Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai V.

szint: nagyon könnyű


Egyszerű alakzatokat rajzolunk a GIMP-el.


 

Kerek kép


szint: könnyű

Kerek kép?! Ez az elgondolás hasonlít kicsit a kör négyszögesítéséhez (de inkább a négyszög körösítéséhez), vagyis szinte lehetetlen. A fotókat megjelenítő szoftverek minden esetben négyzetes alakot tudnak értelmezni, de azért azért némi trükközéssel elérhetjük, hogy ha a szoftvert nem is, de a szemlélőt becsaphassuk, egy kerek fotóval, például az átlátszó háttér alkalmazásával, ami weblapokon akár még jól is mutathat.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Kerek kép - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Bármely képből készíthetsz kör alakút, melynél úgy érzed, hogy ezt az alakot kívánja meg. Példánkban a középső főtémát szeretnénk kivágni ellipszis alakúra, majd egy weblaphoz felhasználni.


2. Módosítható réteg
Mielőtt a kijelöléshez kezdenél át kell alakítani a meglévő Background (Háttér) képréteget módosíthatóra. Ehhez csak kattints duplán rá a Layers (Rétegek) palettán, a megjelenő ablakban pedig nyomj OK-t. Nem történt semmi, csupán a Background réteg változott Layer 0 nevűre, ami ezentúl módosítható.3. Képhatárok
A kerek terület kijelöléséhez válaszd az Elliptical Marque eszközt (M billentyű). Ha éppen nem az aktív, tartsd nyomva az eszközpaletta második ikonján az egér bal gombját és a megjelenő menüből (második ikon) válaszd ki az ellipszis kijelölőt.

A kijelöléshez határozd meg az egyik sarokpontot, majd a bal egérgombot folyamatosan nyomva jelöld ki a megfelelő területet. Ha szabályos kör alakú kijelölést szeretnél, a húzás alatt tartsd nyomva a Shift billentyűt. A körvonal ezután a nyíl gombokkal odébb tolható.
4. A szélekre nincs szükség
Amennyiben nem éles széleket, hanem enyhébb, vagy erősebb átmenetes, lágy keretet szeretnél, kattints a kijelölési körvonalon belül a jobb egérgombbal majd a menüből válaszd ki a Feather lehetőséget. Radius értéknek bármennyit beírhatsz, attól függően hány pixel szélesen szeretnéd elmosni a széleket. Az elmosás természetesen nem kötelező. Hagyhatsz kemény képszéleket is. Ebben az esetben ezt a bekezdést hagyd ki!

Ha ezzel elkészültél, vagy kemény széleket szeretnél, ugyanúgy nyomj jobb egérgombot a kijelölésen belül és válaszd ki a Select Inverse pontot. Ugyebár azt a képrészt jelöltük ki, amelyet meg szeretnénk tartani, most pedig ennek ellentettjére változtatjuk a kijelölést, hogy a szükségtelen területeken törölhessük.

A képszélek kijelölése után csak a Delete gombot kell megtalálnod billentyűzeteden és a képszélek máris törlődnek.
5. Szűkre vágva
A kerek terület körül maradhatnak szükségtelen, üres részek, melyek könnyedén eltüntethetők egy kis gyorsvágással. Válaszd ki az Image/Trim opciót és a fent látható beállításokat, majd nyomj OK gombot. A szükségtelen részek eltűnnek a képről.
6. Mentés
A fotó mentéséhez használd a File/Save For Web & Devices menüpontot.

Az átlátszóságot kétféle képformátum képes kezelni - melyek később netes felhasználásra is alkalmasak lesznek. Az egyik a GIF, a másik a PNG. Az előbbi, bár kisebb méret, de maximum csak 8 bites, tehát elég gyenge minőségű. Ha szeretnéd megőrizni a kerek kép eredeti színeit és össze jellegzetességét, a 24 bites PNG-t kell választanod. Ez azonban nagy fájlméretet jelent, ami nem a legideálisabb a webre, ezért lehetőleg csak kisebb képekhez használd ezt a módszert!

Szóval a mentési ablak tetején válaszd ki a PNG24 lehetőséget, majd győződj meg róla, hogy ki van-e jelölve alatta a Transparency (átlátszóság) pont. Ezután nincs más dolgod, mint a Save gombbal menteni a képet.
7. Web-kompatibilis
Az elmentett "kerek" képet ezután bátran felhasználhatod weboldalakhoz, ahol eredeti alakjában, a lágy átmenetet is megőrizve lesz majd látható.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !