Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.07.

Lencsehibák

szint: könnyű


Egy szó sem esik majd a főzelékekről.


 

Negatív film (színes)


szint: könnyű

Régi családi emlékeink, gyakran egy-egy elfedett színes negatív filmen pihennek. Ha végre vesszük a fáradtságot és beszkenneljük ezeket, már csak egy utolsó lépésre lesz szükség az eredeti színek visszanyeréséhez. Ez azonban nem olyan egyszerű mint elsőre látszik.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Negatív film (színes) - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Adott a beszkennelt színes negatív filmkockánk, melyet szeretnénk gépünk monitorán eredeti színeiben látni. Az egyszerű halandó azt gondolná, hogy ehhez mindössze a Photoshop Invert parancsára, vagyis a színek visszájára fordítására lesz szükség. Sajnos nem csak erre.


2. Új paletta
A Photoshop újabb változataiban egy külön palettát kapunk a korrekciós beállításoknak Adjustments néven. Ha éppen nem látod a képernyőn a Window/Adjustments paranccsal jelenítheted meg az ablakot.

Az itteni kínálatból két ikonra, azaz két korrekciós eszközre lesz szükség. Az alsó sorból az említett Invertre, a felsőből pedig a Levels (szintek) ikonra.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik régebbi Photoshoppot használnak. Ők az Invert és Levels parancsokat az Layers paletta alján, jobbról a negyedik ikonnal (Create New Fill or Adjustment Layer) érhetik el.3. Színek fordítása
Elsőként használd az Invert lehetőséget, mely a negatív színeit ellentétessé változtatja. Máris láthatod a problémát: a kép véletlenül sem a természetes színeit kapta vissza. Erős kék fátyol ül a fotón és a kontraszt is gyenge.

Hagyjuk így egyelőre a színeket és lépjünk át a Levels szekcióba, ahol kijavíthatjuk a hibákat. A paletta alján balra lévő nyíllal visszaléphetsz a fenti ikonsorhoz.
4. Legsötétebb és legvilágosabb
Ha kiválasztottad a Levels parancsot egy új beállítóablakot kapsz a világossági szintek beállításával. Ebből csak két szemcseppentő eszközre lesz szükség, melyek a képernyő bal szélén kaptak helyet. Elsőként válaszd ki a felsőt, amely a kép legsötétebb (fekete) pontjának meghatározására szolgál. Ezzel megszabhatod a szoftvernek, hogy mely pont legyen az abszolút fekete, a többit pedig automatikusan ehhez igazítja. Ezen a képen valahol az árnyékos faágaknak kéne feketének lenniük (sötétkék helyett), így oda kattintottunk.

Következő lépésként az alsó szemcseppentőt választottuk, mely a legvilágosabb (fehér) pont kijelöléséért felelős. A fán lévő cseresznyevirágok szirmai eredetileg fehérek, így egy ilyen pontra kell vele kattintanunk.

Ha végeztél, szintén az ablak bal alján lévő nyíllal léphetsz ki.
5. Beállíthatók
Bár a korrekciót nagyjából befejeztük és kiléptünk az ablakokból, beállításaink utólag is módosíthatók. A Layers palettán - az eredeti képréteg felett - két új korrekciós réteg ücsörög. Az egyik az Invert a másik a Levels beállításait tartalmazza. Ha például állítani szeretnél még a Levels opcióin, csak kattints duplán a réteg ikonjára és újra megjelenik az ablak. A két korrekciós réteg erősségét csökkentheted is, ha az Opacity (átlátszóság) csúszkán állítasz - bár ez ismét eltolhatja a színeket.

Új korrekciós réteget is felvihetsz, ha az Adjustments palettán bármely más ikonra böksz. Érdemes esetleg még a színekkel játszani a Vibrance, vagy a Selective Color segítségével. Utólag ezek is különálló korrekciós rétegként lesznek módosíthatók.
6. A film eredeti színei
Visszanyertük hát a film eredeti színeit, így mentheted is a képet. A fenti példán még eljátszottunk egy kicsit a színtelítettség növelésével is. Egy új réteget csináltunk a Vibrance ikonra kattintva. Arra ügyelj, hogy a több réteg miatt a Photoshop elsőként saját formátumát ajánlja fel mentésre, így ha mindennel végeztél mentés előtt érdemes egyesíteni a rétegeket. Ezután már nem szerkesztheted egyenként a különálló korrekciókat, ha viszont PSD-t mentesz, az összes réteg, beleértve a korrekciós beállítások is szerkeszhetők maradnak a következő képmódosításkor.

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !