Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2014.04.27.

Android: Perfect365

 


Fogalmad sincs, hogyan kell profi arcretust készíteni? Akadnak szoftverek, melyek megoldják helyetted.


 

Ál-infra (GIMP 2.6+)


szint: könnyű

A Photoshop tippjeink között már két leírást találhatsz, hogyan készíts infraszűrő (vagy infrafilm) effektet. Ezúttal a GIMP került sorra, hiszen a v2.6-os változattól egy olyan "eszköz" is megtalálható benne, amely tartalmaz egy durva színcsatorna keverőt. És nekünk pont erre lesz szükségünk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Ál-infraszűrő - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Az infra hatás klasszikus terepe a tájképek, illetve a sok zöld és kék felületet tartalmazó képek. Legjobban a tavaszi-nyári lombokon és a kék égen érvényesül, így válassz egy olyan képet, ahol ezek dominálnak!


2. Effekt-gyűjtemény
A durva infra hatás elérése elég nehéz a hagyományos színcsatorna keverőkkel, ezért válasszunk egy nehézfiút. A GIMP 2.6-os vezrióban bevezetett GEGL-művelet, melyet a Tools (Eszközök) menü alatt találsz, tartalmaz egy ilyet. A neve Mono-mixer. Válaszd ki a GEGL menüből!


3. Színeket keverve
Ahogy bármely ál-infrahatásnál, úgy itt is a színcsatornák keverésével érhetjük el a kívánt eredményt. Ehhez csökkentenünk kell a kék csatorna és növelni a vörös erősségét. A Mono-mixer azonban meglehetősen durva eredményt ad, ha túl nagy értéket adunk, meg. A megfelelő infra effektushoz elég lesz +2,00 vörös (Red) és -1,80-as kék (Blue) érték.4.Nem marad el a ragyogás
Az infrafilmek sajátossága egyfajta fényszóródás, enyhe ragyogás. Ezt legkönnyebben a Filters/Artistic/Soft-Glow (Szűrők/Művészi/Finom ragyogás) szűrővel érheted el. Használj magas sugár és élesség értéket, majd állítsd be tetszőlegesen a Fényesség csúszkát!5.Foltok nélkül
Mivel az előző lépésekben nagyon durván megdolgoztuk a színcsatornákat, szinte biztos, hogy a kép foltos, töredezett lesz. A részletesebb területeken ez kevésbé zavaró, ellenben a homogén részeken, például az égbolton, elég szembetűnő.

A foltok eltávolításához használd a Maszatoló ecsetet, de lehetőleg csak az egybefüggő részeken, mivel nagyon erősen roncsolja a képet.6.A szükséges zaj
Az infra filmek érzékenysége miatt keletkező zajt, jobban mondva erősebb szemcsézetet a Filters/Noise/HSV-noise (Szűrők/Zaj/HSV-zaj) szűrővel szórhatod el a képen. Ez monokróm zaj előállítására is képes, ha a Telítettség csúszkát 0 értékre állítod. A két első csúszkát ezzel szemben állítsd maximumra, majd az Érték nevűt tetszés szerinti értékre, hogy egy finom, jól látható, de azért nem túl zavaró szemcsésséget kapj.

A szemcsézet arra is jó, hogy a kép töredezettségét egy kissé eltakarja.7.Infrafilm
Kész is az infravörös filmhatás. Drámaian sötét eget, "dérlepte" lombokat, egy kis fényszóródást és némi szemcsésséget kaptunk, pont mint az eredetinél.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !