Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Keretezés

szint: könnyű


Valentin napi "szív"-élyes ráma.


 

Vignettálás csökkentése III


szint: könnyű

Nem egyszer okozott már bosszúságot nekünk a fotós kiegészítők belógása, vignettálása a kép sarkaiba. Tengernyi módszer közül válogathatunk az eltüntetésére, melyek közül néhányat meg is említünk a cikkben, de mivel szerencsések voltunk és csak a fotó égbolttal határolt sarkain jelentkezett a sötétedés, egy villámgyors módszerhez folyamodhatunk, mely minden másnál gyorsabb és jelen esetben hatékonyabb is.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Vignettálás eltávolítása III - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ha képünk sarkaiban belóg a felhelyezett szűrő, vagy napellenző, az bizony elég szembetűnő és zavaró lehet. Szerencsés esetben azonban viszonylag homogén területen látható a vignettálás, így eltávolítása is jóval könnyebb, anélkül, hogy később észrevehető lenne.


2. Egy próbát megér
Többféle módszerrel próbálkozhatunk. Az egyik a homogén terület (pl égbolt) egy részletének kijelölése, majd külön rétegen ráhelyezése a sötét sarokra. Ez bizonyos esetekben, ha tényleg egyszínű az ég, jól működik, más esetben viszont nem, mert a mintavett terület sötétsége esetleg színe kissé eltérhet a sarokban lévőtől, így a "foltozás szélei, még enyhén elmosva is láthatóak maradnak. A fenti példában ezzel próbálkoztunk, hiszen szemre egyforma világosságú az égbolt. Sajnos a sarokba húzva a kijelölt területet, már látszott némi eltérés. A jobb oldalon, sötétítve, elég jól látszik az eltérés.

Használhatjuk a közelmúltban bemutatott Patch Toolt is, de szerencsétlen esetben ugyanezt az eredményt adja.

Megoldás lehet, ha közvetlenül a hibás terület mellől veszünk mintát, illetve ha nem homogén a területünk akkor csak a klónozás jelenthet megoldást, de mindez idő és...pénz. Van ennél egyszerűbb és gyorsabb módszer is.3. Maszat eszköz
Van nekünk egy olyan eszközünk, melyről eddig nem nagyon ejtettünk szót. Inkább a festésnél, mint fotók retusálásánál alkalmazhatjuk, de ilyen esetben nagyon hasznos lehet. A neve Smudge Tool, vagyis Maszatoló eszköz. Azt a hatást imitálja, amikor egy frissen festett képen ujjal megpróbáljuk elmaszatolni a színeket.

Válaszd ki az eszközpalettán, majd a felső opciós sorában állíts be a vignettált területtel nagyjából megegyező, átmenetes szélű (Hardness: 0%) ecsetméretet. Nálunk ez kb. 65 pixel volt. A maszatolás erőssége (Strength) mindenképp 100% legyen és a Finger Painting (Ujjal festés) opció se legyen bejelölve!
4. Ujjal festés
Most az ecsetet vidd közvetlenül a sötét terület mellé, vagy fölé és egy (vagy több) határozott mozdulattal a sarok irányába mosd el a képet. Lényegében a környező pixelek színével maszatolod át a vignettált részt, így azok kitakarják a hibát. Mivel az ég egyöntetű színű, jó esetben nem látszik majd semmi a ténykedésből.

Ha a kép más részein is található hasonló vignettálás, ugyanígy távolítsd el!
5. Minden tiszta
Az égbolt ezek után tökéletesen tiszta lesz - na nem a szürke felhőktől, csak a még zavaróbb sötét sarkoktól.

A módszert alkalmazhatod belógó és oda nem illő képelemek, tárgyak - például faág, villanyvezeték, kémény - eltüntetésére is.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !