Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Páramentesítés II.

szint: könnyű


Ismét eltűnik a kontrasztromboló köd.


 

Fotó vágása III.


szint: nagyon könnyű

Az úgynevezett aranymetszés a művészeti irányzatok, köztük a festészet, majd később a fotográfia, egyik fontos kompozíciós eszköze. Segítségével érdekesebbé, "dinamikusabbá" tehető a látvány. Na de nem szeretnék esztétika órát tartani, tanuljuk meg inkább, hogyan vágjuk úgy a fotót, hogy a főtéma a képkompozíció kiemelt helyére kerüljön!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Fotó vágása III - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Íme egy fotó, ezernyi háztetővel. Úgy szeretnénk vágni belőle, hogy a jobbra középen lévő kupola legyen a főtéma. Ezt pedig az aranymetszés szerint akarjuk elhelyezni a leendő megvágott képen.


2. Nyilvánvaló módszer
Képet vágni úgy a legegyszerűbb, ha előre kijelöljük a kívánt területet a Téglalap kijelölés eszközzel, majd ezt a területet kimetsszük a képből. A kijelölt az eszköztár első ikonjára kattintva tudod aktiválni.

Ha szeretnéd megőrizni a kép eredeti oldalarányait, kattints a Rögzített négyzetre és írd be alá a képnek megfelelő arányt! A mi fotónk 3:2 oldalarányú, ennél az értéknél maradtunk. Ha teljesen szabad kijelölést akarsz, ne használd a Rögzített jelölőnégyzetet!

A legfontosabb lépés, hogy a legalsó menüben válaszd ki a Golden Sections (aranymetszés) lehetőséget. Így a kijelölés közben segédvonalak jelzik majd az aranymetszés helyét.


3. Vágott terület
Kattints a kijelölővel a kép tetszőleges pontjára, majd átlósan húzz téglalapot a kijelölni kívánt terület fölé! Közben már láthatod is a belső segédvonalakat. Ezek metszéspontja jelöli a kivágásnak megfelelő aranymetszést.4.Igazgató
Az előző művelettel nem kell túl pontosnak lenned, hiszen utólag óvatosan beigazgathatod, beállíthatod a képkivágást. A kijelölés belsejébe kattintva és az egérmutatót húzva odébb húzhatod a téglalapot, a sarkokban lévő kis négyzetekbe kattintva pedig tetszőlegesen átméretezheted.

A kijelölési téglalapot úgy igazítottuk, hogy a kupola a bal felső metszéspontba essen.5.Pontosan metszve
Ha elkészült a kijelölés az Image/Crop to selection (Kép/Kijelölés vágása) menüparanccsal vághatod ki a beleeső területet, ezáltal egy új képet hozva létre. A segédvonalaknak hála a kiszemelt főtéma pont a kompozíciós aranymetszéspontba esik.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !