Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonDosszié|2009.12.09.

Digitális - Velvia - Ingyen letölthető actionnel

 


A "szomszéd fotóst" garantáltan megüti a guta, ha meglátja színektől tobzodó természetfotóinkat. A hallottnak hitt színek is feltámaszthatók egy kis odafigyeléssel. A következő dossziénkben erre teszünk kísérletet...


 

Moziplakát


szint: haladó

Alakítsunk át egy fényképet moziplakát-szerű festménnyé. Az ehhez szükséges lépéssorozat egy kicsit hosszabb lesz az itt megszokottnál, de hidd el megéri!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Moziplakát - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Először is válasszunk egy jó fotó alapanyagot moziplakát-festményünk számára! Itt van például az örökifjú 007-es, egyenesen a 60-as évekből.


2. Felül áteresztve
Duplázd meg a réteget a Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg duplázása) paranccsal és maradj az újonnan létrejött felső rétegen, melynek neve az angol Photoshoppot használóknál Background Copy lesz.

Válaszd ki a Filter/Other/High Pass (Szűrő/Egyéb/Felüláteresztő szűrő) effektet, majd Radius értékként írj be 2,0-t!3. Mosottabban
E réteg feladata a fontosabb élek, részletek megőrzése lesz, de nincs szükség sz összesre, hiszen akkor nagyon fényképszerű marad az egész. A Filter/Blur/Smart Blur szűrővel elmoshatod a kép nagy részét, csak a fontosabb éleket tartva meg. Ehhez szintén 2,0-es Radius (sugár) értéket és 27-es Thresholdot (küszöbszint) használtunk.
4. Vissza az eredetihez!
Most vissza kell lépnünk az eredeti (Background) rétegre, az imént átalakított Background copyra pedig egyelőre nincs szükség, így a jobb oldalán lévő láthatóság ikonnal ideiglenesen kikapcsolhatod. Az alatta lévő réteg legyen kijelölve a továbbiakban!
5. Túlzott kontraszt
Mivel eredeti képünk túl kontrasztos, ezért egy kicsit világosítottunk a feketéken, mivel a következőkben úgy is még erősebbé tesszük a kontrasztot és így sok részlet eltűnik a képről.

Az Image/Adjustments/Shadows/Highlights (Kép/Korrekciók/Árnyékok-Csúcsfények) parancsot használtuk, a megjelenő ablakban pedig egy erősebb (59%) világosítási értéket használtunk az árnyékok (Shadows) szekcióban.

Ez a lépés nem kötelező, ha más fotón dolgozol és az kevésbé kontrasztos.
6. Durva élesítés
Következik egy nagyon durva élesítés, melynek célja az élek erős kiemelése. Amount értéknek 95%-os használtunk, a Radius pedig 110 pixel volt.

Ez egyben a kontraszt nagyon erős növekedését is jelenti, ezért kellett az előző lépésben visszavennünk.
7. Ismét elmosunk...
...mégpedig a Filter/Blur/Surface Blur (Szűrő/Elmosás/Felszín elmosása) effekt segítségével. Ez a korábban használt Smart Blurhöz hasonlóan csak a finomabb részleteket mossa el, az élek változatlanok maradnak.

Viszonylag erős értéket állítottunk, 12 pixelt, de a küszöbszint (Threshold) is magas, ezért sok részletet megmarad a képből. Az a cél, hogy a jellemző éleken kívül minden más mosott legyen a fotón.
8. Vonások
Az egyik legfontosabb lépés a Filter/Stylize/Diffuse (Szűrő/Stilizálás/Szórás) effektus. Itt az Anisotropic lehetőséget bejelölve a kép lágy, elhúzott ecsetvonás-szerű éleket kap, hasonlóan egy festményhez.
9. Alternatív színek
Szintén egy tetszőlegesen kihagyható lépés.

Lehetséges, hogy a kontrasztemelés miatt a színek túl erőssé váltak. Ez általában nem baj egy festménynél, hiszen sok esetben növelheti a valóságtól elrugaszkodott képhatást. Esetünkben viszont az arc bántóan piros lett, amit az Image/Adjustments/Selective Color (Kép/Korrekciók/Szelektív szín) paranccsal és a piros színtartomány finomításával korrigáltunk.
10. A nevem Bond...
Utolsó simításként kapcsold be a néhány lépéssel ezelőtt kiiktatott felső réteget, ami kiemeli a fontosabb éleket, részleteket, a kép kevésbé marad elmosott.

És íme, a fotóból egy nagyon aprólékosan kidolgozott, festményszerű kép lett, mely kiváló alapja lehet egy moziplakátnak.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Festmény hatás Photoshopban
Részletgazdag festményt pingálunk.
Festmény hatás II. Photoshopban
Impresszionista kép, egy kicsit másképp.
Olajfestmény Photoshop CS6-ban
A népszerű olaj effekt a lehető legegyszerűbben.
Vízfestmény hatás Photoshopban
Hogyan lesz a fotóból vízfestmény?
Rajz-hatás Photoshopban
Fotóból rajzolt kép CS és CS2 felhasználóknak.
Képregény hatás Photoshopban
Kánikula van...megkergültünk, és képregényt rajzolunk.
Redfield Sketch Master Photoshop plugin
Egykor digitális fénykép volt, most pasztelkréta rajz.
Redfield Fractalius 1.5 Photoshop plugin
Teljesen egyedi, művészi hatások hozhatók létre a fraktál-alapú plugin segítségével.
Ceruzarajz Photoshopban
Egy a millióból.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !