Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Lágyítás (Soft Focus)

szint: könnyű


Igen egyszerű módszerrel próbáljuk utánozni egy lágyító szűrőt.


 

Kreatív maszkolás


szint: haladó

Aki kicsit is komolyan használja a Photoshopot biztosan találkozott már a rétegekkel és a maszkolással. A Photoshop rengeteg különböző maszkolási módszert kínál. Egyik közülük a Clipping Mask, mely a fejlettebbek közé való. Titkaiba a következő leírás próbál betekintést nyújtani.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Kreatív maszkolás - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Bármilyen képet választhatsz, itt most szinte lényegtelen a tartalom, legalábbis ha gyakorolni akarsz. Nézzük inkább meg közelebbről, hogyan tudunk kivágni valamit a képből a maszk, egészen pontosan a Clipping Mask lehetőséggel, és mi ennek a módszernek az előnye?


2. Kis átalakítás
Egy sima háttérrétegünk van, valószínűleg Background Layer néven, amely azonban ebben a formában nehezen szerkeszthető. Át kell alakítanunk lebegő réteggé. Duplán kattintva a réteget jelző soron máris megkapod a fenti ablakot, ahol elég egy egyszerű OK-t nyomnod. A Photoshop automatikusan a Layer 0 nevet adja ennek a rétegnek.3. Párosan szép az élet
A Layer/Duplicate Layer (Réteg/Réteg duplázása) parancs segítségével hozz létre egy üres új réteget, majd húzd azt az eredeti rétegünk (Layer 0) alá! Ezen hozzuk majd létre a maszkot, azt az ábrát, aminek területét/alakzatát a felső képből ki szeretnénk vágni.

Térj vissza a Layer 0 nevű rétegre és kattints a neve fölött a jobb egérgombbal. A megjelenő menüből válaszd ki a Create Clipping Mask opciót. A képréteg így az alatta lévő maszkréteghez lesz rendelve.
4. Alakzat
Most újra kattints az alul lévő maszkrétegre, a Layer 1-re! A maszkod, vagyis a kivágandó alakzat bármi lehet. Egy sima ecsettel festve a rétegre a festés helye válik láthatóvá, egy átmenetes kitöltést húzva a képre szép átmenetet kapsz, egy előre mentett alakzatot (Custom Shape) helyezve a rétegre annak formája válik maszkká.

Mi ezek közül az utóbbit választottuk. Kerestünk egy pillangó alakzatot, majd a képre húztuk. Ez a fölötte lévő eredeti képből a saját alakjának megfelelő részt vágott ki, kimaszkolta azt.
5. Előnyök
Ez eddig ugyanaz, mint egy sima rétegmaszknál. Miben más, miben több a Clipping Mask lehetőség? Például abban, hogy egy külön rétegről van szó, ami önállóan kezelhető, ugyanúgy mint a többi réteg. Összhatásmódokat, rétegeffekteket használhatunk rajta. A fenti példán például egy belső árnyékolást és egy külső ragyogás effektust használtunk.

A Clipping Mask réteg fölé nem csak egy, de bármennyi réteget is helyezhetsz és ezeket tetszőlegesen hozzárendelheted a maszkhoz. A hozzárendelt rétegeket keverheted egymással. Példánkban egy felhős égbolt textúrát tettünk külön rétegen a lepkés rétegünk fölé, majd a Hard Light összhatásmóddal kevertük őket.

A maszk alá egy harmadik, virágokat ábrázoló képréteget tettünk "háttérnek".
6. Katyvasz, de...
És a nagyszerű végeredmény. Na jó, nem nagyszerű, elég zagyva, de jól láthatók a Clipping Mask lehetőségei: effektezhető maszk, bármennyi kevert réteggel.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !