Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Piros / Szűrt

 


Kaptam két jó képet!


 

Redfield Fractalius 1.5 plugin


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Redfield Fractalius plugin - digiretus.hu


 

Redfield Fractalius plugin

A fraktálokon alapuló digitális képszerkesztés nem ismeretlen módszer a fotómanipuláló szoftverek és kiegészítőik (pluginjeik) számára. A digitális fotók átméretezésében például jó pár éve az egyik legjobbnak számít a fraktál-alapú algoritmus, mely igen pontos végeredményre képes a hagyományos – például a Photoshopban is megtalálható – kettős köbös, vagy bilineáris módszerekhez képest. Most viszont a művészi képszerkesztőkben is felütötte fejét a Redfield nevű fejlesztőcsapat Fractalius pluginjében.

A fraktálok mélyreható ismertetése azt hiszem hamar meghaladná szerény matematikai ismereteimet így elégedjünk meg annyival, hogy fraktáloknak az ismétlődő alakzatokat hívjuk, melyek ennek révén matematikai formában is leírhatók. A természetben is több ilyen ismétlődés létezik. A „fraktál-nyelv” segítségével így a természet által alkotott, látszólag bonyolult formák is leírhatóvá válnak. Ezek a formák megtalálhatók a fényképeken is, a természet kétdimenziós tükörképeiben. A teljesen egyedi Fractalius plugin „egy kép úgynevezett rejtett fraktál-textúrájának kibontásán alapul”.

De, hogy a száraz lírás a gyakorlatban mit is takar? Egy fejlett és eddig nem látott képességeket felvonultató művészi effektus plugint, mellyel a fényképek festmény, ceruza- és tusrajz-szerű műalkotásokká varázsolhatók.

A Fractalius plugin legfrissebb változata 1.5-ös verziószámú és tavaly nyáron látott napvilágot. A telepítő fájl mindössze 331 KByte-os és egy pillanat alatt telepíthető Photoshopunk alá. A képszerkesztőt ezek után megnyitva a megszokott helyen, a Filter menüben találjuk meg a plugint, a Redfield mappában.

Elindítva egy tipikus Redfield kezelőfelület fogad. Aki látta már a cég bármely más pluginjét, annak bizonyára ismerős lesz a látvány, aki nem, az sem fog elveszni az elég egyértelmű kezelőszervekben. Ami nem annyira egyértelmű azok az effektus beállítására szolgáló csúszkák. Pár órát már eltöltöttem velük, de bevallom még mindig kissé ad-hoc jelleggel használom őket. Két csúszka csoportot kapunk 5-5 azonos feliratú kezelőszervvel: Sharpness, Line Width, Radius, Diffusion, Depth, valamint mellettük egy gombbal. Alul három általános csúszka fogad, Brightness, Saturation és Scale néven. Legalul a már említett, ismerős Redfield gombok és menük sorakoznak. A legutóbbi lépés visszavonására és újra elvégzésére szolgáló nyilak, egy véletlenszerű beállításra kitalált dobókocka gomb, az alaphelyzetbe visszaállító R-gomb, valamint a gyári és saját beállításokat tartalmazó menü. Végül a beállításaink elfogadására és a kilépésre használható két gomb zárja a sort. Az ablak bal oldalát egy előnézeti képernyő foglalja el, amin sajnos nem nagyíthatjuk a képnézetet, így nagyobb fotóknál csak nagyjából ellenőrizhető le, a beállítások hatása.

Szóval a rejtélyes csúszkapárok. Annyi bizonyos, hogy a felső és alsó 5-5 csúszka a fekete, és a fehér élkiemelésre lett kitalálva. A felső Sharpness, Line Width, Radius, Diffusion, Depth a fotó éleit és részleteit vastag sötét vonallal, az alsó ugyanilyen csúszkák pedig fehér vonásokkal emelik ki a képből. Ezek megfelelő beállításokkal hasonlítanak az ecset, vagy tusvonás alakjára. Középen vastagon, az indulásuknál és végükön vékonyan. Ez a hatás adja a művészi rajz érzetet.

Sharpness: értékének emelésével egyre több élt vonhatunk be a rajzhatásba, vagyis alacsonyabb értéken elnagyoltabb, magasabbon pedig az apró részleteket is megjelenítő rajzhatást kapunk.

Line Width: a vonások vastagságát befolyásolja.

Radius: a vonalak összetettségét alakíthatjuk a segítségével. Alacsonyabb értéken játékosabb, kacskaringós, a textúra formáját jobban követő vonalat, magasabbra tolva viszont egyenes, kimért vonásokat kapunk.

Diffusion: a vonalak szórása állítható be vele. Itt nem 0-100, hanem +/-50 érték választható. Értelemszerűen a 0-át használva kapjuk a legpontosabb eredményt, míg attól távolodva szórtabb, mosottabb hatást érhetünk el.

Depth: a vonalat sötétítésére és világítására használható -25 és +75 értékek között.

A csúszkák melletti csillag gombokkal a fekete, vagy a fehér vonalat inverzzé tehetők.

A három alsó csúszka hatása a teljes képre vonatkozik, nem csak az élekre. A Brightness az egész kép világosságát befolyásolja, a Saturation pedig a színek erősségét emeli vagy csökkenti. A Scale csúszkát magas értéken használva, elnagyoltabbá, absztrakttá tehető a kép, alacsony értéken az ecsetvonások jobban illeszkednek az eredeti textúrához, így valósághűbb lesz a kép.

Nos, nagyjából ennyi az unalmas elmélet. De nézzük inkább a gyakorlatot! A plugint érdemes dupla rétegen alkalmazni. És keverni az eredeti képpel. Itt egy példa. Ennél a képnél a felső rétegen a következő beállításokat alkalmaztuk:

Az alsó réteg az eredeti képet tartalmazta, melyet aztán a Luminosity összhatásmóddal kevertünk a felsővel. A végeredmény egy színes ceruzarajz lett.

Cseppnyi fantáziával és a Photoshop egyéb eszközeinek, rétekeinek használatával érdekes képi világokat teremthetünk.A Redfield Fractalius 39,99 dollárért szerezhető be a fejlesztő weboldaláról. Ugyanitt az ingyenes próbaváltozatot is letölthetjük.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

Brigitta
2011.09.06 18:43:04

Üdv! Amin a hölgy van kép (feketefehér) azon milyen utómunka van még? Vagy csak Fractalius-al van megcsinálva?

 

 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !