Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Színtelítettség II.

szint: haladó


Ragyogjanak azok a színek!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerűbb szerkesztés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerűbb szerkesztés - www.digiretus.hu1. Hasonmás
Bár a szerkesztési lépések mentésre kerülnek a Lightroomban, és a History paletta, vagy a Ctrl+Z billentyűk segítségével bármikor visszaléphetünk köztük, vagy törölhetjük őket, létrehozhatsz egy virtuális másolatot is a képedről. A létrehozásához kattints a Photo/Create Virtual Copy parancsra, vagy használd a Ctrl+' billentyűket.

Ezt a példányt azután szabadon és külön szerkesztheted, függetlenül az eredeti képtől. A másolat külön elhelyezhető bármely létrehozott galériában, vagy beteheted az ideiglenes gyűjteménybe, mondjuk a Quick Collectionbe, ahol a szerkesztendő képeidet tárolod.

A virtuális másolat természetesen nem jelent új fájlt, csupán a Lightroom hozza létre. A duplikált példány az eredeti kép jobb oldalán jelenik meg, ugyanazzal a fájlnévvel. A kettő között váltogatva viszonylag gyorsan ellenőrizheted az eredeti és a módosított képállapotot.


2. Előtte/utána
Az eredeti és szerkesztett állapot ellenőrzésének azonban van egy sokkal egyszerűbb módja is. A főablak bal alsó sarkában látható ikonsor. Ezzel jóval több a lehetőséged, mint az egyszerű képváltogatással.

Az első ikon a normál egyképes nézetet jelenti. alapból ez aktív és a szerkesztett fotót jeleníti meg a főablakban. A tőle jobbra lévő ikonnal az osztott képernyős - előtte/utána - mód kapcsolható be. Balra láthatod az eredeti, jobbra pedig a szerkesztett képnézetet. Utóbbi képállapot folyamatosan változik, ha új szerkesztési lépéseket teszel. Az ikon mellett egy kis nyíllal lehullómenü is bekapcsolható, melyben a megjelenítés módja szabályozható:

Left/Right: két képállapot egymás mellett.
Left/Right Split: egy képes nézet, kettéosztva (lásd a fenti képen). Balra az eredeti, jobbra a szerkesztett képállapottal.
Top/Bottom:
két képállapot egymás alatt.
Top/Bottom Split:
egy képes nézet, kettéosztva (lásd a fenti képen). Fent az eredeti, alul a szerkesztett képállapottal.

A Before&After felirat utáni három ikonnal másolhatod át jobbról balra az ablakok tartalmát. Az első segítségével a bal oldali eredeti nézet másolható a jobb oldalra, vagyis ha balra az eredeti nézet szerepelt, törlődik az összes képbeállítás. A második ikon szerepe pont az ellenkező. A jobb oldali képállapotot másolja a bal oldalra. Ezt akkor célszerű használnod, ha például egy fontosabb képállapotot szeretnél kimenteni, majd folytatni a szerkesztést. Az állapot a bal oldalra kerül, a jobbra lévő nézeten pedig figyelemmel kísérheted a további lépéseket. A harmadik ikonnal megcserélhető a két oldal tartalma. Balra kerül a folyamatosan szerkeszthető (aktuális) állapot, jobbra pedig az eredeti (mentett).
3. Tiszta, rendes ablakok
Az ablaknézetek rendezésében segítenek a bal alsó részen lévő ikonok. Az első kettő kétféle nézetet tesz lehetővé. A szerkesztés során így is rengeteg palettával ablakkal találkozunk, melyek mind csak a helyet foglalják az elég szűkös képernyőn. Ezen ikonok segítségével kétféle ablakelrendezés menthető és gyorsan átkacsolhatunk köztük. Az ikonok fölött egy gyors jobb klikk és máris láthatók a lehetőségek. Az egyes nézetre menthetünk például Before/After nézetet, vagy akár a menüsor eltüntetésével Full Screen munkaképernyőt is. A kettes képernyőn pedig behozhatunk egy vagy többképes nézetet, így könnyebben keresgélhetünk szerkesztés közben is a kis nézőképek között, miközben a főablakban az éppen módosított kép szerepel, nagy méretben.

A következő ikon akkor hasznos, ha eltüntettük a fő szekciókat (Library - Develop - Print stb) tartalmazó palettát. Rákattintva visszahozható a több nézőképes Library nézet, azaz a képek között tudunk válogatni. Az utolsó két nyíl ikonnal az előző nézetállapotok között váltogathatunk. Ha most Develop (szerkesztés) nézetben vagyunk, előzőleg pedig Library (képkönyvtár) nézetben voltunk, akkor a bal oldali (Back) gombbal visszajutunk a Librarybe, újra lenyomva pedig az azelőtt meglátogatott szekcióba.

Legközelebb innen folytatjuk a gyorsabb szerkesztési lépésekkel.

Ajánlott Lightroom videó

Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !