Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.03.26.

Kreatív maszkolás

szint: haladó


Játszunk el egy kicsit a rétegek alakítgatásának lehetőségeivel!


 

Tartalomfüggő kitöltés (CS5)


szint: haladó

A különböző klónozó és javító ecsetekkel nem nehéz eltüntetni a képről a kisebb dolgokat. Nagyobbaknál azonban már gondban lehetünk, hiszen ilyenkor a kép más pontjáról vett mintázattal kell dolgoznunk és nem biztos, hogy találunk találunk ilyesmit. Az új tartalomfüggő kitöltés leveszi a vállunkról a keresés terhét és minden eddiginél hatásosabban tölt ki egy kijelölt részt a képről vett mintázatok sokaságával. Ha nagyon szeretnénk még azt is megpróbálja kitalálni mi lehetett egy teljesen üres képrészen, mint következő példánkban.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Tartalomfüggő kitöltés - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ismét ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Legutóbb vízszintessé tettük a fenti fotót, ehhez azonban kissé el kellett fordítanunk, így az félautomata elforgatás lecsapta a forgatás miatt maradt fehér széleket. A vágás miatt a széleken a képből is el kellett dobnunk egy kicsit, de mi van ha ezt nem szeretnénk. Inkább töltse ki a Photoshop a fehér részeket is, valami hasonlóval, mint a kép. Ha néhány percen belül végezni szeretnénk e művelettel, csak az új, tartalomfüggő kitöltés segíthet.


2. A ködöt kijelölve
Először is jelöld ki az üres széleket, amit majd ki kell töltenie a szoftvernek. Jó megoldás erre a Magic Wand (Varázspálca) eszköz. Csak egy-egy kattintás a fehér részekre és máris kijelölődnek az egybefüggő területek.3. Egy kis gond
Előfordulhat azonban, hogy nem csak az üres keret, de a kép egy része is kijelölődik, mint most nálunk a túl világos égbolt.

Ha elsőként a gyorsmaszk módra kattintasz (1.) vörössel láthatod is a kijelölt részt. A Polygonal Lasso eszközzel körbekerítettük (2.) a problémás területet úgy, hogy a bal széle pontosan illeszkedjen a fehér szegélyhez, majd a Brush (Ecset) eszközhöz folyamodtunk (3.).
4. Gond megoldva
A kijelölt maszkterületen belül most már könnyedén átfesthető a problémás rész.

Természetesen, ha pontosan jelölődött ki a szélső keret, akkor a 3. és 4. pontokra semmi szükség.
5. Beljebb
Következő lépésként egy kicsit nagyobbra méretezzük a kijelölést, melyhez a Select/Modify/Expand menüpontot használhatod. Az így megjelenő ablakban állíts be néhány pixelnyi méretnövekedést. Kisebb képeknél elég 3-4 pixel, nagyobbaknál 10-15 is lehet.
6. Hézagmentesen
Íme, így fest a kép irányába pár pixellel megnövelt kijelölésünk. Ennek köszönhetően a fotó és az újonnan kitöltött rész között nem lesz hézag, és remélhetőleg pontosabb lesz a kitöltésünk is.
7. A tartalomtól függve
Nincs más dolgod, mint jobb egérgombbal kattintani a kijelölésen belülre, a felbukkanó menüből pedig kiválasztani a Fill lehetőséget. Munkaablakában állítsd be a Content-Aware Fill, vagyis a tartalomfüggő kitöltés pontot és nyomj OK gombot. A többi már a Photoshop dolga.
8. Mint látható...
...a szoftver egész pontosan kitöltötte a kijelölésen belüli, eddig fehér részeket. Ráadásul olyan tartalom került oda, ami illeszkedik a környező részekhez.
9. Utógondozás
Ha nagyon pontatlanul sikerült a kitöltés esetleg próbálkozz újra a fenti lépéssorral, de az 5. lépésnél adj meg 1-2 pixellel eltérő értéket! Még mindig jobb és gyorsabb újrakezdeni, mint ezret kattintva klónozgatni a hiányzó részeket.

Amennyiben elképzeléseidnek megfelelően töltődött ki a képszél, de maradt pár pontatlanság, oda nem illő mintázat, a Clone Stamp, vagy a Healing Brush segítségével pillanatok alatt kijavíthatod.

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !