Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.08.

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerű képhatások

 


Sietsz valahová? Dobj rá a képre egy kis automata effektet, és már indulhatsz is!


 

Lobogó lobogó


szint: haladó

Bár oldalunk leginkább a fényképek javításával és rontásával foglalkozik, most mégis egy rajzleckét adunk, amely csak érintőlegesen tartozik a fotóretus témakörébe. Arra mindenesetre jó, hogy egy kicsit megismerjük a Displacement Map nevű furcsaság működését. Szóval egy sima fényképből, vagy mintázatból készítünk térbeli, lobogó zászlót, de használhatjuk gyűrt textília, vagy egyéb hasonló hatások utánzásához is.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Lobog a zászló - www.digiretus.hu1. Tiszta lappal
Szokásos, "Tölts be egy fotót!" indításunk helyett most egy új oldallal nyitunk, amelyen megrajzoljuk a zászló fodrozódó textúráját. Nem kell megijedni, rajzból felmentettek is elkezdhetik! A munka dandárja úgy is a Photoshopra hárul majd.

A File/New menüpont alatt hozz létre egy fehér hátterű, nagyméretű, üres vásznat. Példánkban 1600 x 1000 pixeleset készítettünk, de persze tetszőleges méretet választhatsz.

Az eszköztárban válaszd ki az ecsetet, majd opcióinál állíts be elvékonyodó ecsetvonást. Ez a Controls: Fade pontnál állítható 50-es érték már elég jó eredményt ad.


2. Zebra?
Közepes és vastag méretű fekete színű ecsettel húzz véletlenszerű csíkokat a vászonra. Ne túl sűrűn, de ne is túl elszórtan!3. Állatból hullám
A kissé zebramintázat-szerű művünkből fodrozódást kell készítenünk, melynek első lépése a vonalak életlenítése.

A Filter/Blur/Gaussian Blur menüpontnál állíts be olyan életlenséget, amely szépen elmossa a vonalak élét és inkább gyűrt hullámokra emlékeztet.
4. Itt-ott fénylik
A Filter/Stylize/Emboss szűrővel még jobban kiemelheted a hullámokat, ha az árnyékos oldallal szemben "megvilágítod". Ez az Angle beállításával érhető el. Játssz a megvilágítási szöggel, hogy hol ad gyűrt textúrához hasonló hatást! A másik két beállításnál a Height alacsony, az Amount pedig magasabb érték legyen.

Ha elkészült a gyűrt textúra, mentsd el az egészet PSD-ként. Mondjuk zaszlo.psd néven.
A képet ne zárd be!
5. Zászlóminta
Most következik a zászlóminta, amit egyszerűbb formák esetén meg is rajzolhatsz, mi viszont most egy magyar, címeres harci lobogót választottunk, amihez viszont már komoly kézügyesség szükségeltetik. Ezt célszerűbb a webről letölteni.

Nyisd meg a képet a Photoshopban, majd Ctrl+A-val jelöld ki és Ctrl+C-vel másold vágólapra!
6. Még nem lobog
Térj vissza az előzőleg elkészített, hullámos textúrához, majd Ctrl+V gombokkal szűrd be fölé a zászlómintát, mely így egy új rétegen jelenik meg.
7. Összehozzuk őket
Ahhoz, hogy a minta és az alatta lévő textúra igazán találkozzanak, valamilyen réteg összhatásmódra lesz szükség. Használhatod a Multiply (sötétít), vagy az Opacity (kontrasztosít) beállítást is, de ebben az esetben nekünk a Soft Light tetszett a legjobban.

Egyre jobban alakul a dolog, a zászlónk azonban még mindig egy szabályos téglalap, nem hullámzik, és a mintázat sem követi a fodrokat.
8. Fodrozódj!
A hihető hullámzáshoz lesz szükségünk a mentett PSD-re, ami megegyezik a mostani alsó rétegünkkel. Ezt úgynevezett Displacement Map-ként hívjuk be, amely a kívánt réteget - például a zászlómintázatot eltorzítja.

Nincs más dolgod, mint a zászlómintázat rétegén maradni és rákattintani a Filter/Distort/Displace parancsra. Ennek ablakában állítsd be a fenti értékeket, vagyis a torzítás mértékét és alap tulajdonságait. Ahogy ráböksz az OK gombra a PS kérni fogja a torzítás "térképét", vagyis a Displacement Mapot. Ekkor keresd ki és add meg neki az előzőleg mentett zaszlo.psd-t

Mivel a mentett displacement mapunk és a fodrozódó textúránk ugyanaz, a szoftver pontosan ugyanazokat a gyűrődéseket varázsolja a zászlómintába, mint az alatta lévő mintázat. A címer és minden más is követni fogja a gyűrődés íveit.
9. Szélek nélkül
Kész a hullámzó zászló a szélekre viszont nincs szükségünk. Ha kiválasztod a Magic Wand (W billentyű) eszközt, és a zászlóminta (Layer 1) rétegén maradva a zászlón kívülre kattintasz kijelölheted a szükségtelen hátteret és széleket.

Ezután kattints a háttérrétegre (Background) és nyomj Delete gondot. A szélek törlődni fognak.
10. Sej, a mi lobogónkat...
Esetleg még egy kis árnyékhatás a mintarétegen, vagy az alul lévő réteg világosítása a kevésbé árnyékos hullámokért, és már kész is a 3D hatású zászlónk.

A Displacement Map képességei azonban itt még nem merülnek ki, később egy még érdekesebb felhasználási módjára is fényt derítünk. 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !