Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.07.

Emberekről elfogultan

 


Nyár reggel / Pajtik


 

Víztükör hatás


szint: haladó

Ha jó dolgodban már nem tudsz mit kezdeni a képeddel, rontsd el, vagy dobd fel egy utólag rajzolt műtó segítségével. Az alap elgondolás nagyon egyszerű, vágj ki egy tetszőleges darabot, tedd be fordítva és hitesd el mindenkivel, hogy az ott víztükör. Na de, hogyan kell ezt megcsinálni?

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Víztükör hatás - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Tökéletes alap egy képzeletbeli tó létrehozásához. Itt elől ezt az unalmas aszfaltot ki is cserélhetjük egy kicsit érdekesebb víztükörre.


2. Kivágni a felsőt
Először is határozd meg azt a területet, hová a víztükröt szeretnéd. Nálunk ez az aszfaltcsík. A tükröződéshez a felső képrészre lesz szükséged. Vágd ki a felső részt a Polygonal Lasso Tool (L gomb) segítségével, apró kattintásokkal körbejelölve!

Nálunk az aszfalt egy kis ívvel fut, így a kijelölésnek ehhez kell igazodnia. A leglényegesebb a képen pirossal jelölt ív. Itt kezdődik majd a képzeletbeli víztükör. A többi részt csak gyorsan jelöld körbe a képen kívül.3. Igazodj!
A kijelölés után nyomj Ctrl+C, majd Ctrl+V billentyűket. Ezzel kimásolod a jelölt darabot, mard új rétegként beszúrod a képbe. Ez lesz a tükröződésünk, de előbb még igazítsuk be!

Válaszd ki az Edit/Transform/Flip Vertical (Szerkesztés/alakítás/Függőleges tükrözés) parancsot, amely feje tetejére állítja a képdarabot. Ezután a Move Tool (V gomb) segítségével húzd a kép aljára és igazítsd oda, ahová a vízfelszínt szeretnéd.

Láthatod, hogy az íves szél miatt a tükörkép a bal oldalon nem illeszkedik jól, épp az ellenkező irányba hajlik. Ezt a következő lépésben orvosoljuk.
4. Idomítsunk!
A szélek igazításához ismét az Edit/Transform menüpontra lesz szükség, de ezúttal a Warp opcióra. Az ív felhúzásához a kapott torzítókeret bal felső pontját kell felfelé húznod, így a képdarab sarka is ebbe az irányba hajlik. Az ívre egy kicsit rásegíthetsz, ha a tőle jobbra lévő fogópontot egy kissé lefelé tolod. Így tökéletesen illeszkedik majd a tükörréteg az eredetileg kigondolt helyére.
5. Fényhatás
A minél eredetibb víztükörhöz át kell állítanunk a felszín fényességét is, hiszen a vízen nem olyan erőteljesen jelenik meg a tükörkép. Egyszerű dolgod lesz, látogass el az Image/Adjustments/Brightness/Contrast (Kép/Korrekciók/Világosság/Kontraszt) menüponthoz, majd a Brightness (világosság) és Contrast értéket is csökkentsd tetszés szerint. Nem árt a kontrasztot jócskán visszavenni, majd ehhez igazítani a világosságot, de mindenképp csökkentsd mindkét értéket!
6. Nem olyan éles
Egy kis finomítás következik. Lépj be a Filter/Blur/Gaussian Blur (Szűrő/Elmosás/Gauss Elmosás) szűrő munkaablakába és állíts be egy enyhébb elmosást, csak akkorát, hogy az új réteg tartalma, vagyis a későbbi víztükrödön lévő tükörkép egy kicsit életlenebb legyen az eredeti képtől.
7. Műhullámok
akár ki is hagyhatod ezt a lépést, de ha szeretnél egy kis fodrozódást is a víztükörre, akkor válaszd ki a Filter/Distort/Acean Ripple (Szűrő/Torzítás/Vízfelszín) nevű szűrőt. Ripple Size-nak bármilyen méretet beállíthatsz. Ha nagy a képed, legyen jó nagy az érték. A Ripple Megnitude viszont legyen alacsony értékű, mivel a Photoshop ezen effektje nem túl élethű, csak elrontanád az egészet egy túl erős fodrozódással. Maradjunk az enyhe hullámoknál!
8. Zsugor
Valamivel természetesebben mutat az ál-víztükör, ha nyomsz egy Ctrl+T kombinációt, majd az így kijelölt rétegtartalmat az egyik alsó fogópont segítségével összébb tolod. Ez jót tesz az előbbi műhullámoknak is.
9. Tükörkép
Máris ott díszeleg a "vízen" a kép felső felének tükörképe. Ráadásul azon a vízen, ami eredetileg ott sem volt a képen. Varázslat, szemfényvesztés!


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !