Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.07.

FastStone Photo Resizer (1. rész)

 


Csoportos átnevezés, átméretezés, akár képek százain? Miért ne?!


 

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerűbb szerkesztés II.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerűbb szerkesztés II - www.digiretus.hu1. Mindenki
Hosszú, fáradtságos munkával megszerkesztetted képsorozatod első tagját. Beletelt pár percbe, csak az a probléma, hogy ugyanezt kéne végigcsinálni egyenként a sorozat többi tagjával. Ha nincs szerencséd, ez több tucat azonos jellegű képet jelent.


2. Másolat az előzőről
Szerencsére a Develop szekció jobb oldali szerkesztő ablakrészének alján van egy gomb, ami nagyban megkönnyítheti e probléma megoldását. A neve Previous, vagyis "Előző", feladata pedig, hogy az imént szerkesztett kép összes beállítását átadja a következőnek.

Az első kép szerkesztése után jelöld ki tehát a következőt, majd kattintsd a Previous gombra! És így tovább, egyenként az összes képpel. Egyenként kicsit lassú, de még mindig sokkal gyorsabb, mint külön-külön szerkesztgetni az összes képet.

Persze azt hangsúlyoznunk kell, hogy ez a gomb csak akkor hatásos, ha a sorozat képei ugyanazokat a szerkesztési beállításokat igénylik. Ha van egy szerkesztett portréd, majd utána egy tájképed a sorban, nem biztos, hogy mindkét képen ugyanazokat a lépéseket kell elvégezni. A Previous viszont nem csinál mást, mint lemásolja az előző beállításokat.
3. Többen vannak
Ha valóban sok képpel dolgozol és mindnek ugyanazokat a szerkesztési opciókat szánod, a Ctrl+bal egérkattintás segítségével jelöld ki mind. Így a Previous gomb Sync, azaz "Szinkronizálás" feliratra változik. Hatása nagyjából ugyanaz, mint az előzőekben, az összes kijelölt fotó kinézetét megpróbálja egységesíteni.

Van azonban egy lényeges különbség. Lenyomása után egy külön ablak jelenik meg a szinkronizálandó lépések listájával, tehát ki is választhatod , hogy a többi képre mely lépéseket szeretnéd átvinni és melyeket nem. Ha például az első képet vágtad, élesítetted és kontrasztot állítottál, de csak az utóbbi két módosítást szeretnéd a többinél, a vágás (Crop) lehetőséget kiveheted a listáról.
4. Részletesen
Íme a fent említett ablak. A lista elég részletes. Lényegében az összes fontosabb beállítás megtalálható itt, még a szelektív szerkesztő eszközök, ecsetek, vagy a kép kiegyenesítése is.

Ezt a Settings (Beállítások) ablakot elérheted úgy is, hogy az elsőnek szerkesztett kép (központi nézőképe) fölött jobb egérgombbal kattintasz, majd a megjelenő menüben kiválasztod a Settings/Copy Settings lehetőséget. Ugyanez az ablak tűnik elő, hogy részletesen kiválogasd, mely szerkesztési beállításokat szeretnél kimásolni az első fotóból. Ezután bármely más képet betöltve, ugyanebben a menüben a Settings/Paste Settings pont segítségével bemásolhatod a kimentett lépéseket.

A menüben a Paste Settings from Previous (Beállítások beillesztése az előző képből), illetve a Settings Sync (Beállítások szinkronizálása) opciót is megtalálod.
5. Mind egyforma
A végeredmény pedig, viszonylag rövid idő alatt egyformán szerkesztett sorozat. Pedig csak az első képpel kellett több időt eltöltenünk.

Ajánlott Lightroom videó

Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !