Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   



Keresés az oldalon



Photshop Video|2015.12.25.

Jedi mackónadrágban I. - Star Wars poszter (Photoshop Videó Tipp)

szint: haladó


Az első részben kitisztítjuk a fotót, eltüntetjük a zavaró képelemeket és megismerkedünk a technikával, amellyel plasztikusabbá tehető a kép.


 

Freeware Boundary Noise Reduction plugin


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Freeware Boundary Noise Reduction plugin - digiretus.hu


 

Colormancer Freeware Boundary Noise Reduction plugin

Igen, igen. Ennek a Photoshop kiegészítésnek tényleg az a neve, hogy "ingyenes zajszűrő plugin". És tudjátok miért? Mert ez egy ingyenes zajszűrő plugin. Nincs csalás és ámítás, azt kapjuk, amiért fizettünk, jobban mondva annál sokkal többet, ugyanis fizetnünk nem kell érte. Persze ilyenünk már van a Photoshopban, de sosem árt egy jobb eredménnyel kecsegtető plugin a háznál.



A Colormancer nevű fejlesztőbrigád weboldaláról egy kattintással letölthetjük az 1 MB alatti .ZIP fájlját. Megtaláljuk itt a Mac és a Win 32, valamint 64-bites változatot is. Utóbbiakat egybecsomagolva. A zippet kibontva így két fájlt kapsz, melyekkel nincs más dolgod, mint hogy bemásold Photoshoppod Plug-ins könyvtárába, és kész! Ennyi a telepítés. Ha ezután elindítod a képszerkesztőt a Filter/Colormancer/Freeware Boundary Noise Reduction v2.1.0 menüpont alatt indíthatod el a kiegészítést.

Egy jól átlátható, szellős kezelőablak fogad. Szellőssége főként az ingyenességnek köszönhető, így csak négy fontosabb tulajdonságot állíthatunk. Ha az ablak tetején bejelöljük a Show Advanced Controls pontot, megtekinthetjük és kipróbálhatjuk a teljes verziót is, de így a mentett képekre vízjelet biggyeszt a szoftver. Inkább maradjunk az ingyenesnél, ez legalább könnyen kezelhető!

Jobb oldalon a betöltött kép látható, fent egy kisebb, alul pedig két nagyobb nézőképen. A kicsin lévő keretet bárhová eltolhatjuk, így választva ki a megfelelő kivágást. Ez alul láthatjuk, balra eredeti, jobbra pedig zajszűrt változatában. A nagyítás mértéke alapból 100%, de 400%-ig növelhetjük a fölötte lévő gombokkal, ha minden egyes pixelre kíváncsiak vagyunk.

Balra találhatók a fontosabb kezelőszervek. Elsőként az automatikus profilkészítő gombok, mert ez a plugin bizony ilyet is tud. A Photoshop saját zajszűrésében nincs ilyesmi, de a komolyabb szűrőpluginekben már előfordul. A szoftver a kép gyors elemzése alapján határozza meg a szűrés erősségét. Itt két beállítás lehetséges, attól függően, hogy digitális fotóról (Profile Digital Image), vagy szkennelt képről (Profile Film Image) szeretnénk eltüntetni a zajt. Gombjaikat lenyomva néhány másodperc után egy meghatározott értékre áll az alattuk lévő Overall Noise Level (általános zajszint) csúszka. Ez a zajszűrés erősségét állító kezelőszerv, a legfontosabb mind közül. Természetesen, ha erősebb, vagy gyengébb szűrést szeretnénk, nyugodtan átállíthatjuk.

A következő, Mix in original B&W detail csúszkával a világossági zaj és szűrés közti egyensúlyt állíthatjuk be. Alacsony értéken inkább a szűrés fog érvényesülni, de a kép is mosottabb lesz, magas értéken több marad a zajból, de a finomabb részletekből is.

Legalul további két csúszka zárja a sort, melyek kisebb mértékben befolyásolják a képet. A szűrés után némi élesítést vihetünk velük a képre, ezáltal kissé részlettelibbnek tűnik majd. A Sharpening (B&W detail) a világossági zaj elmosása miatt részletvesztést korrigálja, a Sharpening (color detail) pedig a színzaj csökkentése miatti mosott színeket igyekszik visszaállítani.

És akkor most nézzük, mit tud a Boundary Noise Reduction a gyakorlatban! Vegyünk egy zajosabb képet, illetve most csak annak egy 100%-os részletét, mondjuk ezt itt:

A képrészlet bal oldala részletesebb, hogy ellenőrizni tudjuk mennyire bánt el a szűrés az apró részletekkel, a jobb oldal homogén, itt a viszont a zaj (jelen esetben főként színzaj) figyelhető meg jobban.

Első körben essünk neki a képnek a Photoshop saját zajszűrőjével, mely a Filter/Noise/Reduce Noise menüpont alól indítható. Szűrésnek mindkét esetben fele értéket adtunk meg. Ez lett az eredmény:

A zaj jórészt eltűnt, bár a színzaj halvány foltokban még látható, de sajnos a részletesség is megsínylette a beavatkozást. A kép egy kissé túl mosott lett. Van ugyan csúszkánk a részletek visszaállítására is, de ez rondán töredezetté teszi a képet.

Most nézzünk egy profit, a jól ismert Noise Ninja zajszűrő plugint, melynél nem állítottunk semmit, rábíztuk magunkat az automata szűrésre:

Sokkal jobb eredmény, még így automatán is. A bal oldali területen több részlet megmaradt, a homogén jobb oldalon pedig szépen eltűnt a zaj döntő többsége. Halványan azonban maradtak színzaj foltok, pedig ennek szűrése kicsit a színeket is egybemosta.

Végül a Freeware Boundary Noise Reduction pluginnel tettünk egy próbát, szintén az automatikus profilkészítésére hagyatkozva.

A színzajt mindkét előző próbálkozásnál jobban eltüntette a szoftver, ráadásul sokkal jobban megmaradtak az eredeti színek is. A világossági zaj elmosása a Photoshop saját próbálkozásánál jobb volt, a Noise Ninjánál kicsit gyengébb. A megmaradt részletek terén is valahová az előző kettő közé tehető a plugin. Több részlet veszett el a Noise Ninjához képest, de kevesebb a Photoshop saját eszközéhez mérten.

Összességében nem csalódtunk az ingyenes Boundary Noise Reduction pluginben. Egy profi zajszűrőhöz nem ér fel a beállíthatóságot tekintve, de hatásfokát tekintve nagyon közel van hozzá, és meglehetősen gyors. A Photoshop saját megoldásának azonban versenyképes alternatívája lehet. Ingyenes és jobban dolgozik, ez pedig egyértelmű előny két fronton is.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások



 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !