Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Szent Imre projekt VI. (perspektíva és vágás)

szint: haladó


Hatodik fejezet: Ez most akkor vízszintes?


 

Dinamika növelése II.


szint: haladó

Szóval ismét a digitális fényképezőgépek relatíve kis dinamikaátfogása ellen küzdünk. Illetve dehogy küzdünk, csupán néhány lépés és garantáltan jobb végeredményt kapunk, hasonlót, mint amit szemünk eredetileg látott.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Dinamika növelése II - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Bizony gyakori probléma, hogy a kép egy része túl sötét, vagy túl világos és a szemünk által látottakat sehogy sem tudjuk visszaadni a fotón. Ezen a felvételen is úgy szeretnénk módosítani, hogy a világos részek egy kicsit sötétebbek, az árnyékosak egy kicsit világosabban legyenek.

Persze érdemes olyan fotót választani, ami határeset, tehát nincsenek túl erősen kiégett, vagy bebukott részletek, hiszen ezek tökéletes kijavítása utólag már lehetetlen.


2. Duplán
A jobb oldali lebegő ablakok közül jelöld ki a Rétegek palettát, majd az alján lévő (jelölt) ikonnal duplázd meg a kép jelenlegi rétegét. Egy másolati réteget kapsz "Háttér másolata" néven. A továbbiakban ezen dolgozunk, az eredeti képet érintetlenül hagyva.


3. Egy sima, egy fordított
A felső, másolat rétegen maradva tüntesd el a színeit a Color/Telítetlenné tevés menüponttal. Erre azért lesz szükségünk, mert a második rétegnél csak a világossági információkon módosítunk, a színek lényegtelenek.

Hogy csinálhatnánk a világosakból sötétebbet, az árnyékokban pedig világosat? Egyszerű, fordítsuk ellentétes világossági értékeire a képet. Az ehhez szükséges parancsot ugyanabban a menüben találjuk, mint az előzőt. A neve, Invert.

Igen ám de ez így túl durva és még mindig színtelen, lépjünk tovább és finomítsunk rajta!4.Rétegmód
Keverd egymással az alsó eredeti és a felső inverz réteget a Mód: Soft Light rétegmóddal. Így a felső, megfordított réteg világossági értékei hozzáadódnak az alsóhoz, az ég kissé sötétebb, a feketék világosabbak lesznek, az alsó kép színei pedig újra megjelennek. A végeredmény egy nagyobb dinamikaátfogást mutató, színes fotó.

Ha túl erősnek érzed a változást, használd a rétegmód alatti Átlátszatlanság csúszkát. Balra tolva csökkentheted a fenti hatást. 0-ra állítva az eredeti képállapotot kapod vissza.5.Lőn világosság
Íme a megjósolt, nagyobb dinamikájú kép. És nem is kellett hozzá jóstehetség.

Egy fokkal természetesebb hatású végeredményt kapsz, ha a 3. lépés után jó erősen elmosod az invertált felső réteget. Ehhez legcélszerűbb a Filters/Blur/Gauss-elmosás effektet kiválasztani, és egy jó erős, akár több száz pixeles elmosási sugarat használni. Így nem pixelenként, ellenkező mértékben világosít és sötétít a 4. lépés, hanem elnagyolt foltokban, kevésbé szembetűnően.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !