Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Dinamika növelése

szint: haladó


Megörökítettük a tájat (épületet), viszont fehérre mosódott az ég színe ? Ha az égre mérünk fényt, akkor pedig a táj (épület) válik túl sötétté ?


 

Webre mentés (plugin)


szint: nagyon könnyű

A Photoshopban egy ügyes menüpont segítségével nagyon egyszerűen menthetünk webes felhasználásra optimalizált képeket. Ennek segítségével beállíthatjuk a kívánt formátumot, a fájl méretét, tömörítését és minőségét, sőt akár át is méretezhetjük a fotókat. A GIMP-eseknek sem kell azonban irigykedniük, hiszen egy apró pluginnel megoldható a probléma, és kedvenc szoftverükben is elérhetővé válik a Save for Web menüpont.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Mentés webre (plugin) - www.digiretus.hu1. Letöltés és telepítés
Ahhoz, hogy egy új menüponttal gazdagodjon GIMP-ed, a következő címről töltsd le a Save For Web plugint. Természetesen ingyenes mint minden más GIMP kiegészítés. A plugin csak 2.4, vagy újabb GIMP verziók alá telepíthető.

Az alig több mind 50Kbyte.os .zip fájl kicsomagolása után a webexport.exe fájlt a fent látható könyvtárba kell másolnod. A piros X helyén saját felhasználóneved áll majd, melyet a Windows telepítésekor adtál meg az oprendszernek. A Documents and Settings könyvtárat a rendszermeghajtódon, vagy partíciódon találod.

Ha bemásoltad a fájl el is készültél a telepítéssel. Nincs más dolgod mint elindítani a GIMP-et.


2. Új jövevény
A szoftver ellenőrzése után már láthatod is az új menüpontot a File menüben, a többi mentési lehetőség alatt.

Ha behívsz egy fotót, majd szerkeszted, a mentéshez kattints erre az opcióra.


3. Főablak
Egy külön ablak jelenik meg, akárcsak a Photoshopban, és a beállítások is hasonlóak. Itt balra láthatod a mentési lehetőségeidet, jobbra pedig egy előnézeti ablakot. A jobb alsó sarokban szabadon méretezheted a képnézetet. Középen a várható fájlméretet ellenőrizheted.

Balra először a mentési formátum adható meg, mely a weben megjelenő leggyakoribb képfájl formátumokat jelenti. JPEG és GIF mellett 8 és 24 bites PNG-t is menthetsz.

JPEG-nél a tömörítési minőség (Quality) beállításával kezdhetsz. Minél kisebb az érték, annál kisebb fájlméretet és gyorsabban betölthető képet kapsz, viszont annál rosszabb minőséget, mely főként töredezettségben jelentkezik. A Smoothing csúszka is a minőségre lesz hatással, némileg elmosható a kép, ami minél erősebb, annál kisebb lesz a fájlméret.

Ezután a progresszív, optimalizált vagy Baseline JPG opciók jelölhetők ki, melyek szintén kismértékben befolyásolják a fájl méretét. Ez a méretet - ahogy említettem - célszerű az ablak alján minden beállítás után ellenőrizni. A Strip EXIF segítségével törölhetjük a fényképezőgép által a képbe mentett felvételi információkat.

GIF képet mentve a színek számát adhatjuk meg (Number of Colors), valamint választhatunk webre optimalizált színpalettát (Use web-optimized palette), és fekete-fehér színeket. Ezen kívül a pixelmintázat (Dither), a váltottsoros megjelenítés (Interlace), valamint az átlátszóság támogatása (Dithering of transparency) állítható be.

8 bites PNG-nél ugyanazok a beállításaink mint GIF-nél, azzal a plusszal, hogy a képfájl tömörítése (Compression) meghatározható. 24 bites PNG-nél a váltottsorosság és szintén a tömörítés adható meg.4.Kétfülű
A szekció tetején egy másik fülre is kattinthatunk, ami bármelyik fájlformátumnál a képméret (Resize) és a képkivágás (Crop) beállítására ad módot.

A képméretnél a fotó szélességét (Width) és magasságát (Height) határozhatjuk meg. A mellettük lévő lánc ikonnal a két érték összeköthető, így a szoftver megtartja a kép eredeti oldalarányát, és bármely érték beírásánál a másikat is arányosan megváltoztatja.

A kivágásnál megadható, hogy hol kezdődjön a kivágás bal felső sarka (X és Y Offset), valamint mekkora legyen a szélessége és magassága.

A Reset gombbal alapértékre állíthatók vissza a beírt számok.5.Más módon
A kivágásnak van egy alternatív módja is, mivel a nézőképen is bejelölhetjük. Ehhez csak a képbe kell húznunk a sarkokban található szaggatott jelölővonalat. A levágandó részt szürke, áttetsző felülettel jelöli a GIMP.

A jobb alsó sarokban lévő Save gombra kattintva menthető az optimalizált kép.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !