Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kijelölés IV.

szint: könnyű


Egy kijelölt színterület kényünkre-kedvünkre alakítható.


 

Adobe Photoshop Lightroom - Kezelőfelület trükkök


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Kezelőfelület trükkök - www.digiretus.hu1. Terpeszkedő kezelőfelület
Igen, egy kicsit sokáig tartott ideérni. A fenti hosszú képpel csak annyit akartam illusztrálni, mekkorára képes elterülni a Lightroom kinyitott kezelőfelülete. Mivel keveseknek van ilyen felbontású megjelenítője, marad a szerkesztőpaletták közti oda-vissza görgetés, vagy azok testreszabása.

Azt már megtanultuk, hogy a paletták címsora melletti nyíllal egyszerűen bezárhatjuk az adott szekciót, de akadnak még lehetőségek.


2. A menü
Nem kell mást tenned, mint bármelyik szerkesztőpaletta - kivéve a Histogram - címsorára kattintanod, például a Basic palettára. A megjelenő menü további opciókat kínál.

Felső részén bármely palettát végleg eltüntethetsz a hétből, ha nincs rá szükséged. Mondjuk elég csak a Calibrationra kattintani és máris kikerült a sorból. Ugyanitt persze vissza is helyezhető az adott paletta.

Show All: ha több palettát is eltüntettél, egy kattintással újra láthatóvá teheted mindet.
Hide All: amennyiben csak a felső hisztogramra és az alatta lévő öt szerkesztő eszközre (Crop, Spot Removal, Red Eye Correction, Graduated Filter, Adjustment Brush) lesz szükséged, egy mozdulattal akár az összes alattuk lévő paletta eltüntethető.
Solo Mode: minden paletta címsora látszik, de egyszerre csak egy lehet nyitva. Bármelyik bal oldali nyilára kattintva az adott eszköztár kinyílik, az előző pedig becsukódik.
Expand All: a fent látható, teljesen nyitott nézet.
Collapse All: az összes eszköztárat bezárja a szoftver, csak címsoruk marad látható.
3. A F-betűs gomb
A szerkesztett fotót minden oldalról paletták veszik körül, egész kicsire töpörítve a kép közepén. Te viszont szeretnéd nagyobb nézetben szerkeszteni, könnyen eltüntethető keretekkel.

Mindössze az F-billentyűt kell nyomogatnod, amely a feleslegessé vált felső programsort, a tálcát és a menüsort is eltünteti. Ha eleged van a szélső paletta keretből a Ctrl+Shift+F kombinációval azonnal teljes ablakos nézetre válthatsz. Az F gomb nyomkodásával szabályozható a teljes nézet mérete. Az oldalsó (alsó-felső) eszköztárak ilyenkor is megjeleníthetők, ha a képernyő szélére húzod az egérmutatót.
4. Villany le!
Bár a Lightroom alap munkafelülete sötétszürke, hogy a túl világos, rikító ablakok ne zavarják a képszerkesztést, előfordulhat, hogy néhányan még ezt is soknak találják, vagy csak szeretnék megnézni a képet a kusza szerkesztőkeret nélkül is.

Csak egy gombnyomás az egész. Az L-billentyűre tenyerelve a szerkesztett képen kívül minden elsötétedik, a munkafelület pedig csak alig láthatóan lesz jelen. Még egy gombnyomás és csak a kép marad látható, teljesen fekete kerettel. Az L-gombot harmadszorra is lenyomva visszakerülünk az eredeti, "világos" nézethez.

Ajánlott Lightroom videó

Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !