ecset
Elkerülhetetlen azonban, hogy néha beletörölj (belefess) olyan területbe is, melyet nem szerettél volna kiszínezni. Ezt hagyd így, hiszen ha végeztél, utólag a History Brush segítségével visszaállíthatod a kép eredeti állapotát.

Válaszd ki az eszközök közül (Y billentyű), állítsd be egy kemény szélű ecsetméret és töröld a véletlenül befestett területet. Ha egyenes élek mentén dolgozol, a törlendő területet a Polygonal Lasso eszközzel (L billentyű) is körbejelölheted a visszaállítás előtt. Így egyenes éleket kapsz a radírozásnál.
7. Más színben
Szebb eredményt kapsz, ha nem mázolod egyszínűre az egész házat, hanem kihagysz bizonyos részeket, vagy utólag visszaállítod az eredeti színt néhány területen az előző pontban leírt módszerrel.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !