Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2010.02.12.

Manfrotto 190XPROB fotóállvány teszt

 


Szemezgetés a profi állványok horizontjáról.


 

Extrém HDR (CS5)


szint: könnyű

Nem is olyan rég már bemutattuk a Photoshop CS5 új HDR szolgáltatását, mellyel a nagy kontrasztkülönbségű képek megvilágítását egyenlíthetjük ki. Érintőlegesen arról is volt szó, hogy magas értékeken használva túlzó, természetellenes, de rendkívül kifejező, kontrasztos képek hozhatók létre. Különösen jól mutat ez a túlzó HDR hatás az arcokon. Nézzünk erre egy példát!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Extrém HDR - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Ha portrén szeretnél extrém HDR hatást lehetőség szerint idősebb arcot válassz, hiszen a durva kontraszt a ráncokat drámai mértékben kiemeli. Fiatal hölgyek esetében nem igazán ajánlott a következő hatás, mivel az arcbőr minden egyes kis hibáját (pl. szeplők) sokszorosára erősíti.

Érdemes nagyobb méretű fotót használni, mert ez a módszer nem csak a bőr, de a kép hibáit is kiemeli.


2. 2-3 csúszka
Az új HDR Toning parancsra lesz szükséged, melyet az Image/Adjustments menüben találsz.

Először is győződj meg róla, hogy a Method menüben a Local Adaptation mód aktív!

Példánkban csak 2-3 csúszkát használtunk. Az Edge Glow csoportban például mindent a fenti beállításokon hagytunk, ez volt a gyári alap.

Az első csúszka legyen a Detail, vagyis a részletesség. Állítsd maximumra (+300%). Drámaian kiemeli a legapróbb részletet is a képen a mikrokontraszt nagymértékű emelésével.

A következő a kettővel fölötte lévő Gamma legyen, melyet állíts alacsony értékre, de ne a legalacsonyabbra. Nálunk a -3,21 vált be, kezdj te is hasonlóval, legfeljebb később finomítasz rajta.

Végül az Exposure, vagyis a világosságot szabályozó csúszka következik, melyet úgy állíts be, hogy a kép nagyjából visszakapja az eredeti világosságát, esetleg egy kicsit világosabbra is állíthatod. Ez képtől függő érték, számunkra a -2 körüli beállítás tűnt ideálisnak.

Használhatod a Shadow és a Highlight csúszkákat is, de ennek nem lesz látványos hatása. Egy próbát talán megér.

Szintén fakultatív a Vibrance és a Saturation használata is. Ha túl színesnek találos a fotót a Vibrance segítségével tompíthatod a színeit. A Saturationnel esetleg fekete-fehér kép is létrehozható, ha minimumra állítod.

 3. Némi zaj
Ha a beállítóablakban OK gombot nyomsz lényegében kész is a kép.

Az elején említettem, hogy érdemes nagyobb képpel dolgozni, mert az extrém HDR hatás kiemeli a kép egyes hibáit is, például a zajt. A fenti képrészleten jól látható, hogy mire gondolok.

Ha a fotót webes galériába szánjuk, egy nagyobb kép esetén a méretet csökkentve már nem olyan feltűnőek ezek a hibák. A szemlélő csak a kontrasztot HDR hatást látja.

Esetleg megpróbálkozhatsz némi zajszűréssel is, vagy a Filter/Blur/Surface Blur parancs szűrő használatával. Ez mossa ugyan a képet, de igyekszik a kevésbé részletes területekre koncentrálni és a fotót kicsinyítve már nem olyan feltűnő az elmosása.
4. Kifejezőbb
Ezután már csak egy kis utómunka a képünk bemutatásra kész. A fenti fotón egy erősebb vignettálást használtunk egy plugint bevetve, de a Filter/Lens Correction Vignette csúszkáival is hasonlót kreálhatsz. A fotó kapott egy kis kék elszínezést az Image/Adjustments/Photo Filter parancsnak köszönhetően.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !